Sydved.se / Skogsägarliv / Jakt / Så tar du hand om älgen efter skottet
Inspiration


 

Så tar du hand om älgen efter skottet

1. Lägg / 2. Rulle / 3 & 4. Ytterlår / 5. Innanlår (bakom) / 6. Stora fransyskan / 7. Lilla fransyskan (bakom) / 8. Filé (bakom) / 9. Biff / 10. Slaksida / 11. Högrev / 12. Bringa / 13. Bog / 14. Hals

 

Så tar du hand om älgen efter skottet

Kom ihåg att när du har skjutit en älg, så är det ett livsmedel som ligger där, säger Torsten Mörner, veterinär och ordförande i Svenska Jägareförbundet. Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak.

Morner Torsten 1.jpgDet börjar redan i skogen och ställer krav på att jägaren skjuter ett perfekt skott utan att förstöra de bästa köttbitarna.

– Har man skjutit ett bra skott som hamnar i hjärtat behöver man inte ha så bråttom, men är det ett sämre skott så har man ungefär en timme på sig att passa djuret. Mag- och tarmpaketet ska alltid tas ut, men på bra skjutna djur lämnar jag de röda organen – lever, lunga, njure och hjärta – kvar i djuret.

Passningen görs med ren kniv och rena händer eller plasthandskar. Här är det bästa möjliga hygien som gäller! Vissa jaktlag har patruller som hämtar de skjutna älgarna, men har man inte det kan djuret ligga kvar ett tag.

Älgen ska då ligga så att det blir bra luftcirkulation i kroppshålan och köttet kan kylas ned. Kroppen får dock inte kylas ned för mycket – något att tänka på när det är minusgrader. Då sker nämligen en kylsammandragning av köttet; det drar ihop sig, tappar vatten och blir segt och torrt.

Välsmakande och moget kött

Fälld älgtjur och gråhund © toj-00022.jpgNär man transporterar älgen till det ställe där slakten ska ske bör man tänka på att kroppen ska ligga luftigt.

– På slaktstället tar man ut de inre röda organen om de lämnats kvar i kroppen, flår och grovstyckar älgen så att den får plats i kylutrymmet. De första dygnen ska älgen inte hänga i kylen, utan i ett utrymme där det är tio till tolv grader. Sedan flyttar man djuret till ett kylutrymme där det är fyra, fem grader och låter det hänga där tio dagar. Då får man ett bra, välsmakande och moget kött, konstaterar Torsten.

Han jämför kött med produkter som ost och vin som också blir mer välsmakande om de får mogna. Hängningen görs både för att mörningsprocessen ska bryta ned en del av bindvävnaden och för att köttet ska mogna och få en bättre smak.

Ny handske var femte minut

Nästa steg är finstyckningen och här finns det mycket bra information som jägaren kan ta del av. Många gånger kan det vara bättre och mer hygieniskt att finstycka älgdelarna hängande i slaktgalgen eller i en krok. Ett bra tips är också att direkt lägga bitarna i olika plastbackar beroende på vad de ska användas till – fina stekar och biffar, grytbitar, färskött, ben samt renskött som blir till hundmat.

De bästa bitarna – filé, ryggbiff, rostbiff och innanlår – lagar Torsten biffar eller helstek av. Bogstek, ytterlår och fransyska använder han till stekar och bringa, lägg och halskött blir grytbitar och färs. Den magra älgfärsen brukar han blanda med en fetare vildsvinsfärs för att få mer välsmakande biffar.

– Lite sämre kött, till exempel runt skotthålet, kokar jag till hundmat. Ben med köttrester och märgben tar jag också vara på och kokar till buljong. Det blir gott i matlagningen!

En självklarhet för Torsten vid styckningen är vassa knivar och tillägger att han inte använder sin speciella jaktkniv till att stycka.

– Jag har en separat uppsättning knivar av olika modeller som jag bara använder i slaktboden; knivarna är bättre utformade och hygienen blir bättre. Det brukar ju ordas om engångsplasthandskar eller inte. Själv använder jag inte handskar när jag styckar, men tvättar däremot händerna väldigt ofta, minst var femte minut. Om man använder handskar ska man komma ihåg att de också behöver bytas – var femte minut…

Frys in snabbt – tina långsamt

När man fryser in kött ska man frysa det snabbt, så att köttet inte tappar vatten. Om man fyller frysen med varmt kött finns det risk att köttet tappar vatten och blir torrt. När du tinar köttet ska det tina långsamt, också för att det inte ska tappa vatten. Det är bäst att tina kött i kylen och det kan ta närmare två dygn uppskattar Torsten.

– Själv vakuumförpackar jag allt kött; det ökar hållbarheten väsentligt. Älg som är vakuumförpackad kan man ha i frysen i flera år. I annat fall i ett till två år. Det är inte farligt att äta gammalt kött, däremot så smakar det sämre.

Om man inte är lyckligt lottad med en vakuumförpackningsmaskin kan man linda in köttet med plastfolie och sedan sätta det i en fryspåse, som man suger ur så mycket luft som möjligt. Förpackar du inte köttet lufttätt torkar det ut.

Torsten understryker till sist att man vid kötthanteringen alltid ska tänka på att viltet är ett livsmedel och att man ska äta det.

– Du får inte försämra kvaliteten! Är du tveksam om köttet är bra eller inte kan du skära ut några bitar och koka det i vatten. Luktar det då gott så smakar det bra och tvärtom!

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Inspiration Nygallrat i utmanande terräng: förstagallring i Havhult

Nygallrat i utmanande terräng: förstagallring i Havhult

En välplanerad förstagallring är a och o, tycker Per-Arne Evaldsson, skogsägare i Södra Havhult i nordöstra Skåne. "Jag gillar hur Magnus har lagt upp vägarna så att de kommer att vara till nytta ända fram till slutavverkningen. Det är en bra investering."
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved Bygga för framtiden

Gallring – bygga för framtiden

​Gallring är en av de viktigaste skogsvårdsåtgärder som man bör göra. Det är genom gallring (och röjning) som man bygger för en framtid i skogen.

Möt Sydved Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Sydved har gästat kursen skogsteknik på Linnéuniversitetet i Växjö, och lärt studenterna om hur Sydved arbetar med kedjan skogsägarmöte, drivningsplanering, avverkning och uppföljning.

Möt Sydved Sydved söker virkesinköpare till trakterna norr om Göteborg

Vi söker en virkesinköpare till trakterna kring Göteborg

​Sydveds satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare till trakterna norr och öster om Göteborg.

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

​I november i år föryngringsavverkades det här tallbeståndet på en fastighet i Vaggeryd, söder om Jönköping. Det var ett förhållandevis gammalt tallbestånd som på vissa håll stått lite trångt, vilket gjort att medeldiametern var relativt klen.

Möt Sydved En naturupplevelse öster om Munka Ljungby

En naturupplevelse öster om Munka Ljungby

​En flock med dovhjortar som Sydvedaren Peter Nilsson och markägaren fick se.

Inspiration Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Kunskap Spårlös avverkning – minimerar markskador och ger effektivare skotning

Spårlös avverkning – metod som skonar skogsmiljön

Med metoden Spårlös avverkning planeras avverkningen utifrån ett eller flera välplanerade basstråk inne i trakten som underlättar skotningen. På så sätt minimeras risken för markskador och maskinernas effektivitet ökar. Metoden används både i gallring och slutavverkning.

Möt Sydved Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Johan Halldén, Sydvedare i Marks kommun, har träffat en av sina produktiongrupper och virkestransportören för att dryfta gemensamma frågor. En solig eftermiddag i slutet av januari mötte han proffsåkaren Henrik från Redslareds Skogstransport och gänget från PEB Skogsavverkning längs en mycket lång skogsbilväg i trakten av Fritsla.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Möt Sydved Nu finns Mobilt BankID på Min skog

Nu finns Mobilt BankID för Min skog

​Nu lanserar vi Mobilt BankID på MIn skog, skogsägarens personliga sidor på sydved.se. Här ser du bland annat dina ut- och inbetalningar, fakturor och uppgifter om dina uppdrag hos Sydved. Även ditt senaste årsbesked finns här.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat, laserskanning och vinterutflykten i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Därför Sydved Gallringsentreprenör sökes!

Gallringsentreprenör sökes!

​​Distrikt Kalmars norra delar utökar och vi söker därmed fler entreprenörer att samarbeta med i gallringsskogen.

Inspiration Artikelbild

Björnen sover ...

Björnen har legat i sitt ide i någon månad nu. Den sover tungt, hjärtat slår långsammare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. På våren kommer en förmodat mycket hungrig björn ut ur idet och gräver fram myror, rötter, gräs och örter.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Möt Sydved Ny metod minskar betesskador av vilt

Ny metod minskar betesskador av vilt i skogen

​Det går att vända den negativa trenden med för lite tall och omfattande viltbetesskador i skogen. Det visar en ny metod som Skogsstyrelsen tagit fram tillsammans med skogsbranschen. Nu ska den framgångsrika satsningen spridas över landet.

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Möt Sydved Henrik Svensen investerar i ny maskin

Henrick Svensén investerar i ny maskin

​Henrick Svensén har investerat i en Eco Log 580D för slutavverkning. Första objektet är kört och Henrick är nöjd med resultatet.

Möt Sydved Vänta inte till sista dagen!

Leveransvirke: vänta inte till sista dagen!

​Just nu rullar skogsindustrin på för högtryck och det råder medvind för produkter baserade på skogsråvara. Efterfrågan är för tillfället god på samtliga virkessortiment från bioenergi och massaved till sågbara sortiment. Detta innebär bra och höjda priser för dig som skogsägare.

Inspiration Levande trätak

Levande trätak

​Traditionellt är det kyrkostiften som har beställt när en äldre kyrka ska renoveras. På senare år har det dykt upp nya kunder och projekt. Tak och fasader av ekspån andas och lever och håller i minst 100 år, enligt Lars Brihall på Saljebygdens Tak- och fasadspån.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Så läser du trädens årsringar

Så läser du trädens årsringar

​I trädens årsringar står tiden still. Ett redskapsskjul vid en kyrka i Småland som visar sig vara Sveriges äldsta träbyggnad. Har du någon gång studerat trädets årsringar är det sannolikt för att räkna ut trädets ålder. Sydved har gått under barken på stammen.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?