Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Vild vårmat och gröna huskurer
Inspiration
Björksav

Vild vårmat och gröna huskurer

Skogen är en värld av dofter, färger och smaker. I urminnes tider har människan sökt sig till naturen för att hitta mat och läkning, färdigheter som egentligen finns kvar i vårt dna men i en glömd vrå. Den kunskapen vill Lisen Sundgren väcka till liv och guidar oss här genom skogen för att se vad varje årstid kan bjuda på, både för tallriken och i medicinskåpet.

Lisen har de senaste tjugo åren studerat hur örter, vilda och odlade, kan användas till mat, huskurer och välbefinnande och hon har även kokat egna salvor och örtprodukter.

Det mesta är ätbart i skogen

Många människor är rädda för att det som växer i naturen ska vara giftigt. Lisen oroar sig mer över besprutade grönsaker och frukter i affären.

– Jag tycker att det är läskigare att äta ett äpple från snabbköpet, vem vet hur besprutat och manipulerat det är? Kirskål har vuxit sig starkt i naturen av egen kraft och är fyllt av näringsämnen. En tomat från affären har vuxit upp under manipulerade förhållanden med designade gener, artificiellt ljus och har aldrig sett solen på riktigt. En sådan tomat skulle aldrig överleva i naturen. Det sägs att våra odlade grönsaker inte har samma höga näringsvärden som för femtio år sedan. Låt oss komplettera med skogens eget skafferi, säger hon.

Lisen menar att kunskapen finns inom oss, nedärvd i generationer, vi behöver bara väcka den. Börja med ett par växter per säsong som du känner dig trygg med. Lär dig hur de ser ut, doftar och var de växer.

"Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert."

Konsistens och smak varierar när det gäller vilda växter, beroende på när de plockas. På bara en vecka kan de gå från att vara späda och milda till matiga och kraftiga.

Det betyder att du ena veckan kan äta dem som de är, nästa vecka måste du finhacka för att  smaken inte ska ta över och veckan efter kanske de inte smakar gott alls, så smaka redan i skogen. Det råder kocken Rune Kalf-Hansen i boken Det vilda köket som han har skrivit tillsammans med Lisen Sundgren.

Brännässlor – vårens energikick

Bland Lisens favoriter har brännässlor en given plats.

– De brukar vänta där under snön och så snart solens strålar träffar så kommer de spröda första nässlorna. Då krälar jag omkring i skogsdungarna för att knipsa dem redan när de är några centimeter. Jag äter dem hela säsongen eftersom de förnyar sig från toppen. Nässlor är otroligt näringsrika och jag tycker att de är den bästa energiboost man kan ta efter en lång vinter när hela kroppen ropar efter ny energi och immunförsvaret behöver stärkas.

Gör gärna en kanna med nässeldryck, där du kokar upp nässlor snabbt och sedan har i en kanna på bänken och dricker under dagen. Använd i soppa, bröd, kakor, kex, majonnäs, salt, dipp, pesto och smoothie.

Kirskål – massor av "jävlar anamma"

Kirskål finns både i trädgårdar och i naturen. Lisen tycker att kirskål besitter en hel del "jävlar anamma" då den med envishet växer och sprider sig. Den står för styrka och är mycket näringsrik. Kirskål är blodförstärkande och renande

Godast är den när den är 1–1,5 decimeter hög och bladen är blanka och ljusa. Äter man dem direkt framträder kålsmaken. När den blir hög är den inte längre god och då kan blomman användas.

Slunga kirskålen i smör (som spenat), ät rå eller använd i vegetariska rätter. Kirskål är populärt på fina krogar i flera länder och är en växt som förtjänar lite mer stjärnglans. Du kan också lägga kirskål på pizzan.

Björk – "den fattiges ko"

Det gäller att skynda sig om man vill ta för sig av den mineralrika björksaven, för savningen är över när de späda löven vecklats ut. Savtappning ingår dock inte i allemansrätten.

Förr kallades björken "den fattiges ko" då vitaminbehovet var stort på vårkanten. En hutt björksav varje dag fram till lövsprickningen är en nyttig ritual. Praktiskt att frysa in som iskuber. Använd också i saft, drinkar, smoothies, degvätska i bröd, eller drick som den är.

Björksav fungerar även som renande ansiktsvatten och stärkande skölj för håret.

Björklöven är godast att äta färska när de är små som musöron,  helst veckiga och klibbiga. Använd späda björklöv som smaksättare i sallader, mixade i pesto och olja eller hackade i majonnäs, salt och socker.

Löven innehåller mycket C-vitamin och de späda bladen kan skördas fram till midsommar. Drick björkbladste regelbundet så stimuleras njurarna och det blir som en "tvätt" av insidan.

Lisens gröna huskurer

Idag går vi till  apoteken och hälsokostaffärerna när vi behöver stärka hälsan, men vad kan vara naturligare än att öppna upp sinnet för vårens gröna huskurer.

Vår och försommar är en jobbig tid för pollenallergiker och Lisen menar att det verkar som om vårt immunförsvar blivit allt sämre. Kanske för att vi har det för rent och att vi lever i en värld med mycket kemikalier och stress.

Lisen rekommenderar att man börjar förbereda sig mot pollen redan på hösten genom att äta brännässlor för immunförsvaret. På våren kan du prova med att äta pollen i små mängder, ett halvt pollenkorn och sedan utöka.

Granskott mot hosta

Granskott är c-vitaminrika och stärker immunförsvaret. Ät dem färska eller gör en dryck som är näringsrik och bra mot urinvägsinfektion. Granskottssirap fungerar utmärkt mot hosta. Kom ihåg att inte bryta grenar utan markägarens tillåtelse.

Maskrosor – vår mest använda läkeväxt

Maskrosor är en av våra mest använda läkeväxter med en given plats i dåtidens apotek. Roten smakar bittert och liksom många andra bittra växter är den bra för levern och har använts för att kurera magproblem. Maskrosen rensar ut slaggprodukter och är bra vid reumatism. Är dessutom urindrivande, renande och stärker lever och njurar. Skörda roten vår och höst. Maskros kan ätas i sallader och de späda bladen är godast. Blommorna är goda att fritera.

– Vi äter för mycket salt och sött och våra kroppar behöver mer beskt och bittert. Vi behöver alla fem smaker – sött, salt, syrligt, beskt och umami – i varje måltid, för att matsmältningen ska fungera som den ska. Förr gjorde man ofta maskroskaffe, säger Lisen.

Groblad som plåster

De kallas indianplåster och gör susen! Grobladen drar ut stickor, glasbitar och infektioner ur huden. Lägg på huden, fäst med plåster eller en gasbinda.

 

Lisen Sundgren
Björksavsdrink

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved JW Skogstjänst har investerat i ny skördare

JW Skogstjänst har investerat i ny skördare

​JW skogstjänst har i dagarna fått sin nya skördare, en John Deere 1270 G. Företaget består av Anders Talmark och Urban Wallström. Inköpare Håkan Johanson och Markus Moberg var ute och tittade på den nya investeringen.

Möt Sydved Sydved söker virkesinköpare till trakterna norr om Göteborg

Vi söker en virkesinköpare till trakterna kring Göteborg

​Sydveds satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare till trakterna norr och öster om Göteborg.

Inspiration Blåmes

Blåmes

​Den lilla blåmesen är med sin blågula dräkt enkel att känna igen, på fågelborden eller allra  längst ute på en gren för att leta föda.

Inspiration Björnens päls är mycket tät och isolerande.

Pälsar på sig

​Med pälsen håller djuren värmen. Så sant. Men att den också  är viktig för att kommunicera och känna av sin omgivning är kanske inte lika välkänt. Välkommen in under pälsen!

Inspiration Västerbottensostfyllda älgrulader

Västerbottensostfyllda älgrulader

Njut av vilda smaker och bjud vännerna på västerbottensostfyllda älgrulader i porter- och svartvinbärssås. Servera med nystekta kantareller, krispig sallad och pressad potatis. En måltid som inte kan bli annat än smaklig…

Kunskap Bio Innovation Centre utvecklar nya produkter från skogen.

Bio Innovation Centre utvecklar nya produkter från skogen

​I skogsbranschen pågår nu många satsningar för att utveckla nya produkter som är baserade på skogsråvara. En omfattande sådan som Stora Ensos Bio Innovation Centre som i Stockholm.

Kunskap Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

​I november i år föryngringsavverkades det här tallbeståndet på en fastighet i Vaggeryd, söder om Jönköping. Det var ett förhållandevis gammalt tallbestånd som på vissa håll stått lite trångt, vilket gjort att medeldiametern var relativt klen.

Möt Sydved Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Johan Halldén, Sydvedare i Marks kommun, har träffat en av sina produktiongrupper och virkestransportören för att dryfta gemensamma frågor. En solig eftermiddag i slutet av januari mötte han proffsåkaren Henrik från Redslareds Skogstransport och gänget från PEB Skogsavverkning längs en mycket lång skogsbilväg i trakten av Fritsla.

Inspiration Levande trätak

Levande trätak

​Traditionellt är det kyrkostiften som har beställt när en äldre kyrka ska renoveras. På senare år har det dykt upp nya kunder och projekt. Tak och fasader av ekspån andas och lever och håller i minst 100 år, enligt Lars Brihall på Saljebygdens Tak- och fasadspån.

Möt Sydved Vänta inte till sista dagen!

Leveransvirke: vänta inte till sista dagen!

​Just nu rullar skogsindustrin på för högtryck och det råder medvind för produkter baserade på skogsråvara. Efterfrågan är för tillfället god på samtliga virkessortiment från bioenergi och massaved till sågbara sortiment. Detta innebär bra och höjda priser för dig som skogsägare.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Möt Sydved Nu finns Mobilt BankID på Min skog

Nu finns Mobilt BankID för Min skog

​Nu lanserar vi Mobilt BankID på MIn skog, skogsägarens personliga sidor på sydved.se. Här ser du bland annat dina ut- och inbetalningar, fakturor och uppgifter om dina uppdrag hos Sydved. Även ditt senaste årsbesked finns här.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat, laserskanning och vinterutflykten i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Därför Sydved Gallringsentreprenör sökes!

Gallringsentreprenör sökes!

​​Distrikt Kalmars norra delar utökar och vi söker därmed fler entreprenörer att samarbeta med i gallringsskogen.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Inspiration Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Möt Sydved Ny metod minskar betesskador av vilt

Ny metod minskar betesskador av vilt i skogen

​Det går att vända den negativa trenden med för lite tall och omfattande viltbetesskador i skogen. Det visar en ny metod som Skogsstyrelsen tagit fram tillsammans med skogsbranschen. Nu ska den framgångsrika satsningen spridas över landet.

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Kunskap Nygallrat i två generationer.

Nygallrat i två generationer

​En förstagallring och en andragallring på uppdrag av femte och fjärde generationen. När familjen Wirsenius i Virserum ska gallra, går förtroendet till Sydved.

Möt Sydved Henrik Svensen investerar i ny maskin

Henrick Svensén investerar i ny maskin

​Henrick Svensén har investerat i en Eco Log 580D för slutavverkning. Första objektet är kört och Henrick är nöjd med resultatet.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Så läser du trädens årsringar

Så läser du trädens årsringar

​I trädens årsringar står tiden still. Ett redskapsskjul vid en kyrka i Småland som visar sig vara Sveriges äldsta träbyggnad. Har du någon gång studerat trädets årsringar är det sannolikt för att räkna ut trädets ålder. Sydved har gått under barken på stammen.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?