Sydved.se / Skogsägarliv / Kultur och historia
Inspiration

 

 

Grön och grann gran i stugan

Traditionen att ta in en julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många har svårt att tänka sig en jul utan julgran. I våra hem har vi mest rödgran, eller vanlig gran, men fler och fler väljer den lite lyxigare kungagranen.

I Sverige omtalas julgranar för första gången i mitten av 1700-talet och då endast i högaristokratiska hem. Granarna var små och man hade dem på bordet, i en kruka eller upphängda i taket. Hundra år senare har seden med julgran spritts till ett bredare lager och nu ser man också höga julgranar som står på golvet.

Kungagranen allt vanligare

Nu finns pyntade granar i nästan varje hem och varje år förbrukar vi i Sverige runt tre miljoner julgranar. Vanlig gran, eller rödgran (picea abies), är fortfarande den sort som de flesta av oss väljer, men under senare år har rödgranen fått hård konkurrens från kungagranen eller nordmannsgranen (abies nordmanniana), som den också kallas.

Kungagranen är tåligare än rödgranen och har långa, mjuka barr som inte faller av så lätt. Den har en doft åt citrushållet och luktar därför inte jul på samma sätt som en vanlig gran.

En annan gran som till och från är populär är blågranen (picea pungens glauca) med sina mycket spetsiga blågröna barr. Sedan finns det ju också förstås plastgranar; från att ha varit uteslutande gröna kan man nu hitta vita, blåa och till och med knallrosa granar…

Skördas efter 8–10 år

En av Sveriges få professionella julgransodlare i Sverige är Per Torstensson på Dalby Granar. Han odlar granar och pyntegrönt, det vill säga kvistar och grenar, på 200 hektar nedlagd åkermark söder om Söderåsen i Skåne. Vanlig gran skördas efter åtta till tio år och kungagranen när den är mellan åtta och sexton år.

– Efterfrågan på kungagranen ökar hela tiden. Det är brist på kungagranar i hela Europa och kommer vara så ytterligare några år innan nya planteringar har vuxit till sig tillräckligt. Sedan kan man ju spekulera om finanskrisen gör att fler trots allt väljer vanlig rödgran i år, säger Per Torstensson.

Törstar efter vatten

Och hur får man då granen att inte barra?

– Välj en riktigt fräsch gran och hugg den så sent som möjligt. Vänj den vid värmen gradvis och låt den gärna stå i ett svalare utrymme, innan du tar in den i värmen. Gör ett nytt kapsnitt i granen innan du sätter den i julgransfoten. Sist men inte minst så ska granen ha mycket vatten, hela tiden.

Och med de här tipsen kanske vi kan räkna med att granen står grön och grann i stugan hela julhelgen.

 

Sju tips om hur du får granen att inte barra:

  1. Skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr.
  2. Gör ett nytt kapsnitt när du tar in granen. Snittet kådar nämligen snabbt igen och stoppar vattenupptagningen.
  3. Låt granen vakna upp försiktigt. Ställ gärna granen i ett svalare utrymme i en hink med vatten och vänta tills den börjar ta upp vatten. Sen tar du in den i rumstemperatur.
  4. Vattna ofta. Granen behöver rikligt med vatten för att må bra. En julgran kan dricka 2–3 liter om dagen.
  5. Lägg i några sockerbitar i vattnet. Då håller sig granen grön länge. Sockra inte förrän du ser att granen har börjat dricka vatten.
  6. En kopparslant i vattnet kan fungera. Den håller bakterier och svamp borta, samt håller kapsnittet fräscht.
  7. Prova med en magnecyl i vattnet. Acetylsalicylsyran i magnecylen har samma funktion som granens tillväxthormon auxin, som transporteras till sidoskotten när granen vaknar upp på våren.

Källa: Skogforsk

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Möt Sydved Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

​Lördagen den 16 september var det traktorrace i Hylletofta utanför Vrigstad. Sydveds distrikt Jönköping var självfallet på plats och det blev en riktig folkfest ute i skogen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

​Vill du bli en del av ett starkt skogsföretag med framtiden för sig? Sydved söker självständiga och kunniga skogsarbetare / manuellhuggare som ser skogen som sin framtid. 

Möt Sydved Sydved ses i skogen

Vi ses i skogen

​Nu syns vi bättre i skogen. Detta nu när alla maskiner som kör åt Sydveds distrikt Hylte har fått Sydved-dekaler för att tydligt visa vilka som arbetar med gallring och slutavverkning i skogen. Just nu är det också bra efterfrågan på både massaved och timmer, så passa på med skogliga åtgärder!

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration Bjud på skogens läckra bär

Bjud på skogens läckra bär

​Låt dina vänner smaka av skogens läckra bär. Överraska med en ljuvlig mandelkaka med björnbärsmousse till eftermiddagsfikat eller runda av en måltid med hemmagjord smultronglass.

Möt Sydved Välkommen till Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Den 23 september anordnas Jordbrukardagen i Valdemarsvik. Välkommen att träffa oss Sydvedare i vår monter, där ni kan prata om allt från planta till timmerstock med oss!

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Inspiration Blodsugande älgfluga

Blodsugande älgflugor på bettet

​Om du vistas i skog och mark har du säkert fått ett bett av den blodsugande älgflugan, även kallad hjortlusfluga och älglus.

Möt Sydved Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

​På Toverums Säteri inom distrikt Kalmar har det gjorts försök med digital snitsling genom att använda ett drönarfoto. Fotot visas i skördarens dator och skördaren positioneras sedan via gps.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Möt Sydved Artikelbild

Full fart på avverkningarna

​Nu är augusti här och det är full fart på avverkningarna runt om på distrikt Hässleholm. Vi har god avsättning för samtliga sortiment.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Kolmiledag 2017 2.jpg

Kolmiledag i Dammtorp

Lördagen den 16 september är det åter igen dax för kolmiledag i Dammtorp. Sydved hälsar dig varmt välkommen!
Inspiration Följ grotens väg från avverkning till panna.

Följ grotens väg från avverkning till panna

Många skogsägare väljer att ta ut grot vid avverkningar. Förutom det ekonomiska tillskottet så tycker många att det blir lättare med skogsvården när man slipper riset på hygget.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?