Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

"Öppna gårdsbutik med fisk mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte. Öppna fiskrestaurang mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte." Men det har gått ganska fint, vi har alltid sett möjligheterna. Det här är vårt jobb, men lika mycket vårt liv, säger Vicky Ekwall.  Tillsammans med maken Nisse Ekwall och barnen Malin, Jens och Jonas driver hon Tiraholm vid Bolmens västra strand.

​Det är en sådan dag när vädret bestämt sig för att inte ge oss människor något gratis. Regn, runt nollan. Och fastän klockan börjar närma sig tio på förmiddagen är det fortfarande mörkt när jag svänger av den snirkliga vägen i kompakt granskog.

Snart ska jag träffa familjen Ekwall, skogsägarna mitt inne landet som vågade satsa på fiske.

Ju närmare jag kommer desto mer öppnar naturen upp sig, granskog övergår i löv. Sjön Bolmen visar sig och ger en förnimmelse av hur vackert det måste vara här i skir vårgrönska.

Från den gamla ladugården på Tiraholm flödar värmen, ljuset. Det är skönt att komma in. Den gamla trösklogen har blivit en restaurang.

– Den är byggd av virke från några bestånd som försvann helt i Gudrun, berättar Nisse Ekwall samtidigt som han bjuder oss att sitta ner vid ett av långborden.

Kombinerade fiske och jordbruk

Vicky och Nisse är tredje generationen Ekwall på Tiraholm. Fisket som en del av försörjningen har också det en lång historia.

– Vattnet är en stor resurs till gården. När jag och Vicky flyttade hit i början på 1980-talet var tanken att driva jordbruk och fiske. Då hade vi inte skogen utan arrenderade av pappa, berättar Nisse.

Men efter ett par år valde de att släppa jordbruket och satsa fullt ut på fisket.

– Säsongerna kolliderade för mycket. De är som intensivast samtidigt och vi såg störst potential i fisket, säger Nisse.

Bolmen är en rik fiskesjö. Gös är paradfisken på Tiraholm, men också odlad regnbåge, ål, gädda och mört finns regelbundet på menyn. Fiskeåret inleds så snart isen går upp om våren och bottengarnen läggs ut. Sedan är det daglig aktivitet till slutet av november. 

Jonas, en av sönerna i familjen, berättar att fisket i sjön är mest intensivt på våren.

– Vi är två som jobbar heltid på sjön och under sommaren kompletterar vi med några extra tjänster.

Tidigt ute med gårdsbutik

Tillbaka till mitten av 1980-talet. Satsningen på fisket gav resultat. Vicky och Nils kom igång på allvar med att röka fisk direkt från gården och färsk fisk levererades bland annat till fiskhandlare i Göteborg.

– Vi började också stå på torget i Ljungby med både rökt och färsk fisk. Vi märkte vad som efterfrågades och kunde utveckla våra produkter, berättar Vicky.

1988 var det så premiär för gårdsbutiken på Tiraholm. På den tiden fanns inte många gårdsbutiker. Och fiskbutik i inlandet var de absolut unika med. 

Restaurangpremiär!

Med gårdsbutiken ökade kontakten med kunderna, som strömmade till både från närområdet och mer långväga.

– Vi byggde upp ett gott rykte med gårdsbutiken. Men allt oftare fick vi frågan ”varför kan vi inte äta här.” Kunderna köpte i butiken och satte sig på gräset utanför och åt. Så kunde vi ju inte ha det, säger Vicky.

Sagt och gjort, tio år efter gårdsbutikens invigning var det dags att lansera restaurangen på Tiraholm.  Gamla vedboden blev nytt kök och trösklogen fick bli restaurang.

– Det var ändå liten skala, 42 sittplatser inomhus. Vicky lagade maten och vi satsade på rätter som vi själva gillade, berättar Nisse.

Närproducerat så det förslår

– På menyn fanns bara insjöfisk. Ovanligt, men det fungerade. Folk kom hit. Och vi växlade successivt upp personalmässigt. Malin hjälpte till i köket. Som serveringspersonal anställde vi ungdomar från trakten, berättar Vicky.

Utvecklingen formade en slags paroll: Kunden ska ha komma hit i och ha med sig fisk hem i någon form. Antingen i påse eller i magen.

– Vi kan lova att fisken transporterats mycket kortare än våra kunder, skrattar Malin.

En blick ut genom restaurangfönstret förstärker det hon sagt. Från bryggan där Jonas lägger till med båten är det bara ett par meter upp till renseri och rökeri. Ytterligare några snabba steg bort ligger butik och restaurang.

Utveckling i rätt takt

Nu har de drivit restaurangen i 17 säsonger. Den har byggts ut i två omgångar. 2010 serverades ungefär 11 000 portioner och 2013, efter senaste utbyggnaden, är samma siffra 21 000. Under högsäsong är det omkring 25 anställda.

– Vi vill inte tappa den familjära känslan, det får inte bli maskinellt och för stort, förklarar Vicky, som fortfarande lagar den mesta maten.

En viktig orsak till att klara av en sådan uppväxling är kontrollen på råvaran.

– Vi har ju hela kedjan från råvara till färdig produkt. Det ger en väldigt god överblick och gör också att vi i princip inte har något spill.

Generationsskifte runt hörnet

Vad tar Tiraholm vägen nu? Vad är nästa stora projekt?

– Säg det du? Det får kunderna bestämma med sina önskemål precis som tidigare, haha. Nej, allvarligt talat så känner vi att nivån är bra nu. Det vi har framför oss är ett generationsskifte, säger Vicky och tittar på Nisse, och fortsätter:

– Som förälder känns det fantastiskt. Jag menar, Jens vår äldste son, bygger hus häruppe på platån ner mot sjön och flyttar hem med sin familj.  Malin och Jonas bor och verkar här. Det är en ynnest att få ha sina tre vuxna barn att bo så nära. Och dessutom jobba med dem! säger Vicky.

– Helt säkert hade vi inte gjort de senaste årens investeringar om inte ungarna varit intresserade av att fortsätta, säger Nisse.

– Ju mer som blir färdigt innan generationsskiftet, desto enklare, menar Vicky.

– Det känns så bra att ha ett meningsfullt jobb på landsbygden, säger Malin. Vi vill ju bo här. Mamma och pappa har skapat en fantastisk grund – vår uppgift blir att förvalta och utveckla. Visst är det ett ansvar, men framförallt en fantastisk möjlighet.

Omväxlande skogsmark

Men det är inte bara vatten och fiske, omkring 160 hektar skog tillhör också gården.

– Skogen var viktig när vi tog över gården i mitten av 1980-talet. Sedan har fisket mer och mer blivit gårdens nav. Men skogen har varit ett nödvändigt komplement för att vi ska kunna utveckla fisket, butiken och restaurangen, säger Nisse.

– Trots relativt stor stormpåverkan är det en relativt god åldersspridning. Trädslagsfördelningen är 20 procent tall, 50 procent gran och 30 procent löv, berättar Anders Persson, som är inköpare på Sydveds distrikt Hylte.

Alspån från egna marker

När fisket går in på lågsäsong under vintern får skogen tid. Både med egna insatser och med hjälp av Sydved. Kopplingarna mellan gårdens olika delar blir tydliga:

– Hela gården värms med flis från den egna skogen. I rökeriet använder vi alved och -spån för rökning från egna marker, så visst är det närproducerat hela vägen, säger Nisse.

– Vi har alltid varit noga med att skapa variation i skogen. Inte bara gran, gran, gran. Vi vill släppa fram lövet också, säger Vicky.

– Vi vill producera, absolut. Men inte överallt. Det gäller att se helhet och detaljer i de olika bestånden precis som i de olika delarna av företaget, förklarar Nisse som avslutar med följande ord när jag ber honom beskriva framgångsformeln för Tiraholm:

– Att kunna skilja sig från mängden utan att stöta sig med någon.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Inspiration Skånsk äggakaka

Skånsk äggakaka

​​Med våren kommer ljuset och då värper också hönorna som mest. Nu är tid att slösa
av den näringsrika råvaran och tillaga en av Skånes mesta landskapsrätter – äggakakan.
Så här gör du en klassisk "äggakagga" som mättar många munnar.

Möt Sydved Lars Mårtenson på distrikt Hylte.

Fältpersonalen repeterar naturvärdesbedömning

​I dagarna tre genomgår Sydveds fältpersonal en repetitionsutbildning i naturvärdesbedömning enligt AB Skogsbiologernas systematik. Kursen hålls av Börje Drakenberg som är en av upphovsmännen till modellen.

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Möt Sydved Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

​Tiveds hembygdsförening bygger årligen upp en kolmila i Dammtorp och för andra året i rad arrangerades den tillsammans med Sydved. 

Möt Sydved Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

​Lördagen den 16 september var det traktorrace i Hylletofta utanför Vrigstad. Sydveds distrikt Jönköping var självfallet på plats och det blev en riktig folkfest ute i skogen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

Digert utbud av aktiviteter på Sweden Outdoor Festival

​Sweden Outdoor Festival bjöd på ett stort utbud av upplevelser och tävlingar för alla som gillar att vara ute i naturen. I Sydveds monter var det många som stannade till och tittade på entreprenör Brogårdens skördare.

 

Möt Sydved Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

​Vill du bli en del av ett starkt skogsföretag med framtiden för sig? Sydved söker självständiga och kunniga skogsarbetare / manuellhuggare som ser skogen som sin framtid. 

Möt Sydved Välkommen till Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Den 23 september anordnas Jordbrukardagen i Valdemarsvik. Välkommen att träffa oss Sydvedare i vår monter, där ni kan prata om allt från planta till timmerstock med oss!

Inspiration Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Inspiration Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved ses i skogen

Vi ses i skogen

​Nu syns vi bättre i skogen. Detta nu när alla maskiner som kör åt Sydveds distrikt Hylte har fått Sydved-dekaler för att tydligt visa vilka som arbetar med gallring och slutavverkning i skogen. Just nu är det också bra efterfrågan på både massaved och timmer, så passa på med skogliga åtgärder!

Inspiration Följ grotens väg från avverkning till panna.

Följ grotens väg från avverkning till panna

Många skogsägare väljer att ta ut grot vid avverkningar. Förutom det ekonomiska tillskottet så tycker många att det blir lättare med skogsvården när man slipper riset på hygget.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?