Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Safta och sylta från naturens skafferi

Safta och sylta från naturens skafferi

Smått och gott från naturens skafferi. I trädgårdarna dignar buskarna av mogna bär och fruktträden blir snart fulla av solmogen frukt. I skogen kan man fylla hinkarna med stora fina – och nyttiga – blåbär, små och smakrika skogshallon och söta björnbär. Ta vara på det som naturen så generöst bjuder på!

Sylta och safta maj 10 154A.jpgLäskande jordgubbssaft


2 liter jordgubbar
4 dl vatten
5 ½ dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft 

Gör så här
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka under svag värme under lock i 10 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk och låt saften rinna av i en halvtimme.

Mät saften och häll upp den i en ren gryta. Rör ned sockret och låt allt koka upp på nytt. Saften ska sedan småkoka i 10 minuter. Skumma noga med hålslev eller sked. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena varma flaskor.


Röd vinbärssaft med vanilj


2 liter röda vinbär
3–4 dl vatten
500 g socker/liter avrunnen saft
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här
Bären ska vara riktigt mogna, annars gelear sig saften lätt. Skölj bären, men du behöver inte repa dem. Lägg dem i en kastrull med vattnet och låt dem koka under lock i 10 minuter.
Mosa bären mot kastrullens kant så att saften pressas ut. Häll bärmassan genom en silduk och låt den självrinna i 30 minuter.

Mät sen upp den avrunna saften och häll tillbaka den i en ren kastrull. Tillsätt sockret, koka upp på nytt och låt småkoka i 10 minuter utan lock. Skumma väl. Rör ut vaniljen och bensonaten med lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i varma, rena flaskor.  

Sylta och safta maj 10 080A.jpg
Blåbärssylt


1 kg blåbär (ca 2 liter)
450 g socker
ev. 1 krm natriumbensoat

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det är nödvändigt. Varva blåbär och socker i en gryta. Låt bären stå och safta sig i minst en halvtimme. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter utan lock.  Ta grytan från värmen och låt sylten vila några minuter.

Vill du förlänga hållbarheten rör du i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda sedan med resten av sylten. Skumma väl. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt genast på lock.  


Hallon- och björnbärssylt


1 kg björnbär och hallon (ca 2 liter)
6 dl socker (500 g)
1 krm natriumbensoat 

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det behövs. Varva bär och socker i en gryta. Låt gärna bären safta av sig i minst en halvtimma. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta i 10 minuter.

Rör i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda det sedan med resten av sylten. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och skumma väl med hålslev. Ös upp sylten i rena varma burkar. Sätt genast på lock.


Äppelmyntagelé


1 kg syrliga knappt mogna äpplen
5 dl vatten
9 dl, ca 750 g, socker/liter avrunnen saft
1 kvist färsk mynta
Saft av en ½ citron

Gör så här
Skölj frukten och skär den i mindre bitar. Ta bort skaften, men låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta med vatten i.  Koka under lock i 10–15 minuter eller tills frukten har blivit helt mjuk. Häll äppelmassan genom en silduk och låt den självrinna i en halvtimme. 

Mät den avrunna saften och koka upp saften på nytt. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och lägg i myntan. Låt saften koka i 10 minuter utan lock. Gör geléprovet. Koka några minuter till om det behövs. Ta upp myntakvisten. Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något. Skumma.

När gelén är färdig, pressa i citronsaften och rör om. Häll upp i varma geléglas och låt det stelna.  Geléprovet, häll lite gelé på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs genom gelén. Gelén är klar om den inte rinner ihop och om den stelnar i kanterna. Det kan ta några dagar innan den stelnar helt!

Tips och råd

  • Använd så fina bär som möjligt när du saftar och syltar. Det minskar risken för mögelangrepp.
  • Kokar man mindre mängder sylt och marmelad, som man vet kommer att gå åt ganska snabbt, kan man hoppa över konserveringsmedel. Då räcker det att burkarna är väl rengjorda. Bär och saft ska förvaras svalt .
  • Om du har mycket bär som du vill ta hand om; frys in dem och tillaga allteftersom. Tror man att bären kommer ligga mer än ett år i frysen kan man sockra lite, så att de behåller färg och arom lite bättre (cirka 1/2 dl per liter bär).  
  • Styckfrysta bär blir fint att dekorera med. Rensa och lägg dem på en bricka. Låt dem bli hårdfrysta innan du lägger dem i en burk.  
  • Äpplen och päron går också bra att frysa in. Skala, kärna ur och skär i klyftor. Passar bra till mjuka kakor, pajer och krämer. Vänd dem i pressad citronsaft före infrysning så håller de färgen bättre.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Nu finns Mobilt BankID på Min skog

Nu finns Mobilt BankID för Min skog

​Nu lanserar vi Mobilt BankID på MIn skog, skogsägarens personliga sidor på sydved.se. Här ser du bland annat dina ut- och inbetalningar, fakturor och uppgifter om dina uppdrag hos Sydved. Även ditt senaste årsbesked finns här.

Möt Sydved Vill du bli virkesinköpare i Ronneby?

Vill du bli virkesinköpare i Ronneby?

​Vill du jobba i en spännande framtidsbransch och på ett företag med hållbart skogsbruk i fokus? Då kan det här jobbet som virkesinköpare vara något för dig

Kunskap Laserskanning från flyg kan få stort genomslag i skogsbruket

Laserskanning från flyg kan få stort genomslag i skogsbruket

​Flera av skogsbrukets aktörer gör nu gemensam sak för att göra laserskanning till ett aktivt inslag i skogsskötseln. "Potentialen i datan som laserskanningen skapar är stor. Genom beräkningar av data från skanningen kan man få fram mycket nyttig information, exempelvis volym, slutenhet och trädhöjd", säger Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved.

Möt Sydved En tidig julklapp: ny Ponsse Elephant

En tidig julklapp: ny Ponsse Elephant

​För WNK skogsgallrings skotarförare Dennis Holgersson kom tomten tidigt i år. Julklappen bestod av en ny Ponsse Elephant som levererades i början av december.

Inspiration Grönkålspaj med Västerbottenost

Grönkålspaj med Västerbottenost

En smakrik grönkålspaj tillsammans med en krispig sallad blir perfekt lunchmat. Välj cheddar, Västerbottenost eller annan smakrik ost.

Kunskap Följ skogsbränslet från hygget till ditt hem

Följ skogsbränslet från hygget till ditt hem

​Många skogsägare väljer att ta ut grenar och toppar, så kallad grot, när de föryngringsavverkar på sin fastighet. Men alla kanske inte tänker på att grot innehåller mycket energi som kan omsättas till både värme och el – grönt och förnybart. Här följer du skogsbränslets väg från hygge till värmeverk och till hemmet!

Inspiration Artikelbild

Björnen sover ...

Björnen har legat i sitt ide i någon månad nu. Den sover tungt, hjärtat slår långsammare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. På våren kommer en förmodat mycket hungrig björn ut ur idet och gräver fram myror, rötter, gräs och örter.

Möt Sydved Korta maskinflyttar lönar sig

Korta maskinflyttar lönar sig

​Genom att samla flera jobb inom ett och samma område kan man minimera kostnaden för etableringen av maskinerna. Med hjälp av trailern behöver maskinföraren inte hänga av band och kedjor mellan flyttarna.

Inspiration Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Inspiration Det vackra slutet en bra början

Det vackra slutet en bra början

​"Jag tycker faktiskt att ett hygge kan vara vackert, säger skogsägaren Kjell Johansson. Naturen har lämpligt nog skapat en kulle mitt på hygget, som en teaterbalkong för oss att beskåda hela härligheten från. Och det är svårt att säga emot. Rätt utförd har också en slutavverkning sin estetiska tjusning.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Möt Sydved Artikelbild

Sandkvist skogstjänst investerar i ny skotare

​Kristoffer Sandkvist och Philip Lord på Sandkvist Skogstjänst är mycket nöjda med den nya gallringsskotaren Gremo 1050.

Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Inspiration Nordsvensk

Nordsvensken – kompakt och stark allroundhäst

​Med kraft, energi och takt tar den nordsvenska hästen sig an hästlivets utmaningar. Ett kallblod med ursprung från den primitiva skogshästen

Inspiration Artikelbild

I John Bauers skogar

​ John Bauer vandrade i skogarna kring Jönköping och fann inspiration till sina motiv. Fotograf Mats Andersson har vandrat i samma skogar och med kamera sökt fånga Bauers känsla, färgomfång och motiv. Troll, älvor och bortbytingar finns där!

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Älg

Älg

​Älgen är den svenska skogens största djur. Med sin imponerande storlek och majestätiska sätt att röra sig är det inte så konstigt att den också kallas skogens konung.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?