Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

"Öppna gårdsbutik med fisk mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte. Öppna fiskrestaurang mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte." Men det har gått ganska fint, vi har alltid sett möjligheterna. Det här är vårt jobb, men lika mycket vårt liv, säger Vicky Ekwall.  Tillsammans med maken Nisse Ekwall och barnen Malin, Jens och Jonas driver hon Tiraholm vid Bolmens västra strand.

​Det är en sådan dag när vädret bestämt sig för att inte ge oss människor något gratis. Regn, runt nollan. Och fastän klockan börjar närma sig tio på förmiddagen är det fortfarande mörkt när jag svänger av den snirkliga vägen i kompakt granskog.

Snart ska jag träffa familjen Ekwall, skogsägarna mitt inne landet som vågade satsa på fiske.

Ju närmare jag kommer desto mer öppnar naturen upp sig, granskog övergår i löv. Sjön Bolmen visar sig och ger en förnimmelse av hur vackert det måste vara här i skir vårgrönska.

Från den gamla ladugården på Tiraholm flödar värmen, ljuset. Det är skönt att komma in. Den gamla trösklogen har blivit en restaurang.

– Den är byggd av virke från några bestånd som försvann helt i Gudrun, berättar Nisse Ekwall samtidigt som han bjuder oss att sitta ner vid ett av långborden.

Kombinerade fiske och jordbruk

Vicky och Nisse är tredje generationen Ekwall på Tiraholm. Fisket som en del av försörjningen har också det en lång historia.

– Vattnet är en stor resurs till gården. När jag och Vicky flyttade hit i början på 1980-talet var tanken att driva jordbruk och fiske. Då hade vi inte skogen utan arrenderade av pappa, berättar Nisse.

Men efter ett par år valde de att släppa jordbruket och satsa fullt ut på fisket.

– Säsongerna kolliderade för mycket. De är som intensivast samtidigt och vi såg störst potential i fisket, säger Nisse.

Bolmen är en rik fiskesjö. Gös är paradfisken på Tiraholm, men också odlad regnbåge, ål, gädda och mört finns regelbundet på menyn. Fiskeåret inleds så snart isen går upp om våren och bottengarnen läggs ut. Sedan är det daglig aktivitet till slutet av november. 

Jonas, en av sönerna i familjen, berättar att fisket i sjön är mest intensivt på våren.

– Vi är två som jobbar heltid på sjön och under sommaren kompletterar vi med några extra tjänster.

Tidigt ute med gårdsbutik

Tillbaka till mitten av 1980-talet. Satsningen på fisket gav resultat. Vicky och Nils kom igång på allvar med att röka fisk direkt från gården och färsk fisk levererades bland annat till fiskhandlare i Göteborg.

– Vi började också stå på torget i Ljungby med både rökt och färsk fisk. Vi märkte vad som efterfrågades och kunde utveckla våra produkter, berättar Vicky.

1988 var det så premiär för gårdsbutiken på Tiraholm. På den tiden fanns inte många gårdsbutiker. Och fiskbutik i inlandet var de absolut unika med. 

Restaurangpremiär!

Med gårdsbutiken ökade kontakten med kunderna, som strömmade till både från närområdet och mer långväga.

– Vi byggde upp ett gott rykte med gårdsbutiken. Men allt oftare fick vi frågan ”varför kan vi inte äta här.” Kunderna köpte i butiken och satte sig på gräset utanför och åt. Så kunde vi ju inte ha det, säger Vicky.

Sagt och gjort, tio år efter gårdsbutikens invigning var det dags att lansera restaurangen på Tiraholm.  Gamla vedboden blev nytt kök och trösklogen fick bli restaurang.

– Det var ändå liten skala, 42 sittplatser inomhus. Vicky lagade maten och vi satsade på rätter som vi själva gillade, berättar Nisse.

Närproducerat så det förslår

– På menyn fanns bara insjöfisk. Ovanligt, men det fungerade. Folk kom hit. Och vi växlade successivt upp personalmässigt. Malin hjälpte till i köket. Som serveringspersonal anställde vi ungdomar från trakten, berättar Vicky.

Utvecklingen formade en slags paroll: Kunden ska ha komma hit i och ha med sig fisk hem i någon form. Antingen i påse eller i magen.

– Vi kan lova att fisken transporterats mycket kortare än våra kunder, skrattar Malin.

En blick ut genom restaurangfönstret förstärker det hon sagt. Från bryggan där Jonas lägger till med båten är det bara ett par meter upp till renseri och rökeri. Ytterligare några snabba steg bort ligger butik och restaurang.

Utveckling i rätt takt

Nu har de drivit restaurangen i 17 säsonger. Den har byggts ut i två omgångar. 2010 serverades ungefär 11 000 portioner och 2013, efter senaste utbyggnaden, är samma siffra 21 000. Under högsäsong är det omkring 25 anställda.

– Vi vill inte tappa den familjära känslan, det får inte bli maskinellt och för stort, förklarar Vicky, som fortfarande lagar den mesta maten.

En viktig orsak till att klara av en sådan uppväxling är kontrollen på råvaran.

– Vi har ju hela kedjan från råvara till färdig produkt. Det ger en väldigt god överblick och gör också att vi i princip inte har något spill.

Generationsskifte runt hörnet

Vad tar Tiraholm vägen nu? Vad är nästa stora projekt?

– Säg det du? Det får kunderna bestämma med sina önskemål precis som tidigare, haha. Nej, allvarligt talat så känner vi att nivån är bra nu. Det vi har framför oss är ett generationsskifte, säger Vicky och tittar på Nisse, och fortsätter:

– Som förälder känns det fantastiskt. Jag menar, Jens vår äldste son, bygger hus häruppe på platån ner mot sjön och flyttar hem med sin familj.  Malin och Jonas bor och verkar här. Det är en ynnest att få ha sina tre vuxna barn att bo så nära. Och dessutom jobba med dem! säger Vicky.

– Helt säkert hade vi inte gjort de senaste årens investeringar om inte ungarna varit intresserade av att fortsätta, säger Nisse.

– Ju mer som blir färdigt innan generationsskiftet, desto enklare, menar Vicky.

– Det känns så bra att ha ett meningsfullt jobb på landsbygden, säger Malin. Vi vill ju bo här. Mamma och pappa har skapat en fantastisk grund – vår uppgift blir att förvalta och utveckla. Visst är det ett ansvar, men framförallt en fantastisk möjlighet.

Omväxlande skogsmark

Men det är inte bara vatten och fiske, omkring 160 hektar skog tillhör också gården.

– Skogen var viktig när vi tog över gården i mitten av 1980-talet. Sedan har fisket mer och mer blivit gårdens nav. Men skogen har varit ett nödvändigt komplement för att vi ska kunna utveckla fisket, butiken och restaurangen, säger Nisse.

– Trots relativt stor stormpåverkan är det en relativt god åldersspridning. Trädslagsfördelningen är 20 procent tall, 50 procent gran och 30 procent löv, berättar Anders Persson, som är inköpare på Sydveds distrikt Hylte.

Alspån från egna marker

När fisket går in på lågsäsong under vintern får skogen tid. Både med egna insatser och med hjälp av Sydved. Kopplingarna mellan gårdens olika delar blir tydliga:

– Hela gården värms med flis från den egna skogen. I rökeriet använder vi alved och -spån för rökning från egna marker, så visst är det närproducerat hela vägen, säger Nisse.

– Vi har alltid varit noga med att skapa variation i skogen. Inte bara gran, gran, gran. Vi vill släppa fram lövet också, säger Vicky.

– Vi vill producera, absolut. Men inte överallt. Det gäller att se helhet och detaljer i de olika bestånden precis som i de olika delarna av företaget, förklarar Nisse som avslutar med följande ord när jag ber honom beskriva framgångsformeln för Tiraholm:

– Att kunna skilja sig från mängden utan att stöta sig med någon.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?