Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare / Skogen på Kila – en lokal affär
Inspiration
Skogen på Kila – en lokal affär

Skogen på Kila – en lokal affär

Gekås i Ullared må vara ett av Nordens största besöksmål. Men det lokala engagemanget är fortfarande starkt. Genom att investera i skogsfastigheten Kila i Gällared har Gekåskoncernen säkerställt det lokala ägandet och breddat sin portfölj. Med fokus på skogsvård och fastighetsunderhåll skapas förutsättningar för framtida tillväxt – samtidigt som ortsborna kan njuta av de återskapade naturmiljöerna.

"Du Lasse, jag har fixat lite nytt folk på röjningssidan!" Boris Carlsson, säkerhetschef på Gekås i Ullared och numera även skogvaktare på Kila, avvaktar roat Sydvedare Lasse Mårtenssons reaktion. Här har det uppenbarligen hänt grejor sedan sist…

Nu visar det sig att röjningshjälpen i fråga består av en nyrekryterad flock Highland Cattle som sedan några veckor tillbaka går och betar sly nere vid Ätran. Ett synnerligen meriterat röjningsteam alltså, och Lasse kan slappna av. Man kan ju inte släppa in vem som helst på den här fastigheten.

Breddar portföljen

Men vi tar det från början. Alla vet förstås vad Gekås är. Varuhuset som har blivit en angelägenhet för en hel nation och som till och med har en egen dokusåpa. Varje år kommer fem miljoner besökare till Gekås, vilket gör varuhuset till en av Nordens mest populära destinationer.
Omsättningen är hisnande fem miljarder. Verksamheten växer ständigt och förutom själva varuhuset så driver Gekås även camping och hotell – vilka alla är under utbyggnad.

Sedan årsskiftet har Gekås-koncernen ytterligare ett ben att stå på i form av skogsförvaltning.

– Vi har sedan tidigare samhällsnära skog nere i Ullared. Det handlar om cirka 250 hektar som ligger i direkt anslutning till våra fastigheter. Men det här är det första större skogsförvärvet som
Gekås-koncernen gör och Kila kommer att drivas i ett eget bolag, berättar Boris.

Förvärvet är logiskt. Gekås-koncernens båda ägare, Torbjörn Bäck och Thomas Karlsson, har privata skogsinnehav och ett personligt intresse för skogsbruk och jakt. Men Boris vill inte sträcka sig så långt som att det finns en uttalad skogsinvesteringsstrategi med planer på ytterligare förvärv.

– Skog är alltid en bra investering. Men att det hände nu, det beror nog mycket på att det var just Kila som kom ut till försäljning. Det här är en väldigt speciell fastighet.

En välkänd skogsfastighet

Kila är en före detta kronofastighet och var i nuvarande Sveaskogs ägo fram till 1990-talet. Så gott som alla natur- och jaktintresserade Gällaredsbor har en relation till Kila.

– När jag växte upp brukade vi åka hit upp på älgsafari. De stora föryngringsytorna och det omfattande vägnätet gjorde att man kunde ta sig runt på ett enkelt sätt – och älgar, det såg man hur många som helst från bilen, skrattar Boris vars jaktintresse väcktes där och då.

Fastigheten, som spänner över drygt 1100 hektar, är synnerligen välarronderad. Hela den norra sidan gränsar mot Ätran med natursköna vyer. Här löper också det som har kallats för «Hallands
vackraste väg», mellan Gällared och Askome. Det är här nere som Highland Cattle-flocken har fått förtroendet att beta fram de bitvis igenslyade områdena och göra dem tillgängliga och trivsamma för allmänheten igen.

Från Ätran sluttar fastigheten sedan upp i en lagom brant stigning. Hela innehavet består av skog, till tre järdedelar grandominerat, resterande är tall och lärk, löv och ädellöv. Vi befinner oss i ett område Sedan övertagandet har insatserna på Kila fokuserat på skogsskötsel i form av omfattande med extremt god tillväxt, där generösa regnmängder och ett bra klimat bidrar till hög bonitet.

Fokus på skogsskötsel

Åtgärderna på fastigheten inleddes omedelbart eftertillträdet.

– En av de stora fördelarna med den här fastigheten är det fantastiska vägnätet, som ju är typiskt för tidigare statligt ägda skogar, och som få privatägda fastigheter kan matcha. Men det fanns ett uppdämt underhållsbehov och därför har vi under våren lagt mycket resurser på att kantskära, sladda och grusa upp vägarna, berättar Boris.

– Det fanns också ett stort gallringsbehov på Kila, både i form av första- och andragallringar, och det har varit vår förstaprioritet när det gäller skogsskötseln. Under försommaren och sommaren har vi gallrat cirka 60 hektar och går nu in i en andravåg till hösten motsvarande lika mycket. Totalt handlar det om upp emot 120 hektar som ska gallras igenom – och det kommer mer framöver.

Ingen slutavverkning?
– Jo, så småningom. Vi har ett område med ganska stora luckor efter Gudrun och Per, där det finns ett behov av föryngringsavverkning.

Det är tydligt att det är ordning och reda som prioriteras på Kila. För Gällaredsborna är fastigheten en självklar del av hembygden och Boris och hans arbetsgivare är måna om att ta hand om skogen
därefter.

En lokal affär

Skötseln av Kila är en synnerligen lokal affär. Sydvedare Lasse Mårtensson är uppväxt i trakten
liksom entreprenörerna Urban och Peter Johansson på Vekakärrs Skogsentreprenad, som har utfört gallringen. De båda bröderna känner skogen som om den vore deras egen, av flera anledningar.

– En del av de andragallringar som vi gjort i sommar gjorde vi förstagallringen på för tolv år sedan. Förstagallringen var ganska hård och det har gett resultat. Det har vuxit på fint, säger Urban och berättar att de tidigare dessutom har arrenderat jakten på Kila.

Så det är inte så konstigt att han och Peter kan varje bestånd i detalj. Den här gången är det Peter som har kört skördaren och han beskriver arbetet som okomplicerat.

– Vi har kommit in i relativt bra tid, och precis som Urban säger så var det rejält gjort förra gången. Jag har gjort en normal kvalitetsgallring och fört över tillväxten på de bästa stammarna. Nu är
det bara att vänta och jag gissar att om en sisådär 15 år är det dags för föryngringsavverkning, konstaterar Peter.

Sommarens utmaningar

Helt utan huvudbry har det dock inte gått. Den torra sommaren 2018 har gjort att Vekakärrs Skogsentreprenad har fått stå på tå och det mesta av körningen har gjorts på natten för ökad säkerhet.

Och redan när den första torkan slog till gjorde de i ordning brandbekämpningslådor med spadar, vatten och brandsläckare och ställde upp strategiskt utmed vägen.

"Gekås har en företagskultur där det ses som positivt att nå
sina mål och se till att det händer grejor. Vi vill ha samarbetspartners som är lite hungriga. Som vi själva."

Något som Boris, som är utbildad brandmästare och tidigare har jobbat både i Sverige och internationellt, nickar uppskattande åt.

– Det är väldigt smart att ha brandlådorna utplacerade på det här sättet. Att ha utrustningen i anslutning till maskin innebär ju att man måste hitta till maskinen. Nu kan vem som helst som kommer förbi och upptäcker någonting, ta sig till en brandlåda och hämta det som behövs. Har man sett lådorna när man åker förbi så vet man ju att de finns där.

Ska hända grejor

Nu stundar jaktsäsongen på Kila, vilket alla inblandade förstås ser fram emot. Men samtidigt fortsätter arbetet med att röja och gallra, putsa och feja på Kila i samarbete med Sydved.

– När vi tog över Kila vid årsskiftet så inledde vi direkt arbetet med att hitta en lämplig  samarbetspartner. Jag ska väl inte kalla det en anställningsintervju, men vi var rätt noggranna, skrattar Boris.

Att valet till slut föll på Sydved hade sina randiga skäl. Den lokala förankringen med Sydved och Vekaskogs Skogsentreprenad var viktig, menar Boris.

– Vi såg att de hade kapacitet att genomföra de stora insatser som vi ville ha gjorda med så pass kort varsel. Sydved har sedan tidigare haft vårt förtroende när det gäller skogen nere i Ullared och det faktum att Urban och Peter har jobbat på fastigheten tidigare var också viktigt. Att folket är från trakten och att man vet vilka de är kan säkert både vara på gott och ont men i det här fallet var det en klar fördel. Sedan präglas ju Gekås av en företagskultur där det ses som positivt att nå sina mål och se till att det händer grejor. Vi vill ha samarbetspartners som är lite hungriga. Som vi själva.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Sydveds Lasse Mårtensson samt entreprenörerna Peter och Urban Johansson är de lokala krafterna som har fått förtroendet på Kila. Fastigheten har ett omfattande vägnät och under våren har stora resurser lagts på att kantskära, sladda och slipa vägarna.

Nere vid Ätran går Gekås-koncernens nya röjningspersonal och betar fram vackra scenerier.

Branddammarna som finns anlagda på Kila hör inte till vanligheterna på skogsfastigheter i dag. Skogsskötseln på Kila är i mångt och mycket en lokal affär. Vekärrs Skogsentreprenad ansvarar för gallringen under ledning av Sydvedare Lasse Mårtensson.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.