Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Bjud på skogens läckra bär

Bjud på skogens läckra bär

Låt dina vänner smaka av skogens läckra bär. Överraska med en ljuvlig mandelkaka med björnbärsmousse till eftermiddagsfikat eller runda av en måltid med hemmagjord smultronglass.

Mandelkaka med björnbärsmousse


Mandelbotten

200 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1 msk potatismjöl

Björnbärsmousse
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
300 g björnbär
1 ½ dl socker
2 dl kesella

Gör så här

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Riv mandelmassan. Rör ihop smör och mandelmassa. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ned potatismjölet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Lossa kanten från botten och låt kakan kallna. Diska formen och lägg tillbaka kakan i formen, med ett bakplåtspapper i botten. 

Smultronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Mixa 300 g björnbär och passera genom en finmaskig sil. Blanda bären med socker och kesella.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem med lite av björnbärsblandningen i en kastrull. Rör ned gelatinet i resten av bärblandningen. Tillsätt grädden och vänd försiktigt ihop till en slät smet.

Häll moussen i formen med kakbotten och frys tårtan i minst 2 timmar. Lossa kakan från ringen medan den är fryst, så får du finare kanter. Lyft kakan från pappret med hjälp av stekspadar till ett tårtfat. Den tinar i kyl på cirka 3 timmar. Garnera med fina björnbär och blommor.

 

Smultronglass

4 portioner

1 vaniljstång
250 g smultron
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjölk
2, 5 dl grädde

Gör så här
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön, mosade bär och lite av sockret i en skål.

Vispa äggen och resten av sockret poröst. Tillsätt mjölken och sjud under ständig omrörning i en kastrull tills krämen tjocknat. Låt svalna över kallt vattenbad.

Tillsätt bärblandningen och grädden (som inte ska vara vispad). Kör smeten till glass i glassmaskin. Du kan också ställa i frysen och röra om då och då.


Mascarponeglass med skogshallon

4 portioner

200 g skogshallon
1 ½ dl socker
250 g mascarpone
150 g naturell yoghurt, 3 %
färska hallon
mörk choklad, 64–70%

Gör så här
Mixa hallonen med socker till en puré. Tillsätt mascarpone och yoghurt och rör ihop till en kräm. Kör i glassmaskin eller ställ i frysen och rör om då och då. Häll upp i portionsglas och garnera med färska hallon och grovt riven choklad.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.