Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration

 

 

Rådjur på höstmenyn

På Öster-Malma slott söder om Nyköping samlas många jägare och viltintresserade. Här har Svenska Jägareförbundet sitt centrum. Staffan Lindström som är köksmästare har valt ut två spännande rådjursrätter som förhoppningsvis passar på din höstmeny.

Grillat rådjursinnanlår med kantareller och lingonketchup

Fyra personer

700 g rådjursinnanlår
500 g kantareller
30 g smör
2 st schalottenlökar, finhackade
1 msk senapsfrö
flingsalt och peppar

Till lingonketchupen

200 g lingon
2 dl socker
1 dl rödvinsvinäger
1 kanelstång
1 bit ingefära
1 st schalottenlök, hackad
1/2 chili, hackad
3,5 dl vitt vin

Börja med lingonketchupen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och lägg sedan i kanelstången. Reducera (koka på svag värme) tills hälften återstår. Plocka upp kanelstången och mixa sedan alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Blöt senapsfröna i lite vatten. Skär innanlåret längs efter muskelfibrerna och stek i en torr panna med hög värme. Köttet ska stekas cirka en minut på varje sida. Stek kantarellerna i smör och blanda med senapsfrön och finhackad lök. Skär upp köttet i skivor och salta och peppra det sen. Servera med kantareller och lingonketchup.

Biffrullar på rådjur med teri yaki-sås

Fyra personer

600 g fransyska eller rostbiff av rådjur
6 st salladslökar eller en purjolök
1 vitlöksklyfta
matolja till stekning

Till såsen

5 dl vatten
250 gram socker
1 dl japansk soya
2 st vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1/2 dl torr sherry eller risvinäger
1/2 msk arrowrot

4 dl jasminris

Servera med valfria grönsaker

Teri yaki-sås

Koka socker och vatten i 20 minuter. Rör ihop arrowrot och sherry till en redning och vispa ned det i sockerlagen tillsammans med soya, sesamfrö och pressad vitlök.

Biffrullarna

Skär köttet i grova skivor och banka bitarna tunna i en plastpåse. Skär löken längs med och skölj den väl. Lägg sedan lökstrimlorna på biffen, gnid biffen med vitlök, och rulla in löken i biffen. Fäst med en tandpetare. Hetta upp olja i en stek- eller grillpanna och stek på hög värme i cirka 1 minut på varje sida. Vänd runt rullarna för en jämn stekning. Efterstek i ugnen på 70 grader i ca tio minuter. Skär upp rullarna och servera på en bädd av wokade grönsaker, teri yakisås och jasminris.

 

 

 

​Kött från rådjur blir oftast mört efter en kort hängtid och passar därför utmärkt både till långkok och den snabblagade måltiden.

När du har ett rådjur hängande för mörning,  blir det oftast en snabb uttorkning av tunnbringa, sidor, hals och lägg. Stycka därför bort  dessa detaljer och frys ned dem.

Det övriga köttet kan förpackas och fortsätta att möras i  kyl. Då får du hög kvalitet på alla köttdetaljer.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand. Varje stenhuggare hade sin uppsättning verktyg.

En tidsresa på stenhuggerimuseet i Hunnebostrand

​Det är en idyllisk sensommarmorgon i Hunnebostrand. Den smala vägen upp på berget bjuder inte bara på fina skärgårdsvyer. Den tar dig också med på en tidsresa. När du kliver in på Stenhuggerimuséet är det 1935. Och du ska börja dagens arbetspass…

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Nu byggs höghus i korslimmat trä

Nu byggs höghus i korslimmat trä

​Trä är framtidens byggmaterial, som i många fall är överlägset betong. Inte minst för att bygga hus i trä går fortare, är tystare och belastar miljön mindre. Stora Enso satsar nu på korslimmat trä, CLT, en byggprodukt som kan användas för att bygga höghus i trä.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.