Sydved.se / Skogsägarliv / Jakt / Så tar du hand om älgen efter skottet
Inspiration


 

Så tar du hand om älgen efter skottet

1. Lägg / 2. Rulle / 3 & 4. Ytterlår / 5. Innanlår (bakom) / 6. Stora fransyskan / 7. Lilla fransyskan (bakom) / 8. Filé (bakom) / 9. Biff / 10. Slaksida / 11. Högrev / 12. Bringa / 13. Bog / 14. Hals

 

Så tar du hand om älgen efter skottet

Kom ihåg att när du har skjutit en älg, så är det ett livsmedel som ligger där, säger Torsten Mörner, veterinär och ordförande i Svenska Jägareförbundet. Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak.

Morner Torsten 1.jpgDet börjar redan i skogen och ställer krav på att jägaren skjuter ett perfekt skott utan att förstöra de bästa köttbitarna.

– Har man skjutit ett bra skott som hamnar i hjärtat behöver man inte ha så bråttom, men är det ett sämre skott så har man ungefär en timme på sig att passa djuret. Mag- och tarmpaketet ska alltid tas ut, men på bra skjutna djur lämnar jag de röda organen – lever, lunga, njure och hjärta – kvar i djuret.

Passningen görs med ren kniv och rena händer eller plasthandskar. Här är det bästa möjliga hygien som gäller! Vissa jaktlag har patruller som hämtar de skjutna älgarna, men har man inte det kan djuret ligga kvar ett tag.

Älgen ska då ligga så att det blir bra luftcirkulation i kroppshålan och köttet kan kylas ned. Kroppen får dock inte kylas ned för mycket – något att tänka på när det är minusgrader. Då sker nämligen en kylsammandragning av köttet; det drar ihop sig, tappar vatten och blir segt och torrt.

Välsmakande och moget kött

Fälld älgtjur och gråhund © toj-00022.jpgNär man transporterar älgen till det ställe där slakten ska ske bör man tänka på att kroppen ska ligga luftigt.

– På slaktstället tar man ut de inre röda organen om de lämnats kvar i kroppen, flår och grovstyckar älgen så att den får plats i kylutrymmet. De första dygnen ska älgen inte hänga i kylen, utan i ett utrymme där det är tio till tolv grader. Sedan flyttar man djuret till ett kylutrymme där det är fyra, fem grader och låter det hänga där tio dagar. Då får man ett bra, välsmakande och moget kött, konstaterar Torsten.

Han jämför kött med produkter som ost och vin som också blir mer välsmakande om de får mogna. Hängningen görs både för att mörningsprocessen ska bryta ned en del av bindvävnaden och för att köttet ska mogna och få en bättre smak.

Ny handske var femte minut

Nästa steg är finstyckningen och här finns det mycket bra information som jägaren kan ta del av. Många gånger kan det vara bättre och mer hygieniskt att finstycka älgdelarna hängande i slaktgalgen eller i en krok. Ett bra tips är också att direkt lägga bitarna i olika plastbackar beroende på vad de ska användas till – fina stekar och biffar, grytbitar, färskött, ben samt renskött som blir till hundmat.

De bästa bitarna – filé, ryggbiff, rostbiff och innanlår – lagar Torsten biffar eller helstek av. Bogstek, ytterlår och fransyska använder han till stekar och bringa, lägg och halskött blir grytbitar och färs. Den magra älgfärsen brukar han blanda med en fetare vildsvinsfärs för att få mer välsmakande biffar.

– Lite sämre kött, till exempel runt skotthålet, kokar jag till hundmat. Ben med köttrester och märgben tar jag också vara på och kokar till buljong. Det blir gott i matlagningen!

En självklarhet för Torsten vid styckningen är vassa knivar och tillägger att han inte använder sin speciella jaktkniv till att stycka.

– Jag har en separat uppsättning knivar av olika modeller som jag bara använder i slaktboden; knivarna är bättre utformade och hygienen blir bättre. Det brukar ju ordas om engångsplasthandskar eller inte. Själv använder jag inte handskar när jag styckar, men tvättar däremot händerna väldigt ofta, minst var femte minut. Om man använder handskar ska man komma ihåg att de också behöver bytas – var femte minut…

Frys in snabbt – tina långsamt

När man fryser in kött ska man frysa det snabbt, så att köttet inte tappar vatten. Om man fyller frysen med varmt kött finns det risk att köttet tappar vatten och blir torrt. När du tinar köttet ska det tina långsamt, också för att det inte ska tappa vatten. Det är bäst att tina kött i kylen och det kan ta närmare två dygn uppskattar Torsten.

– Själv vakuumförpackar jag allt kött; det ökar hållbarheten väsentligt. Älg som är vakuumförpackad kan man ha i frysen i flera år. I annat fall i ett till två år. Det är inte farligt att äta gammalt kött, däremot så smakar det sämre.

Om man inte är lyckligt lottad med en vakuumförpackningsmaskin kan man linda in köttet med plastfolie och sedan sätta det i en fryspåse, som man suger ur så mycket luft som möjligt. Förpackar du inte köttet lufttätt torkar det ut.

Torsten understryker till sist att man vid kötthanteringen alltid ska tänka på att viltet är ett livsmedel och att man ska äta det.

– Du får inte försämra kvaliteten! Är du tveksam om köttet är bra eller inte kan du skära ut några bitar och koka det i vatten. Luktar det då gott så smakar det bra och tvärtom!

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Lars Mårtenson på distrikt Hylte.

Fältpersonalen repeterar naturvärdesbedömning

​I dagarna tre genomgår Sydveds fältpersonal en repetitionsutbildning i naturvärdesbedömning enligt AB Skogsbiologernas systematik. Kursen hålls av Börje Drakenberg som är en av upphovsmännen till modellen.

Möt Sydved Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

​Tiveds hembygdsförening bygger årligen upp en kolmila i Dammtorp och för andra året i rad arrangerades den tillsammans med Sydved. 

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Möt Sydved Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

​Lördagen den 16 september var det traktorrace i Hylletofta utanför Vrigstad. Sydveds distrikt Jönköping var självfallet på plats och det blev en riktig folkfest ute i skogen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

​Sweden Outdoor Festival bjöd på ett stort utbud av upplevelser och tävlingar för alla som gillar att vara ute i naturen. I Sydveds monter var det många som stannade till och tittade på entreprenör Brogårdens skördare.

 

Möt Sydved Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

​Vill du bli en del av ett starkt skogsföretag med framtiden för sig? Sydved söker självständiga och kunniga skogsarbetare / manuellhuggare som ser skogen som sin framtid. 

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration Lyxig kräftsoppa

Lyxig kräftsoppa

​Njut av den här lyxiga, och lättlagade, kräftsoppan till förrätt eller som middag med ett gott bröd till. Uppskattas av stora och små!

Möt Sydved Välkommen till Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Den 23 september anordnas Jordbrukardagen i Valdemarsvik. Välkommen att träffa oss Sydvedare i vår monter, där ni kan prata om allt från planta till timmerstock med oss!

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Inspiration Blodsugande älgfluga

Blodsugande älgflugor på bettet

​Om du vistas i skog och mark har du säkert fått ett bett av den blodsugande älgflugan, även kallad hjortlusfluga och älglus.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved ses i skogen

Vi ses i skogen

​Nu syns vi bättre i skogen. Detta nu när alla maskiner som kör åt Sydveds distrikt Hylte har fått Sydved-dekaler för att tydligt visa vilka som arbetar med gallring och slutavverkning i skogen. Just nu är det också bra efterfrågan på både massaved och timmer, så passa på med skogliga åtgärder!

Inspiration Följ grotens väg från avverkning till panna.

Följ grotens väg från avverkning till panna

Många skogsägare väljer att ta ut grot vid avverkningar. Förutom det ekonomiska tillskottet så tycker många att det blir lättare med skogsvården när man slipper riset på hygget.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?