Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

"Öppna gårdsbutik med fisk mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte. Öppna fiskrestaurang mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte." Men det har gått ganska fint, vi har alltid sett möjligheterna. Det här är vårt jobb, men lika mycket vårt liv, säger Vicky Ekwall.  Tillsammans med maken Nisse Ekwall och barnen Malin, Jens och Jonas driver hon Tiraholm vid Bolmens västra strand.

​Det är en sådan dag när vädret bestämt sig för att inte ge oss människor något gratis. Regn, runt nollan. Och fastän klockan börjar närma sig tio på förmiddagen är det fortfarande mörkt när jag svänger av den snirkliga vägen i kompakt granskog.

Snart ska jag träffa familjen Ekwall, skogsägarna mitt inne landet som vågade satsa på fiske.

Ju närmare jag kommer desto mer öppnar naturen upp sig, granskog övergår i löv. Sjön Bolmen visar sig och ger en förnimmelse av hur vackert det måste vara här i skir vårgrönska.

Från den gamla ladugården på Tiraholm flödar värmen, ljuset. Det är skönt att komma in. Den gamla trösklogen har blivit en restaurang.

– Den är byggd av virke från några bestånd som försvann helt i Gudrun, berättar Nisse Ekwall samtidigt som han bjuder oss att sitta ner vid ett av långborden.

Kombinerade fiske och jordbruk

Vicky och Nisse är tredje generationen Ekwall på Tiraholm. Fisket som en del av försörjningen har också det en lång historia.

– Vattnet är en stor resurs till gården. När jag och Vicky flyttade hit i början på 1980-talet var tanken att driva jordbruk och fiske. Då hade vi inte skogen utan arrenderade av pappa, berättar Nisse.

Men efter ett par år valde de att släppa jordbruket och satsa fullt ut på fisket.

– Säsongerna kolliderade för mycket. De är som intensivast samtidigt och vi såg störst potential i fisket, säger Nisse.

Bolmen är en rik fiskesjö. Gös är paradfisken på Tiraholm, men också odlad regnbåge, ål, gädda och mört finns regelbundet på menyn. Fiskeåret inleds så snart isen går upp om våren och bottengarnen läggs ut. Sedan är det daglig aktivitet till slutet av november. 

Jonas, en av sönerna i familjen, berättar att fisket i sjön är mest intensivt på våren.

– Vi är två som jobbar heltid på sjön och under sommaren kompletterar vi med några extra tjänster.

Tidigt ute med gårdsbutik

Tillbaka till mitten av 1980-talet. Satsningen på fisket gav resultat. Vicky och Nils kom igång på allvar med att röka fisk direkt från gården och färsk fisk levererades bland annat till fiskhandlare i Göteborg.

– Vi började också stå på torget i Ljungby med både rökt och färsk fisk. Vi märkte vad som efterfrågades och kunde utveckla våra produkter, berättar Vicky.

1988 var det så premiär för gårdsbutiken på Tiraholm. På den tiden fanns inte många gårdsbutiker. Och fiskbutik i inlandet var de absolut unika med. 

Restaurangpremiär!

Med gårdsbutiken ökade kontakten med kunderna, som strömmade till både från närområdet och mer långväga.

– Vi byggde upp ett gott rykte med gårdsbutiken. Men allt oftare fick vi frågan ”varför kan vi inte äta här.” Kunderna köpte i butiken och satte sig på gräset utanför och åt. Så kunde vi ju inte ha det, säger Vicky.

Sagt och gjort, tio år efter gårdsbutikens invigning var det dags att lansera restaurangen på Tiraholm.  Gamla vedboden blev nytt kök och trösklogen fick bli restaurang.

– Det var ändå liten skala, 42 sittplatser inomhus. Vicky lagade maten och vi satsade på rätter som vi själva gillade, berättar Nisse.

Närproducerat så det förslår

– På menyn fanns bara insjöfisk. Ovanligt, men det fungerade. Folk kom hit. Och vi växlade successivt upp personalmässigt. Malin hjälpte till i köket. Som serveringspersonal anställde vi ungdomar från trakten, berättar Vicky.

Utvecklingen formade en slags paroll: Kunden ska ha komma hit i och ha med sig fisk hem i någon form. Antingen i påse eller i magen.

– Vi kan lova att fisken transporterats mycket kortare än våra kunder, skrattar Malin.

En blick ut genom restaurangfönstret förstärker det hon sagt. Från bryggan där Jonas lägger till med båten är det bara ett par meter upp till renseri och rökeri. Ytterligare några snabba steg bort ligger butik och restaurang.

Utveckling i rätt takt

Nu har de drivit restaurangen i 17 säsonger. Den har byggts ut i två omgångar. 2010 serverades ungefär 11 000 portioner och 2013, efter senaste utbyggnaden, är samma siffra 21 000. Under högsäsong är det omkring 25 anställda.

– Vi vill inte tappa den familjära känslan, det får inte bli maskinellt och för stort, förklarar Vicky, som fortfarande lagar den mesta maten.

En viktig orsak till att klara av en sådan uppväxling är kontrollen på råvaran.

– Vi har ju hela kedjan från råvara till färdig produkt. Det ger en väldigt god överblick och gör också att vi i princip inte har något spill.

Generationsskifte runt hörnet

Vad tar Tiraholm vägen nu? Vad är nästa stora projekt?

– Säg det du? Det får kunderna bestämma med sina önskemål precis som tidigare, haha. Nej, allvarligt talat så känner vi att nivån är bra nu. Det vi har framför oss är ett generationsskifte, säger Vicky och tittar på Nisse, och fortsätter:

– Som förälder känns det fantastiskt. Jag menar, Jens vår äldste son, bygger hus häruppe på platån ner mot sjön och flyttar hem med sin familj.  Malin och Jonas bor och verkar här. Det är en ynnest att få ha sina tre vuxna barn att bo så nära. Och dessutom jobba med dem! säger Vicky.

– Helt säkert hade vi inte gjort de senaste årens investeringar om inte ungarna varit intresserade av att fortsätta, säger Nisse.

– Ju mer som blir färdigt innan generationsskiftet, desto enklare, menar Vicky.

– Det känns så bra att ha ett meningsfullt jobb på landsbygden, säger Malin. Vi vill ju bo här. Mamma och pappa har skapat en fantastisk grund – vår uppgift blir att förvalta och utveckla. Visst är det ett ansvar, men framförallt en fantastisk möjlighet.

Omväxlande skogsmark

Men det är inte bara vatten och fiske, omkring 160 hektar skog tillhör också gården.

– Skogen var viktig när vi tog över gården i mitten av 1980-talet. Sedan har fisket mer och mer blivit gårdens nav. Men skogen har varit ett nödvändigt komplement för att vi ska kunna utveckla fisket, butiken och restaurangen, säger Nisse.

– Trots relativt stor stormpåverkan är det en relativt god åldersspridning. Trädslagsfördelningen är 20 procent tall, 50 procent gran och 30 procent löv, berättar Anders Persson, som är inköpare på Sydveds distrikt Hylte.

Alspån från egna marker

När fisket går in på lågsäsong under vintern får skogen tid. Både med egna insatser och med hjälp av Sydved. Kopplingarna mellan gårdens olika delar blir tydliga:

– Hela gården värms med flis från den egna skogen. I rökeriet använder vi alved och -spån för rökning från egna marker, så visst är det närproducerat hela vägen, säger Nisse.

– Vi har alltid varit noga med att skapa variation i skogen. Inte bara gran, gran, gran. Vi vill släppa fram lövet också, säger Vicky.

– Vi vill producera, absolut. Men inte överallt. Det gäller att se helhet och detaljer i de olika bestånden precis som i de olika delarna av företaget, förklarar Nisse som avslutar med följande ord när jag ber honom beskriva framgångsformeln för Tiraholm:

– Att kunna skilja sig från mängden utan att stöta sig med någon.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!