Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Vild vårmat och gröna huskurer
Inspiration
Björksav

Vild vårmat och gröna huskurer

Skogen är en värld av dofter, färger och smaker. I urminnes tider har människan sökt sig till naturen för att hitta mat och läkning, färdigheter som egentligen finns kvar i vårt dna men i en glömd vrå. Den kunskapen vill Lisen Sundgren väcka till liv och guidar oss här genom skogen för att se vad varje årstid kan bjuda på, både för tallriken och i medicinskåpet.

Lisen har de senaste tjugo åren studerat hur örter, vilda och odlade, kan användas till mat, huskurer och välbefinnande och hon har även kokat egna salvor och örtprodukter.

Det mesta är ätbart i skogen

Många människor är rädda för att det som växer i naturen ska vara giftigt. Lisen oroar sig mer över besprutade grönsaker och frukter i affären.

– Jag tycker att det är läskigare att äta ett äpple från snabbköpet, vem vet hur besprutat och manipulerat det är? Kirskål har vuxit sig starkt i naturen av egen kraft och är fyllt av näringsämnen. En tomat från affären har vuxit upp under manipulerade förhållanden med designade gener, artificiellt ljus och har aldrig sett solen på riktigt. En sådan tomat skulle aldrig överleva i naturen. Det sägs att våra odlade grönsaker inte har samma höga näringsvärden som för femtio år sedan. Låt oss komplettera med skogens eget skafferi, säger hon.

Lisen menar att kunskapen finns inom oss, nedärvd i generationer, vi behöver bara väcka den. Börja med ett par växter per säsong som du känner dig trygg med. Lär dig hur de ser ut, doftar och var de växer.

"Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert."

Konsistens och smak varierar när det gäller vilda växter, beroende på när de plockas. På bara en vecka kan de gå från att vara späda och milda till matiga och kraftiga.

Det betyder att du ena veckan kan äta dem som de är, nästa vecka måste du finhacka för att  smaken inte ska ta över och veckan efter kanske de inte smakar gott alls, så smaka redan i skogen. Det råder kocken Rune Kalf-Hansen i boken Det vilda köket som han har skrivit tillsammans med Lisen Sundgren.

Brännässlor – vårens energikick

Bland Lisens favoriter har brännässlor en given plats.

– De brukar vänta där under snön och så snart solens strålar träffar så kommer de spröda första nässlorna. Då krälar jag omkring i skogsdungarna för att knipsa dem redan när de är några centimeter. Jag äter dem hela säsongen eftersom de förnyar sig från toppen. Nässlor är otroligt näringsrika och jag tycker att de är den bästa energiboost man kan ta efter en lång vinter när hela kroppen ropar efter ny energi och immunförsvaret behöver stärkas.

Gör gärna en kanna med nässeldryck, där du kokar upp nässlor snabbt och sedan har i en kanna på bänken och dricker under dagen. Använd i soppa, bröd, kakor, kex, majonnäs, salt, dipp, pesto och smoothie.

Kirskål – massor av "jävlar anamma"

Kirskål finns både i trädgårdar och i naturen. Lisen tycker att kirskål besitter en hel del "jävlar anamma" då den med envishet växer och sprider sig. Den står för styrka och är mycket näringsrik. Kirskål är blodförstärkande och renande

Godast är den när den är 1–1,5 decimeter hög och bladen är blanka och ljusa. Äter man dem direkt framträder kålsmaken. När den blir hög är den inte längre god och då kan blomman användas.

Slunga kirskålen i smör (som spenat), ät rå eller använd i vegetariska rätter. Kirskål är populärt på fina krogar i flera länder och är en växt som förtjänar lite mer stjärnglans. Du kan också lägga kirskål på pizzan.

Björk – "den fattiges ko"

Det gäller att skynda sig om man vill ta för sig av den mineralrika björksaven, för savningen är över när de späda löven vecklats ut. Savtappning ingår dock inte i allemansrätten.

Förr kallades björken "den fattiges ko" då vitaminbehovet var stort på vårkanten. En hutt björksav varje dag fram till lövsprickningen är en nyttig ritual. Praktiskt att frysa in som iskuber. Använd också i saft, drinkar, smoothies, degvätska i bröd, eller drick som den är.

Björksav fungerar även som renande ansiktsvatten och stärkande skölj för håret.

Björklöven är godast att äta färska när de är små som musöron,  helst veckiga och klibbiga. Använd späda björklöv som smaksättare i sallader, mixade i pesto och olja eller hackade i majonnäs, salt och socker.

Löven innehåller mycket C-vitamin och de späda bladen kan skördas fram till midsommar. Drick björkbladste regelbundet så stimuleras njurarna och det blir som en "tvätt" av insidan.

Lisens gröna huskurer

Idag går vi till  apoteken och hälsokostaffärerna när vi behöver stärka hälsan, men vad kan vara naturligare än att öppna upp sinnet för vårens gröna huskurer.

Vår och försommar är en jobbig tid för pollenallergiker och Lisen menar att det verkar som om vårt immunförsvar blivit allt sämre. Kanske för att vi har det för rent och att vi lever i en värld med mycket kemikalier och stress.

Lisen rekommenderar att man börjar förbereda sig mot pollen redan på hösten genom att äta brännässlor för immunförsvaret. På våren kan du prova med att äta pollen i små mängder, ett halvt pollenkorn och sedan utöka.

Granskott mot hosta

Granskott är c-vitaminrika och stärker immunförsvaret. Ät dem färska eller gör en dryck som är näringsrik och bra mot urinvägsinfektion. Granskottssirap fungerar utmärkt mot hosta. Kom ihåg att inte bryta grenar utan markägarens tillåtelse.

Maskrosor – vår mest använda läkeväxt

Maskrosor är en av våra mest använda läkeväxter med en given plats i dåtidens apotek. Roten smakar bittert och liksom många andra bittra växter är den bra för levern och har använts för att kurera magproblem. Maskrosen rensar ut slaggprodukter och är bra vid reumatism. Är dessutom urindrivande, renande och stärker lever och njurar. Skörda roten vår och höst. Maskros kan ätas i sallader och de späda bladen är godast. Blommorna är goda att fritera.

– Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert. Vi behöver alla fem smaker – sött, salt, syrligt, beskt och umami – i varje måltid, för att matsmältningen ska fungera som den ska. Förr gjorde man ofta maskroskaffe, säger Lisen.

Groblad som plåster

De kallas indianplåster och gör susen! Grobladen drar ut stickor, glasbitar och infektioner ur huden. Lägg på huden, fäst med plåster eller en gasbinda.

 

Lisen Sundgren
Björksavsdrink

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?