Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Enbär ger doft och smak åt vintern
Inspiration
Enbär ger smak och doft åt vintern

Enbär ger doft och smak åt vintern

Så här i vintertider är det enen som sticker ut. Som ger sting åt hargrytan, doftar ur glasen och håller det onda från dörren. Lycklig är den som har ett enbärssnår att dansa kring!

Man får inte vara snarstucken när man plockar enris till julpyntet. De sylvassa nålarna till barr biter sig fast i skinnet som ilskna små hämnare. Men visst är det värt besväret, ett krus med enris är inte bara vackert vintergrönt utan fyller hela hemmet med en härlig aromatisk doft. En doft som svenskarna har uppskattat i alla tider.

Förr var det vanligt att man strödde ut hackat en- och granris på golvet i samband med högtider som jul, bröllop eller begravningar. Man satte också upp gran- eller enruskor på var sida om ytterdörren, berättar Tora Wall som är folklorist på Nordiska museet i Stockholm.

Det gjordes både för doftens skull och som skydd mot onda makter. På många ställen var det vanligt att man strödde hackat enris efter begravningståget. Tanken var att det skulle hindra den döde från att hitta tillbaka till gården om han gick igen. Man trodde att enen hade magiska egenskaper och en förklaring kan ha varit det korsliknande märke som finns i toppen på bären.

Segt och doftande

Men enen var också en bruksväxt. Enet är segt och svårkluvet men den enträgne belönas med ett hållbart trä med långt fler användningsområden än smörknivar. Störarna är vanliga i gärdsgårdar och hantverkaren kan fläta, snida, svarva och snickra i det lena och vackert doftande träet. I äldre tider användes rötterna lika mycket som veden; dessa flätades till korgar och askar som var täta nog att hålla vattnet kvar i kärlen.

I dag är det främst i mat och dryck som bruket av en lever kvar. Veden och barken kan användas när man röker kött och torkade enbär är en given följeslagare till vilt; i julharens gräddiga sås eller i älgfärsen.

Historiskt har enbären också använts medicinskt; de ansågs bakteriehämmande och urindrivande. Och därifrån var steget inte långt till spriten. Engelsmännens gin och genever är uppkallad efter enbusken, "Juniper". Gin och dess föregångare genever tillverkades i Holland redan på 1500-talet då det användes för att behandla njurproblem, gallsten och gikt.

Genevern kallas för ginens "storasyster" och är oljigare och mindre kryddig än det torrare ginet. Väl kommen till Storbritannien blev gin snabbt engelsmännens favoritbrännvin. Lätt och billigt att tillverka lagligt, såväl som olagligt.

Enbärsdricka en tradition

Hemma i Svedala kokades det länge enbärsdricka, inte minst till julen. Alla recept var personliga men basen bestod av enris, enrisskott eller rötter, ibland också bär. Den kolsyrade enbärsdrickan påminner en hel del om must men är ännu mer aromatisk i smaken. Länge fanns enbärsdrickan i de stora bryggeriernas läskedryckssortiment, men den som vill ha enbärsdricka i dag får vända sig till de små mikrobryggerierna. Eller koka själv. En av dem som håller fast vid traditionerna är Bertil Andersson i Nässjö. Han kokar enbärsdricka varje jul.

En jul hoppade jag över, men då blev barn och barnbarn så besvikna att jag fortsatte, skrattar Bertil som av vännerna lite skämtsamt brukar kallas för "Bryggmästarn".

Till dig som är frestad att koka din egen dricka till julen delar Bertil med sig av sitt recept härintill. Fast det gäller förstås att tänka sig för när man samlar in ingredienserna. Enen är inte fridlyst men det är inte tillåtet att hugga ned eller bryta grenar och kvistar av en i naturen utan markägarens tillstånd.

Enligt allemansrätten får man däremot plocka bär utan att be om lov. Som skogsägare kan du alltså dra nytta av din en från rot till topp! Bertil berättar att han brukar följa kraftledningsgatorna där det ofta finns gott om en med både gröna årsbär och fjolårets blåa bär.

Sedan har jag två fina knep när det är dags att koka. Använd jäst med måtta och pressa i citron före buteljeringen. Citronerna hör inte till traditionen men det blir en härligt frisk och fräsch smak. Använd inte skruvkorkar och tänk på att det är tryck i flaskan när du öppnar.

 

Ene är ett segt och svårkluvet trä som lämpar sig utmärkt för korgarbeten.  Den härliga doften är en bonus! 

Bertil Anderssons enbärsdricka

Du behöver:

En kasse repat enris, gröna bär och blåa bär.
10 liter vatten
1 kg socker
1/8 hg jäst
Saften från 3–6 citroner

Gör så här:

Skölj och koka barr, bär och vatten i 20–30 minuter. Låt svalna något, sila och rör i sockret. När vätskan är lagom tempererad är det dags att blanda i jästen, tänk på att för mycket jäst ger en otrevlig jästsmak.

Låt vätskan vila ett till två dygn i sval källare eller i kylskåpet om storleken på kärlet så tillåter. Skumma vid behov och sila. Tillsätt saften från citronerna och tappa sedan på flaska. Enbärsdrickan är färskvara och bör drickas inom en vecka. Vill du ha din dricka till jul är det lagom att koka den sju dagar i förväg.

Dela gärna artikeln

En

En (Juni'perus commu'nis) är en art i familjen cypressväxter som finns i stora delar av världen. Förutom i norra Europa, Nordamerika och Grönland kan man faktiskt hitta en i norra delarna av Asien och Afrika.

Enen blir oftast inte högre än sex meter, men den kan i enstaka fall sticka iväg upp till 14 meter. Eftersom växtsättet varierar kan formerna vara mycket olika mellan exemplaren; "dvärgen", "fjällen" och "träden" är bara några varianter.

Enbarren sitter tre och tre i kransar och kännetecknas av en blek översida och en mörk undersida. Pollineringen sker under senvåren och försommaren. Det är honorganen som utvecklas till gröna, klotformade bärkottar, det vill säga enbär. Först året efter mognar enbären, antingen under hösten eller vintern, och det är då de får sin svartblå färg och aromatiska doft och smak.

Källa: Nationalencyklopedin

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?