Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Med smak av skogen – svamp på tre sätt
Inspiration
Minipajer med svamp och Västerbottensost

Svamp på tre sätt

Skogen är full av svamp. Kliv i stövlarna och ge dig ut i skog och mark på jakt efter skogens delikatesser. Förgyll sedan höstens middagar med svamp som du plockat själv.

Minipajer med svamp och Västerbottensost

6–8 mindre pajer

Pajdeg
125 g  smör
3 dl  vetemjöl_MG_6398.jpg
2 msk  kallt vatten

Fyllning
200 g (cirka 1 liter)  färsk matsvamp
3  schalottenlökar
1 msk  smör
2 dl  riven Västerbottensost
3  ägg
1 dl  mjölk
1 dl  crème fraiche
2 krm  salt
1 krm  svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop smör och mjöl för hand eller i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i de små pajformarna. Låt degen vila i kylskåp i cirka en halvtimma. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 6–7 minuter.
  3. Dela svamparna om de är stora och stek dem i stekpanna tills vätskan kokat in. Skala och hacka löken. Stek lök och svamp i smör i några minuter. Lägg lök, svamp och den rivna osten i pajskalen.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera gärna med lufttorkad skinka och en grönsallad.

 

Kantarellsoppa à la Urban

4 personer

1 liter  färska kantareller eller trattkantareller (motsvarar: 3–4 dl fryst svamp eller 2–3 dl torkad svamp)
2 msk  smör
4 msk  vetemjöl
1 liter  hönsbuljong
1 msk  tomatpuré
2 dl  vispgrädde
1 msk  roquefortost
1 tsk  citronsaft
salt, peppar
persilja

Gör så här

Rensa och skär svampen i bitar. Spara några hela svampar för dekoration (3–5 per tallrik). Fräs svampen i stekpanna tills all vätska kokat in. Stek den sen i smör (dock inte de hela svamparna). Strö över mjölet och rör om väl. Häll på buljongen lite i sänder under omrörning. Rör ned osten och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan småkoka cirka 10 minuter. Tillsätt grädde och citronsaft. Dekorera varje tallrik med kantareller och persilja.

 

Svamp- och bacontoast

4 personer

2 liter färska kantareller eller trattkantareller
1 paket bacon
2 hackade schalottenlökar
4 skivor lantbröd

Gör så här

Lägg kantarellerna i en stekpanna och stek dem tills det mesta av vätskan kokat bort. Lägg svampen på en tallrik. Stek den hackade löken i lite smör och lägg sedan i svamp och bacon som strimlats. Stek tills svampen fått färg och baconet blivit knaprigt. Smaka av med salt och peppar. Servera svampblandningen på ett stekt eller rostat bröd. Klipp över persilja. 

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Automatiserad gallringsuppföljning – ny teknik för bättre koll på gallringen.

Automatiserad gallringsuppföljning – ny teknik för bättre koll på gallringen

​Nu finns ny teknik för att bättre följa upp gallringsarbetet. Med automatiserad gallringsuppföljning får man ännu bättre koll både på den utförda gallringen och på den skog som är kvar. Sydved har under den senaste tiden utbildat både maskinförare och inköpare på Sydved i den nya tekniken.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Fönsterlav

Fönsterlav

​Fönsterlav, med sitt kuddliknande växtsätt, finns i hela landet, men är vanligare ju längre norrut man kommer. Förr användes den som medicinalväxt och vinterfoder åt kor, men idag är den mest en uppskattad juldekoration i hemmen.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?