Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa
Inspiration
Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Det är inte alltid de stora avverkningarna som gör en skogsägare lyckligast. Ibland är det de små sakerna – som att rädda en nysatt granplanta från att kvävas eller att se en ny skog växa fram ur en förstagallring – som ger mest tillfredsställelse. För Ingrid Andersson och Cecilia Andersson i Allgunnaryd utanför Lammhult är det skogsvården och det  gemensamma arbetet som skänker den största glädjen.

​Ingrids svärföräldrar, Ingeborg och Adolf Andersson i Allgunnaryd var ett företagsamt och strävsamt par. I rummet strax till höger om den glasinklädda lilla verandan startade Ingeborgs mor sin lanthandel som Ingeborg senare drev vidare.

I köket står fortfarande en av de så tidstypiska karamellburkarna av plåt kvar och kråmar sig; kom och köp! Adolf skötte lantbruket och skogen, hade taxirörelse och hästar – och tvärsöver vägen ordnades logdanser i ladan.

Men 1950 gick flyttlasset in till Lammhult där Adolf började driva såg och trävaruhandel under namnet "Lammhults Trä". På flyttlasset satt sonen Sven, som då var i 13-årsåldern. Så kom det sig att trävaruhandlarens son mötte urmakarens dotter Ingrid på en logdans. Men ödet ville annat än Allgunnaryd.

– Sven var nog lite tveksam till vad han ville göra. Om sågen skulle drivas vidare behövde maskinparken förnyas, och det krävde stora investeringar, berättar Ingrid.

Istället blev Sven och Ingrid Karlskronabor under 40 år. Där drev de damklädesaffären Göteborgs-Magasinet och ett flertal hyresfastigheter. De blev också föräldrar till Cecilia och Rickard och så
småningom blev det fyra barnbarn.

Genom åren förblev Allgunnaryd en fast punkt.

– Vi har många fina minnen härifrån. Vi har firat storhelger, påsk, midsommar och jul här, tillsammans med släkt och vänner. Åkt på semester har vi sällan gjort utan vi har tillbringat tiden här, säger Ingrid.

Svens föräldrahem renoverades 1977 och med tiden har skogsinnehavet utökats genom förvärv av några närliggande granngårdar.

Ett livsverk

Skogen var Svens och hans föräldrars livsverk, konstaterar Ingrid.

– När lördagskvällen kom och vi hade stängt butiken så körde Sven upp hit till Allgunnaryd för att se till skogen. Jag valde ofta att stanna hemma. Det kan jag ångra lite i dag, hade jag följt med
så hade jag hunnit lära mig mer om det skogliga, men då kändes valet självklart. Det var ju ganska mycket att stå i.

Men mycket kunskap har Ingrid och Cecilia ändå fått med sig genom åren.

– Det pratades alltid skog runt köksbordet hemma. Man lärde sig bara genom att lyssna, säger Cecilia som själv snart tog upp det skogliga intresset.

– Min pappa och jag gick några skogskurser i Asa. Pappa tyckte nog att han egentligen inte hade så mycket mer att lära sig, han hade ju jobbat i och med skogen så länge. Jag tror att han följde med mig för att han tyckte att det var roligt att vi gjorde något tillsammans. Fast sedan erkände han att han hade lärt sig en hel del nytt på de där kurserna ändå, och det gillade han, ler Cecilia som fortfarande passar på att gå kurser och utbildningar i Skogsstyrelsens regi. Hon driver också en egen blogg, "Skogdemo", där hon dokumenterar åtgärderna på skogsfastigheterna.

Ingrid är ensam ägare till Allgunnaryd, som omfattar cirka 300 hektar skog. Cecilia har investerat i två egna skogsfastigheter i anslutning till familjens övriga skogsinnehav.

– Tajmingen var egentligen alldeles fel, men så här efteråt är jag glad att jag vågade satsa, konstaterar Cecilia.

Gallrat fram ny skog

Efter en segdragen vinter och en vår på snabbspolning känns det som om sommaren redan står och stampar på tröskeln när vi hälsar på i Allgunnaryd. För mor och dotter innebär det att skogssäsongen drar i gång.

– Vintertid är vi sällan i skogen. Eftersom vi inte hugger själva, och det är svårt att ta sig runt, så är
det övriga årstider som är vår tid. Det är då vi går igenom skogen, planerar och röjer, säger Cecilia.

Den här våren får de uppleva en helt ny skog. Under senvintern har hela 22 hektar gallrats under
ledning av Sydvedare Daniel Axelsson. Skogen i Allgunnaryd bjuder på varierade förutsättningar
– från bördig granskog till magrare tallmarker och blandskogar som blandar och ger också vad gäller växtkraften.

Gallringsinsatsen har omfattat både förstagallringar och andragallringar. Klassiska låggallringar som syftar till att gynna de bästa stammarna och skapa optimala förutsättningar för tillväxt.

– I förstagallringarna har vi också tänkt strategiskt och byggt ett effektivt vägnät med basvägar och stickvägar som ger bästa möjliga förutsättningar för framtida gallringar, berättar Daniel Axelsson.

Tiden flyger

Det här är första gången som Ingrid och Cecilia gallrar maskinellt i egen regi och båda tycker att det har blivit ett bra resultat.

– Effekten av gallringen syns så tydligt. Man ser hur ljuset faller ner mellan stammarna och det känns verkligen att träden har fått bättre utrymme att växa. Vi tycker det känns extra tydligt i förstagallringen – helt plötsligt är alla de där små träden en riktig skog, resonerar Ingrid och Cecilia.

Det var hög tid.
– Det gäller verkligen att stå på tå i skogen. Ena året är det för tidigt att göra något och nästa år har skogen växt till sig så mycket att man har hamnat
efter, säger Ingrid.

Upplevelsen av att tiden flyger fram och att det händer saker i skogen snabbare än vad man har
räknat med, är en känsla som Ingrid och Cecilia delar med många i de här trakterna. Och två av
orsakerna heter förstås Gudrun och Per.

– Numera blir jag alltid lite orolig när det börjar blåsa, säger Ingrid.

Familjen Anderssons fastigheter drabbades lika hårt som andra och under många år har fokus legat på stormupparbetning, markberedning, plantering och röjning.

– Det var först i höstas som vi fick lite andrum, höjde blicken och insåg att gallringen var eftersatt. Vi har ju haft så fullt upp med annat. Pappa var väldigt bra på det där med helheten. Han tittade
alltid uppåt, mot kronorna. Och det är ju där man ska titta, inte på marken, resonerar Cecilia.

Vårda och växa

Nu är det inte bara stormarna som har ställt till det i Allgunnaryd. Varken Ingrid eller Cecilia gör någon stor affär av det, men man kan läsa mellan raderna att 2000-talet har varit tufft. 2007 gick
Cecilias bror Rickard bort, bara 40 år gammal.

Efter det sålde Ingrid och Sven verksamheten i Karlskrona och flyttade hem till Lammhult. Men redan 2010 blev Ingrid ensam, då även Sven gick bort.

"Då plockar vi fram sjulitersgrytan och gör en rejäl sats med grönsakssoppa. Vi jobbar i skogen, äter soppa och sedan jobbar vi igen. Laga mat hinner vi inte med"

Ingrid bor kvar i Lammhult, Cecilia har familj och arbetar i Göteborg. Men kärleken till skogen förenar dem och flera gånger varje år planerar de in gemensamma skogshelger då det är fullt
fokus på planering och röjning kring plantorna.

– Då plockar vi fram sjulitersgrytan och gör en rejäl sats med grönsakssoppa. Vi jobbar i skogen, äter soppa och sedan jobbar vi igen. Laga mat hinner vi inte med!, skrattar Cecilia.

Att vårda och utveckla skogsfastigheterna är målet. Sven investerade mycket i fina skogsbilvägar som underhålls. Cecilia och Ingrid har även provat att göra en askåterföring förra hösten och
är spända på resultatet.

I huvudsak ägnar de sig åt att få igång och sköta föryngringarna för att ge plantorna en optimal start. Det investerade kapitalet ska få bästa möjliga förutsättningar.

– Framförallt gör vi mycket brunnsröjning*. Röjer bort sly, tar bort buskar och gräs. Röjning, gallring och slutavverkning tar vi in kompetens på. Skogsbruksplanen är ett bra stöd att luta sig mot, förklarar Ingrid:

– Vi är mer roade av skogsvård än av slutavverkning. Det är klart att vi inser att mogen skog inte kan stå kvar för länge på grund av rötrisken, och visst avverkar även vi till slut. Men det tar emot lite att ta ner något så vackert. Sven var alltid den som tog initiativ till att slutavverka, jag höll emot lite…, säger Ingrid.

Att det under de kommande åren blir fullt fokus på röjning och gallring ligger alltså helt i linje med Ingrids och Cecilias planer. Att vårda och låta växa – och hålla soppgrytan kokande.

*Vid punkt- eller brunnsröjning väljer man att gynna ett begränsat antal huvudstammar. Runt varje huvudstam röjer man en «brunn», ett ringformigt begränsat område, och lämnar resterande bestånd oröjt (Skogsstyrelsen).

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Boningshuset i Allgunnaryd har rymt både lanthandel och taxirörelse. Nere vid sjön Gissmunden är det framröjt ett område som är vikt åt naturvård. Återbruk har alltid legat familjen varmt om hjärtat, logen rymmer bland annat en stor samling av gamla vagnar.

De nyligen gjorda gallringarna har gjort skog av alla träden och släpper ner välbehövligt ljus mellan stammarna. Cecilia och Sydvedare Daniel Axelsson konstaterar att stammarna utmed vägen, som har haft gott om utrymme, också är de som framtills nu har växt snabbast. Jaktens gudinna Diana, på dörren till jaktstugan, bringar jägarna jaktlycka.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Sydved satsar i Nässjö!

Sydved satsar i Nässjö!

​​Det är bra tider att vara skogsägare i Nässjö! Efterfrågan på massaved och timmer är hög, och för att möta ett ökande behov av råvara så förstärker Sydved inom Nässjö kommun med tre nya Sydvedare.

Möt Sydved Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

​Stora Enso investerar i ett nytt kompetenscentrum och installation av nya maskiner för bearbetning av grövre fibrer för biokompositmaterialet Durasense vid anläggningen i Hylte.

Möt Sydved Vill du bli inköpare i östra och södra Närke?

Vill du bli Sydveds inköpare i östra och södra Närke?

​Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar de östra och södra delarna av Närke.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Möt Sydved Håll koll på barkborrarna!

Håll koll på barkborrarna!

​Den torra perioden sedan maj månad har gjort att en hel del träd fått nedsatt motståndskraft och därför riskerar att utsättas för angrepp av granbarkborren.

Möt Sydved Artikelbild

Plantstatus augusti 2018

​Sommaren har ju som bekant varit torr och varm. Många skogsägare är nu oroade för sina nya planteringar.

Möt Sydved Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

​Brandrisken fortsätter vara hög i södra Sverige. Ett sätt att ta det säkra före det osäkra är att använda sig av brandvakt. Johan Stjernqvist på Backagårdens skogsavverkning övervakar läget vid en granavverkning på distrikt Älmhult.

Inspiration Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand. Varje stenhuggare hade sin uppsättning verktyg.

En tidsresa på stenhuggerimuseet i Hunnebostrand

​Det är en idyllisk sensommarmorgon i Hunnebostrand. Den smala vägen upp på berget bjuder inte bara på fina skärgårdsvyer. Den tar dig också med på en tidsresa. När du kliver in på Stenhuggerimuséet är det 1935. Och du ska börja dagens arbetspass…

Inspiration Jaktpuls

Jaktpuls – rusta dig för höstens jakter

​En ny spännande jaktsäsong väntar. Och känner du dig inte riktigt färdigrustad än, så får du några tips här...

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Inspiration Lär känna din skog

Lär känna din skog

Lär känna din skog från topp till tå! Gör en egen inspektion, rådgör med en Sydvedare eller låt en oberoende planläggare göra en skogsbruksplan för din fastighet.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Inspiration Vaniljbullar

Gyllengula vaniljbullar

​Underbart goda är dessa gyllengula vaniljbullar. Baka och njut med ett glas kall mjölk eller till elvakaffet. Den som gillar uteliv packar ner en påse i utflyktskorgen.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Digital innovationskraft och unikt gallringsläge i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i sommarnumret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Inspiration Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Nu är tid att ta vara på naturens överflöd och fånga sommarens smaker på burk och flaska. Vi bjuder på recept och tipsar om prylar som kan vara till nytta.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Sydved samråder dagligen om extrema brandrisken

Dagliga samråd i avverkningsarbetet för att minimera brandrisk

​Brandrisken inom Sydveds område fortsätter vara hög. På Sydved sker dagligen samråd om det aktuella läget och aktiviteter i skogen planeras efter det.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken.

Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken

​​Det pågår i dagsläget många bränder i skogarna runtom i landet som en följd av en långvarig och svår torka som ger mycket hög risk för skogsbrand. På Sydved sätter vi säkerheten först vid arbete i torr väderlek, anpassar verksamheten till det rådande väderläget, iakttar stor försiktighet och bistår räddningstjänsten.

Möt Sydved Så bygger man en bro

Så bygger man en bro

​Varm och torr sommar, men trots det kan man behöva bygga en bro, som PM Loggings här gjort på ett riktigt bra sätt.

Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Inspiration Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

​Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

Inspiration Jakten på en god historia.

Jakten på en god historia

​Karl-Göran Carlsson är den driftiga profilen bakom en av Sveriges största lantmannaföreningar. När andra har siktet inställt på pension laddar Karl-Göran om för en ny karriär tillsammans med sonen Anders. Som ägare till Hylte Jakt & Lantman – och till sina drömmars skog – ser han fram emot många händelserika år.

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?