Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Artikelbild

Påskkaka med citronkräm och frisk sorbet

Avsluta påskmiddagen med något riktigt gott. En härligt gul kaka, både söt och frisk, med en klick sorbet i form av ett ägg rundar av middagen. Och vill du göra det lite enklare så behöver du ju inte göra din sorbet själv…

​Botten
½ citron (helst från Menton) tvättad
½ vaniljstång
150 g osaltat smör, i tärningar
300 g vetemjöl
1 nypa salt
4 äggulor
120 g florsocker
½ msk vatten
1 ägg till pensling

Fyllning
5 citroner (helst från Menton) tvättade
300 g vispgrädde
390 g strösocker
9 ägg
1 äggula
florsocker till bränning

Sorbet
100 g vatten
100 g mjölk
80 g citronsaft
100 g strösocker
25 g glukos
2 krukor citronverbena
25 g babyspenat

Gör så här
Botten
Riv det gula skalet på citronen fint. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Kör citronskal, vaniljfrön, smör, mjöl och salt i en köksmaskin tills det blir smuligt och smöret är
finfördelat.

Rör ihop äggulor, florsocker och vatten och blanda hastigt ihop till en deg. Knåda ihop den med händerna om det behövs. Lägg degen i plastfilm och låt vila i kylen minst 1 timme.

Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och låt ligga i frysen någon minut. Dra av det översta papperet från degen, vänd upp och ned och lägg degen i en pajform. Ta bort det andra papperet men spara det. Låt degen hänga över kanterna eftersom degen krymper vid gräddning. Nagga med en gaffel.

Lägg på papperet igen och fyll formen med torkade bönor. Baka på 160 grader i 15 minuter. Lyft bort pappret. Pensla botten med uppvispat ägg och baka i ca 10 minuter till, eller tills den får bra
färg. Låt botten svalna helt.

Fyllning
Riv det gula skalet på citronerna fint. Pressa saften och mät upp 200 g. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud fyllningen under omrörning i ett vattenbad tills den är 50 grader. Sila smeten och häll den i pajformen.

Baka i ugn på 120 grader i ca 25 minuter, eller tills pajen når 70 grader i innertemperatur. Låt svalna. Skär sedan i bitar. Pudra över med florsocker och bränn av med en gasolbrännare.

Sorbet
Koka upp vatten, mjölk, citronsaft, socker och glukos. Låt svalna till rumstemperatur. Mixa, tillsammans med örterna. Sila i blandningen i en bunke och ställ i frysen ca tre timmar. Vispa
med elvisp då och då, så sorbeten inte blir för isig. Forma till sist sorbeten med hjälp av två matskedar.

 

​Receptet kommer från kokboken The Flying Elk, som också är en restaurang i Stockholm. I boken presenteras rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den mytomspunna flygande älgen.

Kokboken finns på bokus.com och kostar 220 kr.

13075105_O_3.TIF.jpg 


Citronerna från Menton
på franska rivieran får en perfekt grundsötma och inte den bitska syrligheten. Men det går också bra med "vanliga" citroner.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Artikelbild

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

​Ekonomiskt ovärderlig. Sysselsättningsmässigt betydelsefull. Miljömässigt livsavgörande. Ändå vet svenska folket i allmänhet väldigt lite om svenskt skogsbruk och skogsindustrin. Vi åkte till Linnéuniversitetet för att prata om det och mycket annat med tre studenter som alla ser framtiden i skogen.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Jaktvårdskonsulentens bästa viltvårdstips

Jaktvårdskonsulentens bästa viltvårdstips

​Sommarens soliga dagar. Perfekta för att förbereda sig inför höstens jakt. Se över jakttornen, öva på skjutbanan och, sist men inte minst, vårda viltet på dina marker. Låt dig inspireras av jaktvårdskonsulent Tomas Granberg!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltwrap på ren, älg och hjort

Viltwrap på ren, älg och hjort

​Bättre snabbmat än så här kan man knappast få. Komplettera med fler tillbehör om hungern är stor ...

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.