Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Chokladtryffel och annat gott
Inspiration
Chokladtryffel och annat gott

Chokladtryffel och annat gott

Pröva och gör egna chokladtryfflar som tillsammans med en kopp kaffe blir en perfekt
avslutning på en festmåltid. Fridas fudge och chokladgodis med ris och russin är annat smarrigt godis för den sötsugne.

Chokladtryffel

1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 msk rumsvarmt smör
200 g mörk choklad
ca 1 1/2 dl kakaopulver

Koka upp grädden i en kastrull och häll denöver 200 g riktigt finhackad choklad. Rör om tills chokladen har smält. Blanda sedani mjukt smör och fortsätt att röra till det blir en jämn smet. Häll ut tryffeln på ett fat och täck med plastfolie. Låt den stå i kylen i cirka en timme.

Forma tryffeln till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Det går också att rulla med händerna. Låt tryffeln stelna cirka 30 minuter i frysen.

Smält 200 g mörk choklad i mikro på låg effekt eller i vattenbad och doppa kulorna i chokladen. Rulla dem sen i kakao och ställ dem svalt för att stelna. Förvara i kylen.

Smarrigt chokladgodis

250 g mörk choklad
4 dl rostat ris
1 dl russin

Snabbt och lätt gör du det här chokladgodiset med ris och russin. Kakaohalten på chokladen väljer man efter tycke och smak.

Börja med att hacka chokladen grovt och smält den i mikron eller genom vattenbad på spisen. Rör i rostat ris och russin. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut chokladsmeten.

Låt den stelna på ett svalt ställe. Förvara chokladen i kylskåpet.

Fridas fudge

5 dl mjölk
8 dl socker
1 1/2 kakao
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker

Mät upp mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt blandningen koka kraftigt i ca 25 minuter. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten.

Prova om fudgen är färdig. Det är den när temperaturen på smeten är 125° eller när några droppar smet i kallt vatten kan formas till en kula. Ta då kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något.

Häll upp smeten i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

​Cross Laminated Timber (CLT), kompositmaterial , mikrofibrillär cellulosa, lignin och textilier är fem områden där det sker skoglig forskning.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Lyckas med svamplockningen.

Så lyckas du med svampplockningen

​​Med svampplockning får du frisk luft och en härlig tur i skogen, förutom den förhoppningsvis fulla korgen svamp som du gör något gott av när du kommer hem. Men var försiktig, så att du inte får med giftsvamp i korgen!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

​Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök.

Artikelbild

Ännu bättre koll på avverkningen!

​I vår har Sydveds maskinförare vidareutbildats i bland annat automatiserad gallringsuppföljning och Sydveds standard Generell Naturvård. Allt inom ramen för Gallringsakademin, Sydveds målinriktade satsning för att driva utvecklingen och höja kvaliteten i gallringsskogen.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.