Sydved.se / Skogsägarliv / Jakt / Så tar du hand om älgen efter skottet
Inspiration


 

Så tar du hand om älgen efter skottet

1. Lägg / 2. Rulle / 3 & 4. Ytterlår / 5. Innanlår (bakom) / 6. Stora fransyskan / 7. Lilla fransyskan (bakom) / 8. Filé (bakom) / 9. Biff / 10. Slaksida / 11. Högrev / 12. Bringa / 13. Bog / 14. Hals

 

Så tar du hand om älgen efter skottet

Kom ihåg att när du har skjutit en älg, så är det ett livsmedel som ligger där, säger Torsten Mörner, veterinär och ordförande i Svenska Jägareförbundet. Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak.

Morner Torsten 1.jpgDet börjar redan i skogen och ställer krav på att jägaren skjuter ett perfekt skott utan att förstöra de bästa köttbitarna.

– Har man skjutit ett bra skott som hamnar i hjärtat behöver man inte ha så bråttom, men är det ett sämre skott så har man ungefär en timme på sig att passa djuret. Mag- och tarmpaketet ska alltid tas ut, men på bra skjutna djur lämnar jag de röda organen – lever, lunga, njure och hjärta – kvar i djuret.

Passningen görs med ren kniv och rena händer eller plasthandskar. Här är det bästa möjliga hygien som gäller! Vissa jaktlag har patruller som hämtar de skjutna älgarna, men har man inte det kan djuret ligga kvar ett tag.

Älgen ska då ligga så att det blir bra luftcirkulation i kroppshålan och köttet kan kylas ned. Kroppen får dock inte kylas ned för mycket – något att tänka på när det är minusgrader. Då sker nämligen en kylsammandragning av köttet; det drar ihop sig, tappar vatten och blir segt och torrt.

Välsmakande och moget kött

Fälld älgtjur och gråhund © toj-00022.jpgNär man transporterar älgen till det ställe där slakten ska ske bör man tänka på att kroppen ska ligga luftigt.

– På slaktstället tar man ut de inre röda organen om de lämnats kvar i kroppen, flår och grovstyckar älgen så att den får plats i kylutrymmet. De första dygnen ska älgen inte hänga i kylen, utan i ett utrymme där det är tio till tolv grader. Sedan flyttar man djuret till ett kylutrymme där det är fyra, fem grader och låter det hänga där tio dagar. Då får man ett bra, välsmakande och moget kött, konstaterar Torsten.

Han jämför kött med produkter som ost och vin som också blir mer välsmakande om de får mogna. Hängningen görs både för att mörningsprocessen ska bryta ned en del av bindvävnaden och för att köttet ska mogna och få en bättre smak.

Ny handske var femte minut

Nästa steg är finstyckningen och här finns det mycket bra information som jägaren kan ta del av. Många gånger kan det vara bättre och mer hygieniskt att finstycka älgdelarna hängande i slaktgalgen eller i en krok. Ett bra tips är också att direkt lägga bitarna i olika plastbackar beroende på vad de ska användas till – fina stekar och biffar, grytbitar, färskött, ben samt renskött som blir till hundmat.

De bästa bitarna – filé, ryggbiff, rostbiff och innanlår – lagar Torsten biffar eller helstek av. Bogstek, ytterlår och fransyska använder han till stekar och bringa, lägg och halskött blir grytbitar och färs. Den magra älgfärsen brukar han blanda med en fetare vildsvinsfärs för att få mer välsmakande biffar.

– Lite sämre kött, till exempel runt skotthålet, kokar jag till hundmat. Ben med köttrester och märgben tar jag också vara på och kokar till buljong. Det blir gott i matlagningen!

En självklarhet för Torsten vid styckningen är vassa knivar och tillägger att han inte använder sin speciella jaktkniv till att stycka.

– Jag har en separat uppsättning knivar av olika modeller som jag bara använder i slaktboden; knivarna är bättre utformade och hygienen blir bättre. Det brukar ju ordas om engångsplasthandskar eller inte. Själv använder jag inte handskar när jag styckar, men tvättar däremot händerna väldigt ofta, minst var femte minut. Om man använder handskar ska man komma ihåg att de också behöver bytas – var femte minut…

Frys in snabbt – tina långsamt

När man fryser in kött ska man frysa det snabbt, så att köttet inte tappar vatten. Om man fyller frysen med varmt kött finns det risk att köttet tappar vatten och blir torrt. När du tinar köttet ska det tina långsamt, också för att det inte ska tappa vatten. Det är bäst att tina kött i kylen och det kan ta närmare två dygn uppskattar Torsten.

– Själv vakuumförpackar jag allt kött; det ökar hållbarheten väsentligt. Älg som är vakuumförpackad kan man ha i frysen i flera år. I annat fall i ett till två år. Det är inte farligt att äta gammalt kött, däremot så smakar det sämre.

Om man inte är lyckligt lottad med en vakuumförpackningsmaskin kan man linda in köttet med plastfolie och sedan sätta det i en fryspåse, som man suger ur så mycket luft som möjligt. Förpackar du inte köttet lufttätt torkar det ut.

Torsten understryker till sist att man vid kötthanteringen alltid ska tänka på att viltet är ett livsmedel och att man ska äta det.

– Du får inte försämra kvaliteten! Är du tveksam om köttet är bra eller inte kan du skära ut några bitar och koka det i vatten. Luktar det då gott så smakar det bra och tvärtom!

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Vill du bli inköpare i östra och södra Närke?

Vill du bli Sydveds inköpare i östra och södra Närke?

​Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar de östra och södra delarna av Närke.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Möt Sydved Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

​Stora Enso investerar i ett nytt kompetenscentrum och installation av nya maskiner för bearbetning av grövre fibrer för biokompositmaterialet Durasense vid anläggningen i Hylte.

Möt Sydved Nu är det full fart i skogen

Full fart i skogen!

​I Halland har det senaste tiden kommit en hel del regn, vilket gjort att brandrisken har minskat. Och nu kan vi därför fokusera på att producera råvara till en törstande industri.

Möt Sydved Håll koll på barkborrarna!

Håll koll på barkborrarna!

​Den torra perioden sedan maj månad har gjort att en hel del träd fått nedsatt motståndskraft och därför riskerar att utsättas för angrepp av granbarkborren.

Möt Sydved Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

​Brandrisken fortsätter vara hög i södra Sverige. Ett sätt att ta det säkra före det osäkra är att använda sig av brandvakt. Johan Stjernqvist på Backagårdens skogsavverkning övervakar läget vid en granavverkning på distrikt Älmhult.

Möt Sydved Så bygger man en bro

Så bygger man en bro

​Varm och torr sommar, men trots det kan man behöva bygga en bro, som PM Loggings här gjort på ett riktigt bra sätt.

Inspiration Kärlek vid första ögonkastet

Kärlek vid första ögonkastet

​Gömd bakom törnen och snår har Hörda Gård väster om Värnamo slumrat i många år. Tillsammans har Karolina och Lars Johannesson väckt Hörda ur hennes Törnrosasömn.

Inspiration Jaktpuls

Jaktpuls – rusta dig för höstens jakter

​En ny spännande jaktsäsong väntar. Och känner du dig inte riktigt färdigrustad än, så får du några tips här...

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Inspiration Lär känna din skog

Lär känna din skog

Lär känna din skog från topp till tå! Gör en egen inspektion, rådgör med en Sydvedare eller låt en oberoende planläggare göra en skogsbruksplan för din fastighet.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Inspiration Vaniljbullar

Gyllengula vaniljbullar

​Underbart goda är dessa gyllengula vaniljbullar. Baka och njut med ett glas kall mjölk eller till elvakaffet. Den som gillar uteliv packar ner en påse i utflyktskorgen.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Digital innovationskraft och unikt gallringsläge i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i sommarnumret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Inspiration Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Nu är tid att ta vara på naturens överflöd och fånga sommarens smaker på burk och flaska. Vi bjuder på recept och tipsar om prylar som kan vara till nytta.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Sydved samråder dagligen om extrema brandrisken

Dagliga samråd i avverkningsarbetet för att minimera brandrisk

​Brandrisken inom Sydveds område fortsätter vara hög. På Sydved sker dagligen samråd om det aktuella läget och aktiviteter i skogen planeras efter det.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken.

Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken

​​Det pågår i dagsläget många bränder i skogarna runtom i landet som en följd av en långvarig och svår torka som ger mycket hög risk för skogsbrand. På Sydved sätter vi säkerheten först vid arbete i torr väderlek, anpassar verksamheten till det rådande väderläget, iakttar stor försiktighet och bistår räddningstjänsten.

Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Inspiration Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

​Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

Inspiration Jakten på en god historia.

Jakten på en god historia

​Karl-Göran Carlsson är den driftiga profilen bakom en av Sveriges största lantmannaföreningar. När andra har siktet inställt på pension laddar Karl-Göran om för en ny karriär tillsammans med sonen Anders. Som ägare till Hylte Jakt & Lantman – och till sina drömmars skog – ser han fram emot många händelserika år.

Inspiration avverkningigruvan1_2.jpg

Gruvan ska leva igen

​"Tänk dig ljudet av handslägga, slagborr och en och annan dynamitladdning. Skottkärror
med bruten sten som körs fram och tippas utför slänten där borta." Christer Johanssons beskrivning av arbetet i Gräne Gruva vid 1900-talets början är levande och tydlig. Precis som han tänkt när han inledde satsningen för öppna detta geologiskt intressanta område för en bredare publik.

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?