Sydved.se / Skogsägarliv / Kultur och historia / En älskad böna som rest lång väg
Inspiration
Artikelbild

I Skandinavien dricker vi mest kaffe i världen per invånare. I Sverige dricker vi 3,3 koppar kaffe per dag. Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av 8-10 sorters kaffebönor.

En älskad böna som rest lång väg

Kaffe är en dryck som vi svenskar verkligen älskar. Kaffebönorna odlade på en bergssluttning i Brasilien har gjort en lång resa innan de till sist hamnade i din kaffekopp. Följ med hela vägen!

Kaffe kommer från en trädliknande buske som har djupgröna, glänsande blad som hänger i rader på långa tunna grenar. Ett kaffeträd som växer vilt kan bli upp till tio meter högt, men när man odlar kaffe beskär man i regel trädet till två till fyra meters höjd. Då blir det både bättre plockhöjd och större skörd.

Trivs bäst högt över havet

Kaffeträdet, som ursprungligen kommer från Etiopien, är känsligt för kyla och odlas bäst i ett varmt och jämnt klimat. Trädet trivs bäst på mark som ligger på hela 500-1200 meter över havet; det finaste kaffet kommer från odlingar som ligger högre än 700 meter över havet. Höjden gör att bönorna mognar långsamt och hinner utveckla en fin arom. Jorden ska vara lerrik och välfuktad, men väl dränerad. Den lämpligaste jorden är den röda förvittringsjorden som finns bland annat i Brasilien. Brasilien är också den största kaffeproducenten i världen. De flesta av världens kaffeodlare är småbönder, men det finns också större plantager.

Bär röda som körsbär

Trädet blommar efter tre år och sen tar det åtta, nio månader för bären att mogna. Bären är röda – stora som körsbär – och har ett saftigt fruktkött. I bären ligger en eller två grågröna kaffebönor.

Omogna, mogna och övermogna frukter sitter blandat tätt intill varandra på grenarna. För att endast välja de mogna bären skördar man för hand, men det förekommer även maskinell plockning. När bären är skördade skalar man bort fruktköttet och hinnorna för att få fram bönorna. Ett kaffeträd ger bäst skörd efter sju till åtta år och den normala livslängden är 20 år.

Rostning tar fram smaken 

Råkaffet lagras torrt och svalt innan det skeppas i väg i containrar till rosterier och importörer över hela världen. På rosteriet vägs och kontrolleras kaffet. Sedan rensar man det från till exempel stenar och kvistar och transporterar det till en silo för lagring i väntan på att det ska användas i en kaffeblandning.

För att smaken ska komma fram måste kaffebönorna rostas. Vid rostningen frigörs ämnen som ger kaffet dess arom och smak, samtidigt som vattnet avdunstas. När rostningen är godkänd maler man kaffet i olika kornstorlekar.

Till exempel har kokkaffe den grövsta storleken och espresso den minsta.

Blandning av bönor

Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av åtta till tio sorters kaffebönor. Smakegenskaperna hos kaffet kan ändra sig från skörd till skörd. Men varierar man blandningarna får man fram samma smak varje gång, trots att en eller ett par kaffesorter har ändrat sig. Till sist vakuumförpackas kaffet så att det håller sig färskt länge.

Och för oss återstår nu bara att inhandla ett paket Gevalia, Zoegas eller kanske Icas eget kaffe och koka en egen kopp med varmt och välsmakande kaffe gjort på bönor som har rest långväga över länder och hav.

 

Kort om kaffe

  • Vi skandinaver dricker mest kaffe i hela världen om man räknar per invånare. I Sverige dricker vi 153 liter per år och invånare, det vill säga 3,3 koppar kaffe per dag.
  • Nästan hälften av allt kaffe som Sverige importerar kommer från Brasilien.
  • Säkert vet man att kaffet kom till Sverige1685. Karl XII var den som satte fart på kaffedrickande i Sverige – under sina tidigare år i Turkiet upptäckte han drycken. I mitten av 1800-talet började kaffet vinna allt mer mark från brännvinet.

 

Kaffedrinkar


Café au lait
Lika delar kaffe och varm mjölk.

Caffè corretto
Espresso med lite sprit, t ex grappa.

Caffè latte
1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum.

Caffè freddo
Kallt starkt kaffe med socker.

Caffè macchiato
Kaffe »fläckat« med lite mjölk.

Cappuccino
Lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum.

Espresso
Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum.

Frappé di caffè
Ett slags espressomilkshake, ev med grädde och/eller glass.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Supergoda kanelbullar!

Supergoda kanelbullar!

​Vad vore livet utan kanelbullar? Ja, det kan man faktiskt fråga sig! Här får du ett klassiskt recept på kanelbullar.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

​Linderödssvinet har sitt ursprung i det gamla, svenska skogssvinet, som strövade i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.