Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Älgryggbiff med syltade kantareller och maderirasås
Inspiration
Älgryggbiff med syltade kantareller och maderirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirande eller till någon annan av helgerna.

4 portioner. Tid: ca 1 timma och 45 minuter.

Älgryggbiff

800 g älgryggbif eller annan mör
styckdetalj
av viltkött i portionsbitar,
200 g/styck

Madeirasås

1 msk rapsolja
1/2 morot, grovt hackad
1/2 paprika, grovt hackad
2 schalottenlökar, grovt hackade
1 vitlöksklyfta
1 tomat, grovt hackad
½ dl svarta vinbär
färsk timjan, några kvistar
1 kvist rosmarin
3 st enbär
3 dl madeira
2 msk koncentrerad oxfond
20 g smör
ev maizena

Rotselleripuré

600 g rotselleri, grovt tärnad
2 dl grädde
2 dl mjölk
20 g smör
½ citron, saften
salt

Syltade kantareller

200 g frysta gula kantareller eller
30 g torkade trattkantareller, blötlagda
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk gräslök, finstrimlad
1 msk sherryvinäger
2 msk rapsolja
salt och peppar

Garnityr

100 g rökt sidfläsk, tärnat
4 st pärllökar, grovt skivad

Gör så här

Madeirasås

Skala och hacka morot, schalottenlök och paprika grovt. Vitlöken behåller du hel. Värm på en kastrull med olja och stek grönsakerna tills de får lite färg. Tillsätt sedan grovt hackad tomat och svarta vinbär, stek ytterligare en minut. Häll därefter i Madeira, oxfond, timjan, rosmarin och enbär. Låt såsen koka sakta tills cirka hälften av vätskan återstår. Sila såsen ner i en ny kastrull och låt stå tills det är dags att servera.

Rotselleripuré

Skala och dela rotselleri i grova bitar. Lägg ner i en kastrull och täck med grädde och mjölk. Låt koka upp och koka därefter tills rotsellerin blivit helt mjuk. Sila av rotsellerin från vätskan (behåll vätskan) och lägg över i en matberedare eller kannmixer, mixa till en slät puré. Om purén känns för tjock så kan du späda med lite av gräddmjölken. Klicka i smör, pressa i citronsaft
och smaka av med salt. Häll upp purén i en kastrull och ställ åt sidan till servering.

Syltade kantareller

Fräs kantarellerna ett par minuter i en klick smör. Lägg sedan kantarellerna i en skål och blanda med finhackad schalottenlök, gräslök, olja och sherryvinäger. Smaka av kompotten med salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags för servering.

Älgryggbiff

Nu är det dags att börja steka köttet. Krydda med salt och peppar, bryn sedan köttet runt om i olja och lite smör. Lägg sedan köttet på en ugnsplåt och ställ in i ugnen på 150 grader. Stek köttet till en innertemperatur på 54 grader och låt sedan vila 10 minuter under folie ovanpå spisen. Detta ger ett mediumstekt kött.

Medan köttet är i ugnen och sen vilar så börjar du med garnityr:
Skala och dela pärllöken i tjocka skivor. Värm en panna utan något i och lägg lökringarna där, utan att de faller isär. Stek på medelhög värme tills löken blivit mjuk. Löken ska få en sotad karaktär på stekytan, så var inte rädd att den bränns! När löken är klar så steker du tärnat sidfläsk tills det fått lite yta och blivit knaprigt.

Innan du kan börja lägga upp så värmer vi på alla tillbehören och kokar upp såsen, känns den för rinnig så kan du reda av den med lite maizena. Sänk värmen på såsen och vispa i smör för att blanka av den.

Om du tajmat allt rätt nu, så är alla tillbehören varma och redo att läggas upp precis när köttet vilat klart. Lägg upp maträtten som på bilden, eller tranchera upp köttet och lägg på ett stort fat med syltade kantareller ovanpå. Servera sås, puré och övriga tillbehör i skålar. Servera och njut!

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Skjut inte upp generationsskiftet

Skjut inte upp generationsskiftet!

​Ta tag i frågan om generationsskifte i god tid! Tidigare har skatter och lagar bromsat, men idag lägger de ofta inga hinder i vägen, säger Mats Bygge, skattekonsult på Areal i Stockholm.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Kattuggla

Kattuggla

​Utmärkt syn och hörsel, nästan ljudlöst flygande och med nattliga hoanden. Det är några utmärkande drag för kattugglan. Dess nattliga läten har gjort att kattugglan i folktron ofta har förknippats med död och olycka.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?