Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Älgryggbiff med syltade kantareller och maderirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirande eller till någon annan av helgerna.

4 portioner. Tid: ca 1 timma och 45 minuter.

Älgryggbiff

800 g älgryggbif eller annan mör
styckdetalj
av viltkött i portionsbitar,
200 g/styck

Madeirasås

1 msk rapsolja
1/2 morot, grovt hackad
1/2 paprika, grovt hackad
2 schalottenlökar, grovt hackade
1 vitlöksklyfta
1 tomat, grovt hackad
½ dl svarta vinbär
färsk timjan, några kvistar
1 kvist rosmarin
3 st enbär
3 dl madeira
2 msk koncentrerad oxfond
20 g smör
ev maizena

Rotselleripuré

600 g rotselleri, grovt tärnad
2 dl grädde
2 dl mjölk
20 g smör
½ citron, saften
salt

Syltade kantareller

200 g frysta gula kantareller eller
30 g torkade trattkantareller, blötlagda
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk gräslök, finstrimlad
1 msk sherryvinäger
2 msk rapsolja
salt och peppar

Garnityr

100 g rökt sidfläsk, tärnat
4 st pärllökar, grovt skivad

Gör så här

Madeirasås

Skala och hacka morot, schalottenlök och paprika grovt. Vitlöken behåller du hel. Värm på en kastrull med olja och stek grönsakerna tills de får lite färg. Tillsätt sedan grovt hackad tomat och svarta vinbär, stek ytterligare en minut. Häll därefter i Madeira, oxfond, timjan, rosmarin och enbär. Låt såsen koka sakta tills cirka hälften av vätskan återstår. Sila såsen ner i en ny kastrull och låt stå tills det är dags att servera.

Rotselleripuré

Skala och dela rotselleri i grova bitar. Lägg ner i en kastrull och täck med grädde och mjölk. Låt koka upp och koka därefter tills rotsellerin blivit helt mjuk. Sila av rotsellerin från vätskan (behåll vätskan) och lägg över i en matberedare eller kannmixer, mixa till en slät puré. Om purén känns för tjock så kan du späda med lite av gräddmjölken. Klicka i smör, pressa i citronsaft
och smaka av med salt. Häll upp purén i en kastrull och ställ åt sidan till servering.

Syltade kantareller

Fräs kantarellerna ett par minuter i en klick smör. Lägg sedan kantarellerna i en skål och blanda med finhackad schalottenlök, gräslök, olja och sherryvinäger. Smaka av kompotten med salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags för servering.

Älgryggbiff

Nu är det dags att börja steka köttet. Krydda med salt och peppar, bryn sedan köttet runt om i olja och lite smör. Lägg sedan köttet på en ugnsplåt och ställ in i ugnen på 150 grader. Stek köttet till en innertemperatur på 54 grader och låt sedan vila 10 minuter under folie ovanpå spisen. Detta ger ett mediumstekt kött.

Medan köttet är i ugnen och sen vilar så börjar du med garnityr:
Skala och dela pärllöken i tjocka skivor. Värm en panna utan något i och lägg lökringarna där, utan att de faller isär. Stek på medelhög värme tills löken blivit mjuk. Löken ska få en sotad karaktär på stekytan, så var inte rädd att den bränns! När löken är klar så steker du tärnat sidfläsk tills det fått lite yta och blivit knaprigt.

Innan du kan börja lägga upp så värmer vi på alla tillbehören och kokar upp såsen, känns den för rinnig så kan du reda av den med lite maizena. Sänk värmen på såsen och vispa i smör för att blanka av den.

Om du tajmat allt rätt nu, så är alla tillbehören varma och redo att läggas upp precis när köttet vilat klart. Lägg upp maträtten som på bilden, eller tranchera upp köttet och lägg på ett stort fat med syltade kantareller ovanpå. Servera sås, puré och övriga tillbehör i skålar. Servera och njut!

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand. Varje stenhuggare hade sin uppsättning verktyg.

En tidsresa på stenhuggerimuseet i Hunnebostrand

​Det är en idyllisk sensommarmorgon i Hunnebostrand. Den smala vägen upp på berget bjuder inte bara på fina skärgårdsvyer. Den tar dig också med på en tidsresa. När du kliver in på Stenhuggerimuséet är det 1935. Och du ska börja dagens arbetspass…

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Nu byggs höghus i korslimmat trä

Nu byggs höghus i korslimmat trä

​Trä är framtidens byggmaterial, som i många fall är överlägset betong. Inte minst för att bygga hus i trä går fortare, är tystare och belastar miljön mindre. Stora Enso satsar nu på korslimmat trä, CLT, en byggprodukt som kan användas för att bygga höghus i trä.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.