Sydved.se / Skogsägarliv / Kultur och historia / Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont
Inspiration
Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

Tina är virkesredovisare på Sydved och bor i byn Ingeryd utanför Ölmstad. På fritiden skriver hon krönikor, debattartiklar och prosa i bland annat tidskriften Populär Poesi.

​I ögonvrån upptäcker jag dem. De röda. De första penseldragen av hösten, rönnbären. Jag vänder bort blicken, jag är inte beredd, inte redan. Älskar rönnbären, men om hösten och inte som en instucken kil i sommaren. Försöker skaka av mig bilden men vemodet har börjat brodera
sina stygn över mitt hjärta. Hela min kropp protesterar mot påminnelsen om att sommaren snart är förbi. Jag vill ha den, så innerligt, bara lite till.

Men som om nåden inte har öron faller även löven från en ungbjörk längs vägen jag vandrar. De har gulnat och singlar sakta ner som tårarna jag tyst gråter inom mig. Varför måste allt vackert ha ett slut? Varför är det så?

Jag kommer inte kunna mota hösten från scenen. Snart kommer den tränga sommaren bakom kulisserna och spela ut hela sitt färgsprakande artisteri, och jag kommer älska det då. Då men inte nu.

Jag ökar på stegen, gruset knastrar under mina fötter och jag går med nedsänkt huvud. Trots det kan jag inte undgå den trave timmer som ligger vid vägkanten och vars årsringar lyser som guld i kvällssolen. Synen kastar mer bensin på mitt vemod. Stockarnas vackert tecknade tidscirklar berättar att träden har överlevt många vintrar, vaknat på nytt många vårar, blommat och skänkt skugga många varma sommardagar och färgat hösten i eldvarma färger om och om igen.

Livets skiftningar ristas även in i mig och ibland gör det ont, väcker sorg eller vemod men också glädje och förväntan.

Jag vänder traven ryggen och tar av ifrån landsvägen och går in på en inbjudande skogsstig. Där inser jag det fåfänga i att krampaktigt försöka hålla kvar i allt det vackra, som kärleken, ungdomen, barnen, sommaren och hälsan. Livet vill annat, det är föränderligt och förgängligt, det skiftar som naturen.

Jag måste acceptera tidens gång och det paradoxala i att livets skönhet ibland gör ont, en smärta född ur rädslan att mista det.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!