Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Älgryggbiff med syltade kantareller och maderirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirande eller till någon annan av helgerna.

4 portioner. Tid: ca 1 timma och 45 minuter.

Älgryggbiff

800 g älgryggbif eller annan mör
styckdetalj
av viltkött i portionsbitar,
200 g/styck

Madeirasås

1 msk rapsolja
1/2 morot, grovt hackad
1/2 paprika, grovt hackad
2 schalottenlökar, grovt hackade
1 vitlöksklyfta
1 tomat, grovt hackad
½ dl svarta vinbär
färsk timjan, några kvistar
1 kvist rosmarin
3 st enbär
3 dl madeira
2 msk koncentrerad oxfond
20 g smör
ev maizena

Rotselleripuré

600 g rotselleri, grovt tärnad
2 dl grädde
2 dl mjölk
20 g smör
½ citron, saften
salt

Syltade kantareller

200 g frysta gula kantareller eller
30 g torkade trattkantareller, blötlagda
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk gräslök, finstrimlad
1 msk sherryvinäger
2 msk rapsolja
salt och peppar

Garnityr

100 g rökt sidfläsk, tärnat
4 st pärllökar, grovt skivad

Gör så här

Madeirasås

Skala och hacka morot, schalottenlök och paprika grovt. Vitlöken behåller du hel. Värm på en kastrull med olja och stek grönsakerna tills de får lite färg. Tillsätt sedan grovt hackad tomat och svarta vinbär, stek ytterligare en minut. Häll därefter i Madeira, oxfond, timjan, rosmarin och enbär. Låt såsen koka sakta tills cirka hälften av vätskan återstår. Sila såsen ner i en ny kastrull och låt stå tills det är dags att servera.

Rotselleripuré

Skala och dela rotselleri i grova bitar. Lägg ner i en kastrull och täck med grädde och mjölk. Låt koka upp och koka därefter tills rotsellerin blivit helt mjuk. Sila av rotsellerin från vätskan (behåll vätskan) och lägg över i en matberedare eller kannmixer, mixa till en slät puré. Om purén känns för tjock så kan du späda med lite av gräddmjölken. Klicka i smör, pressa i citronsaft
och smaka av med salt. Häll upp purén i en kastrull och ställ åt sidan till servering.

Syltade kantareller

Fräs kantarellerna ett par minuter i en klick smör. Lägg sedan kantarellerna i en skål och blanda med finhackad schalottenlök, gräslök, olja och sherryvinäger. Smaka av kompotten med salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags för servering.

Älgryggbiff

Nu är det dags att börja steka köttet. Krydda med salt och peppar, bryn sedan köttet runt om i olja och lite smör. Lägg sedan köttet på en ugnsplåt och ställ in i ugnen på 150 grader. Stek köttet till en innertemperatur på 54 grader och låt sedan vila 10 minuter under folie ovanpå spisen. Detta ger ett mediumstekt kött.

Medan köttet är i ugnen och sen vilar så börjar du med garnityr:
Skala och dela pärllöken i tjocka skivor. Värm en panna utan något i och lägg lökringarna där, utan att de faller isär. Stek på medelhög värme tills löken blivit mjuk. Löken ska få en sotad karaktär på stekytan, så var inte rädd att den bränns! När löken är klar så steker du tärnat sidfläsk tills det fått lite yta och blivit knaprigt.

Innan du kan börja lägga upp så värmer vi på alla tillbehören och kokar upp såsen, känns den för rinnig så kan du reda av den med lite maizena. Sänk värmen på såsen och vispa i smör för att blanka av den.

Om du tajmat allt rätt nu, så är alla tillbehören varma och redo att läggas upp precis när köttet vilat klart. Lägg upp maträtten som på bilden, eller tranchera upp köttet och lägg på ett stort fat med syltade kantareller ovanpå. Servera sås, puré och övriga tillbehör i skålar. Servera och njut!

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.