Sydved.se / Skogsägarliv / Mat och recept
Inspiration
Sparris vårens första primör

Sparris vårens första primör

Sparris är en av vårens första primörer och en riktig delikatess. På Österlen startar säsongen vanligtvis i början av maj berättar odlare Robert Nilsson på Österlen Sparris i Skillinge. Här delar han med sig av ett recept på grön sparris med kall wasabisås.

Sparris med kall wasabikräftsås


500 gram färsk grön sparris
¾ dl majonnäs 1,5 dl lätt crème fraiche
1 knapp tsk wasabipasta  (pepparrotspasta går också bra)
1 tsk tomatpuré
2 msk finhackad rödlök
salt
ca 70 gram hackade kräftstjärtar  
12–20 kräftstjärtar till dekoration 

Gör så här

Rör samman majonnäs och crème fraiche. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av. Låt röran stå i kylen ett tag. Hacka kräftstjärtarna. Vänta med att röra ned dem i röran till precis innan servering. Koka sparrisen 4–8 minuter beroende på tjocklek. Servera såsen bredvid den varma sparrisen. 

Så här kokar du sparris

Färsk vit sparris ska alltid skalas – den gröna bara om den är grov. Den nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimeter av foten.

Koka 5–10 sparrisar per person. Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull och slå över kokande saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten).

Grön sparris ska koka 2–5 minuter och vit sparris 10–20 minuter, beroende på tjocklek och kvalitet. Den bör inte koka för kraftigt eller för länge så att den förlorar sin spänst. Prova med en sticka i den grova delen av sparrisen. Precis som pasta är sparris bäst "al dente".

Servera genast. Smält smör eller hollandaisesås är klassiska tillbehör. Lite god olivolja, salt och hyvlad parmesan strödd över nytillagad grön sparris passar också bra.

​Fakta sparris

Sparrisen vi äter är de späda skotten av en liljeväxt som härstammar från östra Medelhavet.

I Sverige odlas både grön och blekt, eller vit, sparris.

Den vita sparrisen växer under jord, är hårdskalig och skördas innan skotten når upp i ljuset. Grön sparris som är mjukskalig växer ovan jord och skördas när den nått en längd på 22–25 centimeter.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.