Sydved.se / Skogsägarliv / Kultur och historia / Julgranen – en grann ljusspridare
Inspiration
Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

Traditionen med julgran är djupt rotad hos svenskarna och vi är många som inte skulle kunna tänka oss en jul utan en pyntad gran.

Långt innan julgranen kom till Sverige ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren. Det var både ett tecken på att julen hade kommit och ett skydd mot onda väsen och krafter.

Sed från Tyskland

I mitten av 1700-talet omtalas den klädda julgranen för första gången i Sverige. Traditionen kom från Tyskland och till en början fanns den bara i herrgårdar, prästgårdar och liknande. Först hundra år senare börjar julgranen sprida sig ut i bygderna.

Äldre tiders julgranar var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. I mitten av 1800-talet började man ta in höga julgranar.

Ätliga prydnader

De första julgranarna dekorerades med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Så småningom började man även sätta i ljus och egna prydnader i papper och halm. Och hade man råd köpte man girlanger och flaggor.

Nu finns pyntade granar i nästan varje hem och varje år förbrukar vi i Sverige mellan 3 och 3,5 miljoner granar. Vanlig gran, eller rödgran, är fortfarande vanligast, men du hittar även kungsgran eller nordmannsgran i svenskarnas vardagsrum.

Av granarna som säljs kommer de flesta från odlingar i Skåne och Danmark.

 

Så här tar du hand om din gran

  • Välj en riktigt fin och frisk gran. Hugg den så sent som möjligt.
  • Skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr.
  • Tina upp granen sakta. Ställ den några dagar i ett utrymme med några få plusgrader i en hink med vatten. Sen kan du ta in den i rumsvärmen. Sätt den inte för nära element eller kamin
  • Kapa av några centimeter av foten, så att stammen får en ny snittyta. Snittet kådar snabbt igen och stoppar vattenupptagningen.
  • Och nog viktigast av allt; vattna ofta. En gran som man har inomhus kan dricka hela 2–3 liter om dagen. De första dagarna dricker gra nen stora mängder vatten; kolla vatten nivån både morgon och kväll. Det är inte heller fel att spreja vatten på grenarna
    med en vattenflaska.

 

 Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar . 

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.