Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept / Safta och sylta från naturens skafferi
Inspiration
Safta och sylta från naturens skafferi

Safta och sylta från naturens skafferi

Smått och gott från naturens skafferi. I trädgårdarna dignar buskarna av mogna bär och fruktträden blir snart fulla av solmogen frukt. I skogen kan man fylla hinkarna med stora fina – och nyttiga – blåbär, små och smakrika skogshallon och söta björnbär. Ta vara på det som naturen så generöst bjuder på!

Sylta och safta maj 10 154A.jpgLäskande jordgubbssaft


2 liter jordgubbar
4 dl vatten
5 ½ dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft 

Gör så här
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka under svag värme under lock i 10 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk och låt saften rinna av i en halvtimme.

Mät saften och häll upp den i en ren gryta. Rör ned sockret och låt allt koka upp på nytt. Saften ska sedan småkoka i 10 minuter. Skumma noga med hålslev eller sked. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena varma flaskor.


Röd vinbärssaft med vanilj


2 liter röda vinbär
3–4 dl vatten
500 g socker/liter avrunnen saft
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här
Bären ska vara riktigt mogna, annars gelear sig saften lätt. Skölj bären, men du behöver inte repa dem. Lägg dem i en kastrull med vattnet och låt dem koka under lock i 10 minuter.
Mosa bären mot kastrullens kant så att saften pressas ut. Häll bärmassan genom en silduk och låt den självrinna i 30 minuter.

Mät sen upp den avrunna saften och häll tillbaka den i en ren kastrull. Tillsätt sockret, koka upp på nytt och låt småkoka i 10 minuter utan lock. Skumma väl. Rör ut vaniljen och bensonaten med lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i varma, rena flaskor.  

Sylta och safta maj 10 080A.jpg
Blåbärssylt


1 kg blåbär (ca 2 liter)
450 g socker
ev. 1 krm natriumbensoat

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det är nödvändigt. Varva blåbär och socker i en gryta. Låt bären stå och safta sig i minst en halvtimme. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter utan lock.  Ta grytan från värmen och låt sylten vila några minuter.

Vill du förlänga hållbarheten rör du i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda sedan med resten av sylten. Skumma väl. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt genast på lock.  


Hallon- och björnbärssylt


1 kg björnbär och hallon (ca 2 liter)
6 dl socker (500 g)
1 krm natriumbensoat 

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det behövs. Varva bär och socker i en gryta. Låt gärna bären safta av sig i minst en halvtimma. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta i 10 minuter.

Rör i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda det sedan med resten av sylten. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och skumma väl med hålslev. Ös upp sylten i rena varma burkar. Sätt genast på lock.


Äppelmyntagelé


1 kg syrliga knappt mogna äpplen
5 dl vatten
9 dl, ca 750 g, socker/liter avrunnen saft
1 kvist färsk mynta
Saft av en ½ citron

Gör så här
Skölj frukten och skär den i mindre bitar. Ta bort skaften, men låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta med vatten i.  Koka under lock i 10–15 minuter eller tills frukten har blivit helt mjuk. Häll äppelmassan genom en silduk och låt den självrinna i en halvtimme. 

Mät den avrunna saften och koka upp saften på nytt. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och lägg i myntan. Låt saften koka i 10 minuter utan lock. Gör geléprovet. Koka några minuter till om det behövs. Ta upp myntakvisten. Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något. Skumma.

När gelén är färdig, pressa i citronsaften och rör om. Häll upp i varma geléglas och låt det stelna.  Geléprovet, häll lite gelé på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs genom gelén. Gelén är klar om den inte rinner ihop och om den stelnar i kanterna. Det kan ta några dagar innan den stelnar helt!

Tips och råd

  • Använd så fina bär som möjligt när du saftar och syltar. Det minskar risken för mögelangrepp.
  • Kokar man mindre mängder sylt och marmelad, som man vet kommer att gå åt ganska snabbt, kan man hoppa över konserveringsmedel. Då räcker det att burkarna är väl rengjorda. Bär och saft ska förvaras svalt .
  • Om du har mycket bär som du vill ta hand om; frys in dem och tillaga allteftersom. Tror man att bären kommer ligga mer än ett år i frysen kan man sockra lite, så att de behåller färg och arom lite bättre (cirka 1/2 dl per liter bär).  
  • Styckfrysta bär blir fint att dekorera med. Rensa och lägg dem på en bricka. Låt dem bli hårdfrysta innan du lägger dem i en burk.  
  • Äpplen och päron går också bra att frysa in. Skala, kärna ur och skär i klyftor. Passar bra till mjuka kakor, pajer och krämer. Vänd dem i pressad citronsaft före infrysning så håller de färgen bättre.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Kunskap Sydved: Tips och råd för dig som planterar i höst

Tips & råd för dig som höstplanterar

​Hann du inte med planteringen i våras? Ingen fara, på de flesta granmarker kan man plantera både höst och vår. Här ger vi dig några tips på hur du lyckas med planteringen.

Kunskap Artikelbild

Hatkärlek till kronhjorten

​Det är lite synd att detta ståtliga, eleganta och mycket goda vilddjur inte bara för med sig guld och gröna skogar, utan lokalt nästan direkta motsatsen faktiskt. Kronhjortens viltbetningar kan leda till sämre kvalitet på virket.

Möt Sydved Niklas är ny inköpare i Nybro med omnejd

Niklas är ny inköpare i Nybro med omnejd

Nybro med omnejd har fått en ny Sydvedsinköpare när Niklas Andersen nu har anställts på distrikt Kalmar.

Inspiration Trattkantareller

Fyll korgen med trattkantareller!

Svamparna fortsätter att titta fram i skogarna. Nu finns chans att fylla korgen med läckra trattkantareller!
Möt Sydved Bra fart hos björken

Bra fart hos björken

​Efter stormen Gudrun ville kommunen i Osby få mer variation i friluftsområdet Klinten. Bland annat har man lyft fram björken. Här berättar vi vad som har hänt med beståndet fram till idag, och spekulerar om framtiden.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Möt Sydved Sydved och Skogsstyrelsen arrangerade skogsdag i Holmstorp

Sydved och Skogsstyrelsen arrangerade skogsdag i Holmstorp

​Den 29 september arrangerade distrikt Aspa tillsammans med Skogsstyrelsen en skogsdag i Holmstorp utanför Vintrosa. Temat var skogsbruk med variation.

Inspiration Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

Möt Sydved Också en form av markberedning

Bokollonår i Skåne: en annan form av markberedning

​I nordvästra Skåne kan man med hjälp av vildsvin förbereda marken för bokollonen.

Inspiration Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Möt Sydved Nu gäller bara mobilnummer på Sydved

Kontakta Sydved med mobilnummer

​Under hösten försvinner Sydveds nuvarande 01046-nummer. Sen når du oss endast på våra befintliga mobilnummer.

Kunskap Röj och gallra i tid – det mår skogen bra av!

Röj och gallra i tid – det mår skogen bra av!

​Aktiv skötsel som startar redan i röjningsskogen ger en skog som ökar motståndskraften mot storm. Du får dessutom produktion och biologisk mångfald på köpet. Här får du fem tips på hur du går tillväga.

Inspiration Så får du personlig prägel på gårdsplanen

Så får du personlig prägel på gårdsplanen

​Du ser på skylten när du är framme! Vårt hus är det med vindflöjeln! Vi har en klocka på ladugårdsgaveln! Här tipsar vi om olika dekorationer för din gårdsplan.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Sydved söker ekonomichef

Sydved söker ekonomichef

​Nu söker Sydved en entreprenöriell och controllerinriktad ekonomichef med skogsintresse. Lockas du av tanken att tillsammans med VD arbeta med övergripande strategi- och verksamhetsutveckling.

Därför Sydved Sydved söker IT-chef

Sydved söker IT-chef

​Vill du utveckla IT-funktionen i ett framgångsrikt skogsbolag där du får stor möjlighet att påverka? Nu söker Sydved en projektorienterad chef för IT-funktionen.

Möt Sydved Blad faller tyst ...

Blad faller tyst ...

​Andra veckan i oktober och dagstempen överstiger 15 grader, samtidigt som lövträden sprakar i höstfärger och bladen faller. Är det verkligen höst, eller?

Möt Sydved En grupp från Letskogs avverkningar har diplomerats

En grupp från Letskogs avverkningar har diplomerats

Nu är en av två avverkningsgrupper från Letskogs avverkningar AB diplomerad i Spårlös avverkning. I gruppen ingår Simon Skarin och Markus Fröjd. Den andra gruppen kontrolleras senare i höst.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Möt Sydved Ny markberedare på distrikt Hässleholm

Ny markberedare på distrikt Hässleholm

​Leif Magnussons markberedning har investerat i ny maskin för markberedning. Det är en Komatsu 875 som kommer att köra främst i de östra och södra delarna av distrikt Hässleholm.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Möt Sydved Vill du bli Sydveds virkesinköpare i Markaryd och Ljungby?

Vill du bli virkesinköpare i Markaryd och Ljungby?

​Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i Kronobergs län. Inköpsområdet är Markaryds kommun och delar av Ljungby kommun.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?