Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås
Inspiration
På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen
strategiskt viktig i skogsbruket på Sjöberg strax utanför Mariestad. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som går in och gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

​För Bo och Susanna Helin är det fortfarande första året som ägare till den anrika skogsfastigheten Sjöberg i Lugnås utanför Mariestad. De är båda erfarna skogsbrukare och Sjöberg har varit
deras drömfastighet under många år. När möjligheten gavs tvekade de inte en sekund och nu är det deras sak att förvalta de omfattande och extremt välskötta skogarna.

Målinriktat skogsbruk

Sjöbergs tidigare ägare har haft ett uttalat produktionsfokus som vi identifi erar oss med, konstaterar Bo Helin:

– Vi har en helhetssyn på skogsbruket och anser att alla insatser har väldigt stor betydelse. Från en bra grund med väldikade och välberedda marker till röjningar och gallringar som utförs i rätt
tid. Eftersom vi har en förhöjd stormrisk på fastigheten så är det viktigt att ha en bra grund och att tänka strategiskt genom hela omloppstiden.

Som granne med Vänern är skogarna på Sjöberg alltid mer eller mindre utsatta för blåst, men 2000-talets stormar har drabbat fastigheten hårt. Det innebär att det nu är många stormföryngringar på väg upp och in i förstagallring. Under våren och försommaren har Helins låtit gallra 22 hektar, huvudsakligen förstagallringar, i Sydveds regi.

Målet med insatserna är att optimera gagnvirkesproduktionen och att, i möjligaste mån, stormsäkra bestånden. Strategin på fastigheten håller också på att ställas om till kortare omloppstider – från tre gallringar till två gallringar före föryngringsavverkning. Målen ska bland annat uppnås genom tuffare röjningar samt tidiga och genomtänkta förstagallringar.

Extremt bördigt

Markerna är grandominerade och bördiga, många bestånd är G 34:or, säger Sydvedare Nils Densborn, som i samarbete med Erik Gustavsson och Johan Axelsson på Brogården Karlshaga Skogsentreprenad har fått förtroendet att genomföra de strategiskt viktiga förstagallringarna
på Sjöberg:

– Bestånden är omkring 20 år gamla och skogsmässigt är det helt rätt att gå in så här tidigt. Stammarna kommer att acklimatisera sig och bli mindre stormkänsliga tidigt samtidigt som de goda markerna gör att de gallrade bestånden får möjlighet att dra iväg ordentligt. Bestånden är stamtäta – ett resultat av den goda bördigheten och den förra ägarens noggrannhet.

– Före gallring var det faktiskt lite för många stammar, strax under 2500 per hektar. Därför har vi gått in och tagit relativt mycket. Nu är vi nere på cirka 1400 stammar per hektar och siktar på 900 till 1000 stammar efter andragallringen som då blir den sista före föryngringsavverkningen, förklarar Nils.

Skördarförare Erik Gustavsson konstaterar att han har haft väldigt goda förutsättningar att göra ett bra jobb.

– Eftersom det är så fina marker så klarar de en något högre stamtäthet och har jämna dimensioner. Samtidigt har bestånden varit mycket välröjda. Det innebär att det har varit lättare för mig att se kvaliteten på stammarna och göra urvalet, säger Erik.

Skördarföraren lägger grunden

Och rätt har han tydligen gjort, för Bo och Susanna är mycket nöjda med resultatet.

– Valet av entreprenör är väldigt viktigt, för det är personen som kör skördaren som lägger grunden för hela den framtida utvecklingen. Erik och skotarföraren Erik Dagman som jobbar för
Mattias Berg Skogstjänst har gjort ett bra jobb. Det ser jättefint ut och jag har knappt hittat en enda skada när jag har varit ute och tittat, säger Susanna.

Susanna och Bo uppskattar att Brogården har tagit god tid på sig att gå över gallringsbestånden, diskutera möjligheterna och snitsla upp bas- och stickvägar i förväg.

– Som skogsägare känner man sig trygg när man ser att det finns en strategi, säger Bo, och Johan Axelsson konstaterar att den tryggheten gäller även entreprenören:

– Det känns alltid bra att ha en plan innan man sätter igång. Sedan kan det någon gång visa sig att förutsättningarna är annorlunda när man sitter i maskinen och då får man förstås ändra lite.

Om själva urvalet har varit relativt enkelt, så har Erik istället fått  jobba desto mer med att tänka på vindarna. Var har han vattnet, varifrån blåser det nerifrån slätten och hur kan han anpassa uttaget
för att ge stammarna så mycket skydd och stabilitet som möjligt.

– Vi vill ha jämna bestånd utan luckor och inte alltför mycket löv som riskerar att piska sönder granarna. Istället arbetar vi aktivt med lövet som vindskyddande barriärer ut mot vägarna och vattnet. På några ställen har vi också strategiskt anlagda björkbestånd mellan vatten och barrbestånd mellan vattnet och barrbestånden, förklarar Susanna.

Tidigt och rejält

Efter de förra stormarna så planterade den förre ägaren också sitka, bestånd som nu är mogna för en sistaröjning och kommer in i gallringsfasen om bara några år. En erfarenhet som blir ny för
paret Helin och som även Nils Densborn och hans entreprenörer ser fram mot.

– Sitka är fortfarande lite ovanligt i Sverige, just för att den ställer vissa krav på bördigheten. Här på Sjöberg trivs den bra och det ska bli spännande att se hur den blir efter gallring, säger Nils Densborn som, om han fick önska, gärna skulle se att fler skogsägare vågar gå in tidigare och ordentligt i sina förstagallringar.

– Många är lite för försiktiga. Men faktum är att man genom att gå in tidigt faktiskt får en skog som inte blir så vindkänslig och som växer bättre. Sistaröjningen är viktig för att komma ner i stamantal
och därmed även där ett stabilare bestånd när gallringen görs. Man måste våga röja undan en planterad planta. En tidig och lite hårdare gallring ger större valfrihet längre fram eftersom risken annars blir att du måste vara försiktigare i andragallringen och därmed kanske måste göra en tredje som du inte hade tänkt dig. Här på Sjöberg finns en enorm tillväxtpotential och det är roligt att se att den utnyttjas.

Det ena, behöver dessutom inte utesluta det andra, konstaterar Susanna:

– Det är ju efter förstagallringen som det händer. Helt plötsligt har man en skog. Jag blir så glad när jag tittar på de här bestånden, bara för de är så vackra. Det behöver inte vara gammelskog för att det ska vara fint. Produktionsskog kan också vara vacker.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Genom att gå in tidigt i gallringarna har man på Sjöberg skapat bestånd som växer bättre och inte blir så vindkänsliga. Bo och Susanna Helin har ett uttalatproduktionsfokus och siktar på att få ner antalet gallringar från tre till två före föryngringsavverkning. Med åtta kilometers strandgräns mot Vänern gäller det att gallra med vinden i tankarna.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.