Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Julens vackra gottebord

Vinterns vackra gottebord

Gör som på fina restaurangen och duka ett vackert gottebord till helgernas festligheter. Vi delar med oss av redaktionens bästa recept; en perfekt kombination av svenska smaker och ett fräscht sting av citrus. Presentationen är en fest för ögat. Lägg ditt godis i vackra glasskålar och komplettera med färsk frukt och vinter­vita blommor. Lika vackert till nyår eller trettonhelgen. Låt dig väl smaka!

​Kanderat citrusskal

Det som blir över vid tillagningen blir en underbar fruktsallad.Julgodis.jpg

2 apelsiner
2 blodgrape
2 citroner
5 dl socker
2 ½ dl vatten
1 vaniljstång
2 dl socker

 Gör så här

  1. Skär frukterna i klyftor. Filéa och lägg  skalen i en kastrull.
  2. Ta bort så mycket vitt som möjligt från skalen och koka i 20 minuter.
  3. Häll av och skölj i kallt vatten. Ta bort det vita du inte fick bort före koket och koka grapefruktskalen ytterligare en gång i 20 minuter. Häll av och skölj igen.
  4. Koka upp socker, vatten och vaniljstång.
  5. Strimla skalen i långa bitar och lägg i kastrullen med sockerlag. Koka i cirka 30 minuter eller tills skalen är genomskinliga och sockerlösningen börjar bli simmig som sirap.
  6. Sila av skalen och låt dem svalna helt. Lägg dem i en plastpåse med 2 dl socker och skaka. Förvara torrt. Sirapen du hällt av skalen kan du spara och hälla på en fruktsallad som du gör av citrusfruktköttet som blev över samt granatäppelkärnor, mangoskivor och färska fikon.

 

Lingonkola

Julkola med svensk touch. Våga prova – den kommer att bli en favorit.

30 bitar

2 dl frysta, mixade lingon
1 ½ dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Låt lingonmixen tina.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka på svag värme till 120°.
  3. Testa kolan genom att göra kulprov i kallt vatten.
  4. Häll i form som är ungefär 20×30 cm. Låt svalna och skär i bitar.
  5. Slå in i cellofan och knyt ett band eller en ståltråd runt som ett paket.

 

Kaffetryffel

Den här tryffeln med tydlig smak av kaffe kanske de vuxna får ha för sig själva.

25 bitar

250 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
1 msk kallt starkt kaffe
1 tsk snabbkaffepulver
Dekorationspärlor, små​​

Gör så här​ 

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädden och häll över. Rör tills chokladen löst sig och blanda sedan ner smör, kaffe och kaffepulver.
  3. Ställ kallt tills tryffeln stelnat.
  4. Gör små kulor som sedan rullas i små dekorationspärlor. (Ställ smeten kallt under tiden du rullar om den smälter i händerna.)
  5. Förvara den färdiga tryffeln svalt. 

 

Marmeladgodis

Smaksätt med din egen favoritfrukt – numera finns massor att välja mellan på juicehyllan. 75 bitar.

2 dl nektar eller fruktjuice – koncentrat efter egen smak, här har vi använt exotisk nektar
2 ½ dl vatten
5 dl socker
35 g Melantin
Eventuellt lite karamellfärg
​Strösocker

Gör så här​ 

  1. Koka upp vätskan. Tillsätt Melantin blandat med 1 dl socker.
  2. Låt koka kraftigt i ett par minuter. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig, rör eventuellt ner karamellfärg.
  3. Häll massan i en form, cirka 15×25 cm.
  4. Låt stelna i kyl, det tar 2–3 timmar.
  5. Stjälp upp på sockrat smörpapper och skär kuber eller stansa ut figurer. Rulla dem i strösocker.
  6. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren. Man kan pensla bitarna i olja istället för socker, då blir de inte lika söta och klibbar inte.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Nu byggs höghus i korslimmat trä

Nu byggs höghus i korslimmat trä

​Trä är framtidens byggmaterial, som i många fall är överlägset betong. Inte minst för att bygga hus i trä går fortare, är tystare och belastar miljön mindre. Stora Enso satsar nu på korslimmat trä, CLT, en byggprodukt som kan användas för att bygga höghus i trä.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

avverkningigruvan1_2.jpg

Gruvan ska leva igen

​"Tänk dig ljudet av handslägga, slagborr och en och annan dynamitladdning. Skottkärror
med bruten sten som körs fram och tippas utför slänten där borta." Christer Johanssons beskrivning av arbetet i Gräne Gruva vid 1900-talets början är levande och tydlig. Precis som han tänkt när han inledde satsningen för öppna detta geologiskt intressanta område för en bredare publik.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltwrap på ren, älg och hjort

Viltwrap på ren, älg och hjort

​Bättre snabbmat än så här kan man knappast få. Komplettera med fler tillbehör om hungern är stor ...

Aspskötsel på Tångerda: Nu är andra generationen på gång

Aspskötsel på Tångerda: Nu är andra generationen på gång

När Elisabeth och Håkan Thureson köpte Tångerda Gård fick de veta att aspbeståndet troligen var rötskadat och behövde avverkas snarast. Men virket var prima, och transporterades till tändsticksfabriken i Vetlanda. Nu är andra generationens aspbestånd på gång.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Björnens päls är mycket tät och isolerande.

Pälsar på sig

​Med pälsen håller djuren värmen. Så sant. Men att den också  är viktig för att kommunicera och känna av sin omgivning är kanske inte lika välkänt. Välkommen in under pälsen!

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.