Sydved.se / Skogsägarliv / Kultur och historia / En älskad böna som rest lång väg
Inspiration
Artikelbild

I Skandinavien dricker vi mest kaffe i världen per invånare. I Sverige dricker vi 3,3 koppar kaffe per dag. Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av 8-10 sorters kaffebönor.

En älskad böna som rest lång väg

Kaffe är en dryck som vi svenskar verkligen älskar. Kaffebönorna odlade på en bergssluttning i Brasilien har gjort en lång resa innan de till sist hamnade i din kaffekopp. Följ med hela vägen!

Kaffe kommer från en trädliknande buske som har djupgröna, glänsande blad som hänger i rader på långa tunna grenar. Ett kaffeträd som växer vilt kan bli upp till tio meter högt, men när man odlar kaffe beskär man i regel trädet till två till fyra meters höjd. Då blir det både bättre plockhöjd och större skörd.

Trivs bäst högt över havet

Kaffeträdet, som ursprungligen kommer från Etiopien, är känsligt för kyla och odlas bäst i ett varmt och jämnt klimat. Trädet trivs bäst på mark som ligger på hela 500-1200 meter över havet; det finaste kaffet kommer från odlingar som ligger högre än 700 meter över havet. Höjden gör att bönorna mognar långsamt och hinner utveckla en fin arom. Jorden ska vara lerrik och välfuktad, men väl dränerad. Den lämpligaste jorden är den röda förvittringsjorden som finns bland annat i Brasilien. Brasilien är också den största kaffeproducenten i världen. De flesta av världens kaffeodlare är småbönder, men det finns också större plantager.

Bär röda som körsbär

Trädet blommar efter tre år och sen tar det åtta, nio månader för bären att mogna. Bären är röda – stora som körsbär – och har ett saftigt fruktkött. I bären ligger en eller två grågröna kaffebönor.

Omogna, mogna och övermogna frukter sitter blandat tätt intill varandra på grenarna. För att endast välja de mogna bären skördar man för hand, men det förekommer även maskinell plockning. När bären är skördade skalar man bort fruktköttet och hinnorna för att få fram bönorna. Ett kaffeträd ger bäst skörd efter sju till åtta år och den normala livslängden är 20 år.

Rostning tar fram smaken 

Råkaffet lagras torrt och svalt innan det skeppas i väg i containrar till rosterier och importörer över hela världen. På rosteriet vägs och kontrolleras kaffet. Sedan rensar man det från till exempel stenar och kvistar och transporterar det till en silo för lagring i väntan på att det ska användas i en kaffeblandning.

För att smaken ska komma fram måste kaffebönorna rostas. Vid rostningen frigörs ämnen som ger kaffet dess arom och smak, samtidigt som vattnet avdunstas. När rostningen är godkänd maler man kaffet i olika kornstorlekar.

Till exempel har kokkaffe den grövsta storleken och espresso den minsta.

Blandning av bönor

Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av åtta till tio sorters kaffebönor. Smakegenskaperna hos kaffet kan ändra sig från skörd till skörd. Men varierar man blandningarna får man fram samma smak varje gång, trots att en eller ett par kaffesorter har ändrat sig. Till sist vakuumförpackas kaffet så att det håller sig färskt länge.

Och för oss återstår nu bara att inhandla ett paket Gevalia, Zoegas eller kanske Icas eget kaffe och koka en egen kopp med varmt och välsmakande kaffe gjort på bönor som har rest långväga över länder och hav.

 

Kort om kaffe

  • Vi skandinaver dricker mest kaffe i hela världen om man räknar per invånare. I Sverige dricker vi 153 liter per år och invånare, det vill säga 3,3 koppar kaffe per dag.
  • Nästan hälften av allt kaffe som Sverige importerar kommer från Brasilien.
  • Säkert vet man att kaffet kom till Sverige1685. Karl XII var den som satte fart på kaffedrickande i Sverige – under sina tidigare år i Turkiet upptäckte han drycken. I mitten av 1800-talet började kaffet vinna allt mer mark från brännvinet.

 

Kaffedrinkar


Café au lait
Lika delar kaffe och varm mjölk.

Caffè corretto
Espresso med lite sprit, t ex grappa.

Caffè latte
1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum.

Caffè freddo
Kallt starkt kaffe med socker.

Caffè macchiato
Kaffe »fläckat« med lite mjölk.

Cappuccino
Lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum.

Espresso
Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum.

Frappé di caffè
Ett slags espressomilkshake, ev med grädde och/eller glass.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.