Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Vild vårmat och gröna huskurer
Inspiration
Björksav

Vild vårmat och gröna huskurer

Skogen är en värld av dofter, färger och smaker. I urminnes tider har människan sökt sig till naturen för att hitta mat och läkning, färdigheter som egentligen finns kvar i vårt dna men i en glömd vrå. Den kunskapen vill Lisen Sundgren väcka till liv och guidar oss här genom skogen för att se vad varje årstid kan bjuda på, både för tallriken och i medicinskåpet.

Lisen har de senaste tjugo åren studerat hur örter, vilda och odlade, kan användas till mat, huskurer och välbefinnande och hon har även kokat egna salvor och örtprodukter.

Det mesta är ätbart i skogen

Många människor är rädda för att det som växer i naturen ska vara giftigt. Lisen oroar sig mer över besprutade grönsaker och frukter i affären.

– Jag tycker att det är läskigare att äta ett äpple från snabbköpet, vem vet hur besprutat och manipulerat det är? Kirskål har vuxit sig starkt i naturen av egen kraft och är fyllt av näringsämnen. En tomat från affären har vuxit upp under manipulerade förhållanden med designade gener, artificiellt ljus och har aldrig sett solen på riktigt. En sådan tomat skulle aldrig överleva i naturen. Det sägs att våra odlade grönsaker inte har samma höga näringsvärden som för femtio år sedan. Låt oss komplettera med skogens eget skafferi, säger hon.

Lisen menar att kunskapen finns inom oss, nedärvd i generationer, vi behöver bara väcka den. Börja med ett par växter per säsong som du känner dig trygg med. Lär dig hur de ser ut, doftar och var de växer.

"Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert."

Konsistens och smak varierar när det gäller vilda växter, beroende på när de plockas. På bara en vecka kan de gå från att vara späda och milda till matiga och kraftiga.

Det betyder att du ena veckan kan äta dem som de är, nästa vecka måste du finhacka för att  smaken inte ska ta över och veckan efter kanske de inte smakar gott alls, så smaka redan i skogen. Det råder kocken Rune Kalf-Hansen i boken Det vilda köket som han har skrivit tillsammans med Lisen Sundgren.

Brännässlor – vårens energikick

Bland Lisens favoriter har brännässlor en given plats.

– De brukar vänta där under snön och så snart solens strålar träffar så kommer de spröda första nässlorna. Då krälar jag omkring i skogsdungarna för att knipsa dem redan när de är några centimeter. Jag äter dem hela säsongen eftersom de förnyar sig från toppen. Nässlor är otroligt näringsrika och jag tycker att de är den bästa energiboost man kan ta efter en lång vinter när hela kroppen ropar efter ny energi och immunförsvaret behöver stärkas.

Gör gärna en kanna med nässeldryck, där du kokar upp nässlor snabbt och sedan har i en kanna på bänken och dricker under dagen. Använd i soppa, bröd, kakor, kex, majonnäs, salt, dipp, pesto och smoothie.

Kirskål – massor av "jävlar anamma"

Kirskål finns både i trädgårdar och i naturen. Lisen tycker att kirskål besitter en hel del "jävlar anamma" då den med envishet växer och sprider sig. Den står för styrka och är mycket näringsrik. Kirskål är blodförstärkande och renande

Godast är den när den är 1–1,5 decimeter hög och bladen är blanka och ljusa. Äter man dem direkt framträder kålsmaken. När den blir hög är den inte längre god och då kan blomman användas.

Slunga kirskålen i smör (som spenat), ät rå eller använd i vegetariska rätter. Kirskål är populärt på fina krogar i flera länder och är en växt som förtjänar lite mer stjärnglans. Du kan också lägga kirskål på pizzan.

Björk – "den fattiges ko"

Det gäller att skynda sig om man vill ta för sig av den mineralrika björksaven, för savningen är över när de späda löven vecklats ut. Savtappning ingår dock inte i allemansrätten.

Förr kallades björken "den fattiges ko" då vitaminbehovet var stort på vårkanten. En hutt björksav varje dag fram till lövsprickningen är en nyttig ritual. Praktiskt att frysa in som iskuber. Använd också i saft, drinkar, smoothies, degvätska i bröd, eller drick som den är.

Björksav fungerar även som renande ansiktsvatten och stärkande skölj för håret.

Björklöven är godast att äta färska när de är små som musöron,  helst veckiga och klibbiga. Använd späda björklöv som smaksättare i sallader, mixade i pesto och olja eller hackade i majonnäs, salt och socker.

Löven innehåller mycket C-vitamin och de späda bladen kan skördas fram till midsommar. Drick björkbladste regelbundet så stimuleras njurarna och det blir som en "tvätt" av insidan.

Lisens gröna huskurer

Idag går vi till  apoteken och hälsokostaffärerna när vi behöver stärka hälsan, men vad kan vara naturligare än att öppna upp sinnet för vårens gröna huskurer.

Vår och försommar är en jobbig tid för pollenallergiker och Lisen menar att det verkar som om vårt immunförsvar blivit allt sämre. Kanske för att vi har det för rent och att vi lever i en värld med mycket kemikalier och stress.

Lisen rekommenderar att man börjar förbereda sig mot pollen redan på hösten genom att äta brännässlor för immunförsvaret. På våren kan du prova med att äta pollen i små mängder, ett halvt pollenkorn och sedan utöka.

Granskott mot hosta

Granskott är c-vitaminrika och stärker immunförsvaret. Ät dem färska eller gör en dryck som är näringsrik och bra mot urinvägsinfektion. Granskottssirap fungerar utmärkt mot hosta. Kom ihåg att inte bryta grenar utan markägarens tillåtelse.

Maskrosor – vår mest använda läkeväxt

Maskrosor är en av våra mest använda läkeväxter med en given plats i dåtidens apotek. Roten smakar bittert och liksom många andra bittra växter är den bra för levern och har använts för att kurera magproblem. Maskrosen rensar ut slaggprodukter och är bra vid reumatism. Är dessutom urindrivande, renande och stärker lever och njurar. Skörda roten vår och höst. Maskros kan ätas i sallader och de späda bladen är godast. Blommorna är goda att fritera.

– Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert. Vi behöver alla fem smaker – sött, salt, syrligt, beskt och umami – i varje måltid, för att matsmältningen ska fungera som den ska. Förr gjorde man ofta maskroskaffe, säger Lisen.

Groblad som plåster

De kallas indianplåster och gör susen! Grobladen drar ut stickor, glasbitar och infektioner ur huden. Lägg på huden, fäst med plåster eller en gasbinda.

 

Lisen Sundgren
Björksavsdrink

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Inspiration Familjen som fångar dagen

Familjen som fångar dagen

​Fånga dagen! Lev i nuet! Det kan vara lättare sagt än gjort. Men familjen Gustavsson på Östra sågen norr om Laxå verkar ha knäckt koden. Trots att de arbetar ständigt och trots att mjölkpriserna far som en jojo så lyckas de ändå njuta av livet här och nu – och de delar gärna med sig till andra.

Möt Sydved Temadag om poppel och hybridasp

Temadag om poppel och hybridasp

​Välkommen till Sydveds temadag om poppel och hybridasp, lördagen den 9 juni. Platsen är Sångeltorp.

Möt Sydved Artikelbild

Sydved inför nytt barrmassavedssortiment

​Sydved har tillsammans med Stora Enso Nymölla bruk infört barmassavedssortiment 1800, kallad grov barrmassaved. Därmed ökar Sydved maxdiametern på barrmassaved till 125 cm, från dagens 70 cm och ökar avsättningsmöjligheterna till skogsägaren.

Möt Sydved Examensarbete i skogen

Examensarbete i skogen

​Tillsammans med Sydved utför Carl Philip Sandberg och Johan Nordstrand ett examensarbete. Båda studerar till skogsmästare i Skinnskatteberg och är i sommar färdiga med tre års utbildning. På bilden syns maskinförare Jonathan Nilsson och Carl-Filip.

Inspiration Så får du personlig prägel på gårdsplanen

Så får du personlig prägel på gårdsplanen

​Du ser på skylten när du är framme! Vårt hus är det med vindflöjeln! Vi har en klocka på ladugårdsgaveln! Här tipsar vi om olika dekorationer för din gårdsplan.

Möt Sydved Återskapande av hagmarker på Augerums gård

Återskapande av hagmarker på Augerums gård

​Sydveds Johan Bergman arrangerade tillsammans med ägarna Kerstin och Johan von Koch den 17 maj en exkursion för Skogsstyrelsen och länsstyrelsen i Blekinge. Målet var att inspektera och analysera utfallet av de bidragsfinansierade avverkningar som gjorts under vintern för att återskapa hagmarker i det gamla kulturlandskapet.

Möt Sydved Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

​I samband med att sommarvärmen kom på allvar till södra Sverige passade Sydveds distrikt Älmhult på att bjuda ett drygt 80-tal skogsägare på två bussresor till Stora Ensos massa- och pappersbruk Nymölla utanför Bromölla. Resan bjöd bland annat på en förevisning av fjärrmätning, en rundvandring i pappersbruket och ett besök i områdets vackra bokskogar.

Inspiration Boken

Boken

​Boken, som är vårt högsta lövträd, invandrade söderifrån och var i många år ett av de vanligaste trädslagen i Sydsverige. Idag är det bara Skåne, Blekinge och Halland som har egentliga bokskogar.

Kunskap Certifiering – ett naturligt val för många skogsägare

Certifiering – ett naturligt val för många skogsägare

​Fler och fler skogsägare väljer att certifiera sitt skogsbruk. Både för att man tycker det är viktigt med miljö och hållbarhetsfrågor, och för att man ser det ekonomiska värdet. Trenden är att efterfrågan på certifierad trädråvara fortsätter att öka.

Inspiration Smörgåstårta med smak av hav

Smörgåstårta med smak av hav

​På våren är helgerna och högtiderna många. Med läckra smörgåstårtor kommer man långt när gästerna är många och alla kanske inte kommer samtidigt. Här bjuder vi på en smörgåstårta med smak av hav.

Kunskap Tips och råd till dig som bor långt ifrån din skog.

Bor du långt ifrån din skog?

​Sommaren med sina långa ljusa kvällar och många lediga dagar ger inspiration till att tänka på framtiden. En härlig tid att ta vara på, särskilt om du bor långt från din fastighet, och mest besöker den under sommaren. Ägna gärna några dagar åt att skaffa dig koll på det aktuella läget i skogen. Några punkter att bocka av:

Inspiration Nygallrat i Östergårdens pelarsalar

Nygallrat i Östergårdens pelarsalar

​Vi har nyss gallrat 25 hektar hos skogsägare Rickard Andersson på Östergården. En av alla de skogsägare som varje år ger oss förtroendet att säkra en god ekonomisk tillväxt i sin skog.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Plantering, nygallrat och vår på gårdsplanen i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Artikelbild

Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar delar av Ljungby kommun och Värnamo kommun.
Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Därför Sydved Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

​Logga in på dina personliga sidor Min skog, och läs årets version av Skatterna i skogen. Och har du än inte ett konto, så är det enkelt att fixa!

Därför Sydved Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

​Sydveds distrikt Falköping söker nu en självständig och målinriktad skogsbruksplanläggare.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Tjädern som vaktar vältan

​​Sydveds Anders-Henrik Andersson stötte på den här bestämda tjädern under en tur i skogen.

Möt Sydved Skogsbilvägen – vi ger dig vårtips!

Skogsbilvägen – vi ger dig vårtips!

Efter en lång vinter, är det nu dags att se över skogsbilvägen. Här får du några tips av oss.

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

​I november i år föryngringsavverkades det här tallbeståndet på en fastighet i Vaggeryd, söder om Jönköping. Det var ett förhållandevis gammalt tallbestånd som på vissa håll stått lite trångt, vilket gjort att medeldiametern var relativt klen.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Artikelbild

Pampig trädrad med franska influenser

Alléer som för mer än 200 år sedan anlades för att imponera på sin omgivning är värdefulla både för landskapsbilden och för djur- och naturlivet. Nu börjar många alléer bli gamla och behöver restaureras eller föryngras. Här får ni veta hur man går tillväga.

Möt Sydved System- och verksamhetsutvecklare sökes till Jönköping

System-/verksamhetsutvecklare sökes till Jönköping

​Nu söker vi en erfaren och självständig system- och verksamhetsutvecklare med fokus på logistik till Sydveds huvudkontor i Jönköping.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?