Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Enbär ger doft och smak åt vintern
Inspiration
Enbär ger smak och doft åt vintern

Enbär ger doft och smak åt vintern

Så här i vintertider är det enen som sticker ut. Som ger sting åt hargrytan, doftar ur glasen och håller det onda från dörren. Lycklig är den som har ett enbärssnår att dansa kring!

Man får inte vara snarstucken när man plockar enris till julpyntet. De sylvassa nålarna till barr biter sig fast i skinnet som ilskna små hämnare. Men visst är det värt besväret, ett krus med enris är inte bara vackert vintergrönt utan fyller hela hemmet med en härlig aromatisk doft. En doft som svenskarna har uppskattat i alla tider.

Förr var det vanligt att man strödde ut hackat en- och granris på golvet i samband med högtider som jul, bröllop eller begravningar. Man satte också upp gran- eller enruskor på var sida om ytterdörren, berättar Tora Wall som är folklorist på Nordiska museet i Stockholm.

Det gjordes både för doftens skull och som skydd mot onda makter. På många ställen var det vanligt att man strödde hackat enris efter begravningståget. Tanken var att det skulle hindra den döde från att hitta tillbaka till gården om han gick igen. Man trodde att enen hade magiska egenskaper och en förklaring kan ha varit det korsliknande märke som finns i toppen på bären.

Segt och doftande

Men enen var också en bruksväxt. Enet är segt och svårkluvet men den enträgne belönas med ett hållbart trä med långt fler användningsområden än smörknivar. Störarna är vanliga i gärdsgårdar och hantverkaren kan fläta, snida, svarva och snickra i det lena och vackert doftande träet. I äldre tider användes rötterna lika mycket som veden; dessa flätades till korgar och askar som var täta nog att hålla vattnet kvar i kärlen.

I dag är det främst i mat och dryck som bruket av en lever kvar. Veden och barken kan användas när man röker kött och torkade enbär är en given följeslagare till vilt; i julharens gräddiga sås eller i älgfärsen.

Historiskt har enbären också använts medicinskt; de ansågs bakteriehämmande och urindrivande. Och därifrån var steget inte långt till spriten. Engelsmännens gin och genever är uppkallad efter enbusken, "Juniper". Gin och dess föregångare genever tillverkades i Holland redan på 1500-talet då det användes för att behandla njurproblem, gallsten och gikt.

Genevern kallas för ginens "storasyster" och är oljigare och mindre kryddig än det torrare ginet. Väl kommen till Storbritannien blev gin snabbt engelsmännens favoritbrännvin. Lätt och billigt att tillverka lagligt, såväl som olagligt.

Enbärsdricka en tradition

Hemma i Svedala kokades det länge enbärsdricka, inte minst till julen. Alla recept var personliga men basen bestod av enris, enrisskott eller rötter, ibland också bär. Den kolsyrade enbärsdrickan påminner en hel del om must men är ännu mer aromatisk i smaken. Länge fanns enbärsdrickan i de stora bryggeriernas läskedryckssortiment, men den som vill ha enbärsdricka i dag får vända sig till de små mikrobryggerierna. Eller koka själv. En av dem som håller fast vid traditionerna är Bertil Andersson i Nässjö. Han kokar enbärsdricka varje jul.

En jul hoppade jag över, men då blev barn och barnbarn så besvikna att jag fortsatte, skrattar Bertil som av vännerna lite skämtsamt brukar kallas för "Bryggmästarn".

Till dig som är frestad att koka din egen dricka till julen delar Bertil med sig av sitt recept härintill. Fast det gäller förstås att tänka sig för när man samlar in ingredienserna. Enen är inte fridlyst men det är inte tillåtet att hugga ned eller bryta grenar och kvistar av en i naturen utan markägarens tillstånd.

Enligt allemansrätten får man däremot plocka bär utan att be om lov. Som skogsägare kan du alltså dra nytta av din en från rot till topp! Bertil berättar att han brukar följa kraftledningsgatorna där det ofta finns gott om en med både gröna årsbär och fjolårets blåa bär.

Sedan har jag två fina knep när det är dags att koka. Använd jäst med måtta och pressa i citron före buteljeringen. Citronerna hör inte till traditionen men det blir en härligt frisk och fräsch smak. Använd inte skruvkorkar och tänk på att det är tryck i flaskan när du öppnar.

 

Ene är ett segt och svårkluvet trä som lämpar sig utmärkt för korgarbeten.  Den härliga doften är en bonus! 

Bertil Anderssons enbärsdricka

Du behöver:

En kasse repat enris, gröna bär och blåa bär.
10 liter vatten
1 kg socker
1/8 hg jäst
Saften från 3–6 citroner

Gör så här:

Skölj och koka barr, bär och vatten i 20–30 minuter. Låt svalna något, sila och rör i sockret. När vätskan är lagom tempererad är det dags att blanda i jästen, tänk på att för mycket jäst ger en otrevlig jästsmak.

Låt vätskan vila ett till två dygn i sval källare eller i kylskåpet om storleken på kärlet så tillåter. Skumma vid behov och sila. Tillsätt saften från citronerna och tappa sedan på flaska. Enbärsdrickan är färskvara och bör drickas inom en vecka. Vill du ha din dricka till jul är det lagom att koka den sju dagar i förväg.

Dela gärna artikeln

En

En (Juni'perus commu'nis) är en art i familjen cypressväxter som finns i stora delar av världen. Förutom i norra Europa, Nordamerika och Grönland kan man faktiskt hitta en i norra delarna av Asien och Afrika.

Enen blir oftast inte högre än sex meter, men den kan i enstaka fall sticka iväg upp till 14 meter. Eftersom växtsättet varierar kan formerna vara mycket olika mellan exemplaren; "dvärgen", "fjällen" och "träden" är bara några varianter.

Enbarren sitter tre och tre i kransar och kännetecknas av en blek översida och en mörk undersida. Pollineringen sker under senvåren och försommaren. Det är honorganen som utvecklas till gröna, klotformade bärkottar, det vill säga enbär. Först året efter mognar enbären, antingen under hösten eller vintern, och det är då de får sin svartblå färg och aromatiska doft och smak.

Källa: Nationalencyklopedin

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Inspiration Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

En bra gryta som alltid går hem. Den reder sig själv och doftar gott ända ut på gatan. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också god uppbackning av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.
Möt Sydved Lars Mårtenson på distrikt Hylte.

Fältpersonalen repeterar naturvärdesbedömning

​I dagarna tre genomgår Sydveds fältpersonal en repetitionsutbildning i naturvärdesbedömning enligt AB Skogsbiologernas systematik. Kursen hålls av Börje Drakenberg som är en av upphovsmännen till modellen.

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Möt Sydved Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

​Tiveds hembygdsförening bygger årligen upp en kolmila i Dammtorp och för andra året i rad arrangerades den tillsammans med Sydved. 

Möt Sydved Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

​Lördagen den 16 september var det traktorrace i Hylletofta utanför Vrigstad. Sydveds distrikt Jönköping var självfallet på plats och det blev en riktig folkfest ute i skogen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

​Sweden Outdoor Festival bjöd på ett stort utbud av upplevelser och tävlingar för alla som gillar att vara ute i naturen. I Sydveds monter var det många som stannade till och tittade på entreprenör Brogårdens skördare.

 

Möt Sydved Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

​Vill du bli en del av ett starkt skogsföretag med framtiden för sig? Sydved söker självständiga och kunniga skogsarbetare / manuellhuggare som ser skogen som sin framtid. 

Möt Sydved Välkommen till Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Den 23 september anordnas Jordbrukardagen i Valdemarsvik. Välkommen att träffa oss Sydvedare i vår monter, där ni kan prata om allt från planta till timmerstock med oss!

Inspiration Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Inspiration Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved ses i skogen

Vi ses i skogen

​Nu syns vi bättre i skogen. Detta nu när alla maskiner som kör åt Sydveds distrikt Hylte har fått Sydved-dekaler för att tydligt visa vilka som arbetar med gallring och slutavverkning i skogen. Just nu är det också bra efterfrågan på både massaved och timmer, så passa på med skogliga åtgärder!

Inspiration Följ grotens väg från avverkning till panna.

Följ grotens väg från avverkning till panna

Många skogsägare väljer att ta ut grot vid avverkningar. Förutom det ekonomiska tillskottet så tycker många att det blir lättare med skogsvården när man slipper riset på hygget.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?