Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Enbär ger smak och doft åt vintern

Enbär ger doft och smak åt vintern

Så här i vintertider är det enen som sticker ut. Som ger sting åt hargrytan, doftar ur glasen och håller det onda från dörren. Lycklig är den som har ett enbärssnår att dansa kring!

Man får inte vara snarstucken när man plockar enris till julpyntet. De sylvassa nålarna till barr biter sig fast i skinnet som ilskna små hämnare. Men visst är det värt besväret, ett krus med enris är inte bara vackert vintergrönt utan fyller hela hemmet med en härlig aromatisk doft. En doft som svenskarna har uppskattat i alla tider.

Förr var det vanligt att man strödde ut hackat en- och granris på golvet i samband med högtider som jul, bröllop eller begravningar. Man satte också upp gran- eller enruskor på var sida om ytterdörren, berättar Tora Wall som är folklorist på Nordiska museet i Stockholm.

Det gjordes både för doftens skull och som skydd mot onda makter. På många ställen var det vanligt att man strödde hackat enris efter begravningståget. Tanken var att det skulle hindra den döde från att hitta tillbaka till gården om han gick igen. Man trodde att enen hade magiska egenskaper och en förklaring kan ha varit det korsliknande märke som finns i toppen på bären.

Segt och doftande

Men enen var också en bruksväxt. Enet är segt och svårkluvet men den enträgne belönas med ett hållbart trä med långt fler användningsområden än smörknivar. Störarna är vanliga i gärdsgårdar och hantverkaren kan fläta, snida, svarva och snickra i det lena och vackert doftande träet. I äldre tider användes rötterna lika mycket som veden; dessa flätades till korgar och askar som var täta nog att hålla vattnet kvar i kärlen.

I dag är det främst i mat och dryck som bruket av en lever kvar. Veden och barken kan användas när man röker kött och torkade enbär är en given följeslagare till vilt; i julharens gräddiga sås eller i älgfärsen.

Historiskt har enbären också använts medicinskt; de ansågs bakteriehämmande och urindrivande. Och därifrån var steget inte långt till spriten. Engelsmännens gin och genever är uppkallad efter enbusken, "Juniper". Gin och dess föregångare genever tillverkades i Holland redan på 1500-talet då det användes för att behandla njurproblem, gallsten och gikt.

Genevern kallas för ginens "storasyster" och är oljigare och mindre kryddig än det torrare ginet. Väl kommen till Storbritannien blev gin snabbt engelsmännens favoritbrännvin. Lätt och billigt att tillverka lagligt, såväl som olagligt.

Enbärsdricka en tradition

Hemma i Svedala kokades det länge enbärsdricka, inte minst till julen. Alla recept var personliga men basen bestod av enris, enrisskott eller rötter, ibland också bär. Den kolsyrade enbärsdrickan påminner en hel del om must men är ännu mer aromatisk i smaken. Länge fanns enbärsdrickan i de stora bryggeriernas läskedryckssortiment, men den som vill ha enbärsdricka i dag får vända sig till de små mikrobryggerierna. Eller koka själv. En av dem som håller fast vid traditionerna är Bertil Andersson i Nässjö. Han kokar enbärsdricka varje jul.

En jul hoppade jag över, men då blev barn och barnbarn så besvikna att jag fortsatte, skrattar Bertil som av vännerna lite skämtsamt brukar kallas för "Bryggmästarn".

Till dig som är frestad att koka din egen dricka till julen delar Bertil med sig av sitt recept härintill. Fast det gäller förstås att tänka sig för när man samlar in ingredienserna. Enen är inte fridlyst men det är inte tillåtet att hugga ned eller bryta grenar och kvistar av en i naturen utan markägarens tillstånd.

Enligt allemansrätten får man däremot plocka bär utan att be om lov. Som skogsägare kan du alltså dra nytta av din en från rot till topp! Bertil berättar att han brukar följa kraftledningsgatorna där det ofta finns gott om en med både gröna årsbär och fjolårets blåa bär.

Sedan har jag två fina knep när det är dags att koka. Använd jäst med måtta och pressa i citron före buteljeringen. Citronerna hör inte till traditionen men det blir en härligt frisk och fräsch smak. Använd inte skruvkorkar och tänk på att det är tryck i flaskan när du öppnar.

 

Ene är ett segt och svårkluvet trä som lämpar sig utmärkt för korgarbeten.  Den härliga doften är en bonus! 

Bertil Anderssons enbärsdricka

Du behöver:

En kasse repat enris, gröna bär och blåa bär.
10 liter vatten
1 kg socker
1/8 hg jäst
Saften från 3–6 citroner

Gör så här:

Skölj och koka barr, bär och vatten i 20–30 minuter. Låt svalna något, sila och rör i sockret. När vätskan är lagom tempererad är det dags att blanda i jästen, tänk på att för mycket jäst ger en otrevlig jästsmak.

Låt vätskan vila ett till två dygn i sval källare eller i kylskåpet om storleken på kärlet så tillåter. Skumma vid behov och sila. Tillsätt saften från citronerna och tappa sedan på flaska. Enbärsdrickan är färskvara och bör drickas inom en vecka. Vill du ha din dricka till jul är det lagom att koka den sju dagar i förväg.

En

En (Juni'perus commu'nis) är en art i familjen cypressväxter som finns i stora delar av världen. Förutom i norra Europa, Nordamerika och Grönland kan man faktiskt hitta en i norra delarna av Asien och Afrika.

Enen blir oftast inte högre än sex meter, men den kan i enstaka fall sticka iväg upp till 14 meter. Eftersom växtsättet varierar kan formerna vara mycket olika mellan exemplaren; "dvärgen", "fjällen" och "träden" är bara några varianter.

Enbarren sitter tre och tre i kransar och kännetecknas av en blek översida och en mörk undersida. Pollineringen sker under senvåren och försommaren. Det är honorganen som utvecklas till gröna, klotformade bärkottar, det vill säga enbär. Först året efter mognar enbären, antingen under hösten eller vintern, och det är då de får sin svartblå färg och aromatiska doft och smak.

Källa: Nationalencyklopedin

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.