Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Nässelsoppa hör våren till

Nässelsoppa hör våren till!

Nässlor är en av försommarens primörer, som växer vilt överallt. Bege dig ut i det fria och plocka små, fina nässlor som du sen lagar till en god, och synnerligen näringsrik, soppa. Servera på klassiskt vis med hårdkokta ägghalvor. En riktig vårdelikatess!

Nässelsoppa

4 personer

2 liter små nässlor eller toppskott
1 ½ liter vatten
½  gul lök
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
½–1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
Ev. ½ dl matlagningsgrädde

Hårdkokta ägghalvor

Gör så här
Skölj nässlorna noggrant i kallt vatten. Ta bort grova stjälkar. Lägg nässlorna i en kastrull och slå på vattnet. Koka dem under lock i 15 minuter. Sila av spadet, men spara det!

 Lägg nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten. Då får den färdiga soppan mer färg. Krama ur vattnet ur nässlorna och hacka dem grovt. Lämna gärna några små nässlor för dekoration.

Fräs den finhackade löken, utan att den tar färg.

Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och mjöl i en kopp. Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och den frästa löken. Lägg också i smörkulan. Låt den smälta under omrörning. Koka i 4–5 minuter. Lägg i nässlorna och en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med hårdkokta ägghalvor på klassiskt vis.

 

Fakta nässlor

Nässlor finns i hela landet och växer på kulturpåverkad kväverik mark. I Sverige finns två arter av nässlor, en flerårig och den ettåriga etternässlan, som inte är lika vanlig.

Nässlornas brännhår är ihåliga och har förbindelse med en liten giftblåsa. Håren är mycket sköra och går av vid minsta beröring. När man bränner sig går hårspetsen av snett och fungerar som en tunn kanyl när giftblåsan töms.

Det är en mycket näringsrik ört och innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, järn, kalcium och fibrer. Nässelbladen bränns inte när de är tillagade eller torkade. Bladen förvälls eller torkas, men kan även användas råa. Nässlor används ofta till soppor, men kan även användas i pannkakor, omeletter, pesto, bröd och te.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.