Sydved.se / Skogsägarliv / Hem och trädgård
Inspiration
Artikelbild

God Jul önskar skogstomten!

Vad ska man hitta på i år? Julklappsbestyren är både en glädje och en vånda. Vi hjälper dig på traven med skogsrelaterade klapptips för alla personligheter.

 

Liten bild

Till doftfantasten. Nya doften Clean White Woods sägs återskapa den subtila varma doften av skog. De träiga aromerna dominerar, bland annat sandelträ. 30 ml 450 kr. www.eleven.se

Liten bild

Till äventyraren. Eller jägaren… Garmin Fenix är en klocka med inbyggd GPS samt höjdmätare, barometer och kompass. Hur du än håller handleden och hur tät skogen än är, så får du exakta uppgifter om din position. 3099 kr. www.addnature.com

Liten bild

Till konstsamlaren. Glasskulpturerna i serien "The Woods" har inspirerats av hur skogen skiftar färg under året. Företaget Stokke Austad har formgivit med Andreas Engsvik. Finns i flera olika årstider och utföranden, pris vid förfrågan. www.stokkeaustad.com

Liten bild

 Till kroppsarbetaren. Den handgjorda klyvyxan från svenska Wetterlings gör vedklyvningen till konst. Ca 740 kr, finns bland annat hos Lundaved. www.lundaved.com

Liten bild

Till frisksportaren. Snö är inget hinder för vinterpromenaden. Snöskorna TSL 126 Walk rekommenderas för nybörjare och sällananvändare. Timglasformen gör det enkelt att ta sig fram, oavsett snömängd. 1299 kr. www.naturkompaniet.se

Liten bild

Till gentlemannen. "The Gentleman's Pocket Knife" är en vacker och praktisk fällkniv för jakt. Kniven är lätt att rengöra och har ett blad av laminerat koboltstål. 2 170 kr. www.fallkniven.com

Liten bild

Till kärleken. Ole Lyngaards kotte i oxiderat silver med en daggdroppe av månsten är ett skogsinspirerat hängsmycke att drömma om. 6650 kr.  www.teboon.se

Liten bild

Till den frusna. Vintersko från UGG Australia "Adirondack Boot Sand" med rejäl vibramgummisula, utsida i mocka och skinn samt ullfodrad insida. Damstorlekar 2 799 kr. www.tullhusetliving.se

        

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Ekorre

Ekorre

Kan det vara så att det är den omtyckta barnvisan "Ekorr’n satt i granen" som har fått många av oss att hysa en speciell förkärlek för denna livliga trädklättrare med röda örontofsar och stor yvig svans?

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Kniven – alla verktygs moder

Kniven – alla verktygs moder

​Alla har en, och alla använder den flera gånger om dagen. Så är det i dag och så har det varit i tusentals år. Det handlar om kniven, alla verktygs moder.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Baka en knäckig äppelpaj med höstens äpplen.

Knäckig äppelpaj med havregryn

Ta vara på äppelskörden från din trädgård och baka en knäckig och vansinnigt god äppelpaj, som du kan bjuda vännerna på! Godast blir det att servera med hemlagad vaniljsås eller glass.

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

​Cross Laminated Timber (CLT), kompositmaterial , mikrofibrillär cellulosa, lignin och textilier är fem områden där det sker skoglig forskning.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.
Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.