Sparris med kall wasabikräftsås
500 gram färsk grön sparris
¾ dl majonnäs 1,5 dl lätt crème fraiche
1 knapp tsk wasabipasta (pepparrotspasta går också bra)
1 tsk tomatpuré
2 msk finhackad rödlök
salt
ca 70 gram hackade kräftstjärtar
12–20 kräftstjärtar till dekoration
Gör så här
Rör samman majonnäs och crème fraiche. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av. Låt röran stå i kylen ett tag. Hacka kräftstjärtarna. Vänta med att röra ned dem i röran till precis innan servering. Koka sparrisen 4–8 minuter beroende på tjocklek. Servera såsen bredvid den varma sparrisen.
Så här kokar du sparris
Färsk vit sparris ska alltid skalas – den gröna bara om den är grov. Den nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimeter av foten.
Koka 5–10 sparrisar per person. Lägg sparrisen i en låg och vid kastrull och slå över kokande saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten).
Grön sparris ska koka 2–5 minuter och vit sparris 10–20 minuter, beroende på tjocklek och kvalitet. Den bör inte koka för kraftigt eller för länge så att den förlorar sin spänst. Prova med en sticka i den grova delen av sparrisen. Precis som pasta är sparris bäst "al dente".
Servera genast. Smält smör eller hollandaisesås är klassiska tillbehör. Lite god olivolja, salt och hyvlad parmesan strödd över nytillagad grön sparris passar också bra.