Sydved.se / Skogsägarliv / Möt Sydveds skogsägare
Inspiration
Artikelbild

Sommarens solsken utspätt i vatten

Det är sent i november 2010. Oz Clarke, brittisk vinkonnässör och tevepersonlighet trotsar snö och kyla för att på plats provsmaka och betygsätta den skånska vinproduktionen. Efteråt beskrivs han av Sydsvenskans utsända som «nästan euforisk». En av anledningarna är Nordanvik Solaris 2009. «Mycket angenämt, milt höstäppletonat i en stil som påminner om pinot blanc från Alsace», tycker vingurun och sätter därmed skogsgården Nordanvik på den europeiska vinkartan. Vinbonden själv, Sven Almer, är inte överraskad. "Det är ju sommarens solsken, utspätt i vatten!"

När vi besöker Nordanvik i slutet av mars har inte mycket förändrats sedan november. Ett häftigt snöoväder har bäddat in vingården i vitaste vitt och temperaturen biter sig envist fast runt nollan.

Sven Almer låter sig dock inte nedslås. Med stor entusiasm fräser han runt på sin fyrhjuling och visar oss sitt eget lilla paradis. Tio hektar av fastighetens nästan 90 är vikta åt fruktodling. Trakterna kring Näsum är ett centrum för bigarråodling och i Svens fruktträdgård finns även surkörsbär, päron, plommon och äpplen. De kalkrika markerna, det friska grundvattnet och det milda klimatet på udden i Ivösjön gör området idealiskt för fruktodling. Fruktträdgårdarna ligger skyddade, insprängda i skogen som små öar. Allt började med de medeltida arbetsmunkarna på närbelägna klostret Bäckaskog, vilka lärde traktens folk att ympa glasäpplen på de befintliga suraplarna. Resultatet blev läckra, syrliga äpplen som höll sin fräschör hela vintern och inte var svåra att byta mot saltat fläsk frampå vårkanten.

– Det var hårdvaluta, skrockar Sven, innan han pilar över till ett av magasinen i flygelbyggnaden och snabbt som ögat återvänder med famnen full av rodnande äpplen.

– Smaka, så förstår ni vad jag menar!

Älskar utmaningen

Men ändå, hur sjutton kommer man på tanken att slå sig på vinodling i Sverige?  

– Det är helt enkelt min natur. Jag älskar nya utmaningar!

Idén fick han av en plantskolist som var på besök på Nordanvik och tyckte att gården skulle lämpa sig för vin.

– Jag bad honom att skicka 50 plantor och på den vägen är det.

Tilläggas ska att Sven har jobbat med vin tidigare. Som son till en frukt- och bärodlare skickades han efter avslutad skolgång på bildningsresa i Europa och tillbringade en tid som vingårdsarbetare i Bolzano i Sydtyrolen.

– Varje morgon väcktes vi i ottan och försågs med frukost i form av brötchen, fläsk, ost och ett stop vitt vin. Jisses, jag var ju på kanelen innan klockan var nio på morgonen!, skarvar Sven.

Ahlgrens bilar på flaska

Första vinet från egen stock, gjort på Zilga-druvan, var ingen höjdare.

– Å fy fan!, var min första reaktion. Inte för att vinet var dåligt, men det var annorlunda. Det smakade precis som Ahlgrens bilar. Amerikanarna kallar det för «foxy taste» och det är definitivt inte min grej!

I dag har Sven 1000 stockar på fastigheten. Vinet som Oz Clarke lovordade är gjort på Solaris-druvan som också är Svens favorit.

– Det har en frisk smak av honung och muscat med en behaglig sötma och den syra som är typisk för skånska viner. Därför är det ett utpräglat måltidsvin som passar bra till  fet fisk – varför inte lax eller en abborre ur Ivösjön?

Ännu så länge är det få som får njuta av Svens solsken tappat på flaska. Gårdens vineri uppfyller EU-normerna och är larmat ända upp i taknocken. Från och med i år har han även Livsmedelsverkets tillstånd, vilket innebär att han får sälja vinet till lokala restauranger. Men bjuda in till provsmakning får han inte. Nu står hoppet till att gårdsförsäljningen ska klubbas igenom så att Skånes redan existerande Route de Vin kan utvecklas till en fullödig turistattraktion.

Stock som stock

I vår går Sven som en äggsjuk höna i väntan på ett ännu viktigare besked – utfallet av säsongen 2010.

«Det är som skogsbruk – det gäller att gallra rätt så att man får en värdefull slutprodukt.»

– Just nu står vinet i tanken och gottar till sig. I månadsskiftet april-maj är det dags att tappa om och i juni ska jag provsmaka och, kanske, tappa på flaska. Håller vinet inte tillräckligt hög nivå är det bara att öppna kranen och låta det rinna ut. Det är alltid lika spännande, det är helt omöjligt att sia om utfallet.

Varje vinstock sköts som ett barn, klipps och tuktas för att ge optimal upplevelse.

– Vin handlar om kvalitet, inte kvantitet. Genom att klippa vinstocken minskar man mängden druvor och koncentrerar istället smaken i ett litet antal druvor. Det är som skogsbruk – det gäller att gallra rätt så att man får en värdefull slutprodukt.

Barrigt arboretum

Sven borde veta. På sin fastighet har han nämligen en av Skånes finaste bokskogar, i alla fall enligt Sydvedaren Johan Söderqvist.

– Av fastighetens dryga 60 hektar blandskog är huvuddelen bok av en fantastisk kvalitet. Jag skulle vilja påstå att det nästan uteslutande rör sig om fanér, säger Johan och lyckas med konststycket att göra Sven mållös några sekunder. Men han hämtar sig snart.…

– Det är pappas förtjänst. Han var agronom, utbildad vid Alnarp och ägnade mycket tid åt att gå i skogen med yxan. Han skötte den minutiöst och det är jag som får skörda frukten, säger Sven blygsamt.

Sanningen är att Sven är lika kunnig. Han har gått i sin fars fotspår och har även han studerat vid det anrika skånska lantbruksuniversitetet. Hans hjärta rymmer en vild kärlek till allt växande och vår förmiddagstur i markerna blir en bildningsresa. Vi lär oss hur brakvedens doftande sav blir biodlarens bästa vän och hur en ekplanta bäst drivs upp. Vi får också en visning av gårdens av stormar decimerade arboretum. Det anlades av en tidigare ägare och omfattar allehanda barrträd som lärk, sitka, weymouthtall, omoricagran samt blå och grå douglasgran.

– Jag har alltid varit förtjust i mina barrträd. Kanske som ett litet uppror mot all frukt, skrattar Sven.

Vårstopp på åkern

En senvinterstorm i januari har inneburit extra arbete i granpartierna, vilket får Sven att gruffa lite missnöjt. "Tar det aldrig slut!?"  Vintern har annars ägnats åt att gallra i bokbeståndet, allt i Sydveds och Johan Söderqvists regi. I Johan har Sven hittat någon som delar hans kunskap och intresse.

– Jag såg Johan mäta upp bok på en avverkning för 11 år sedan och såg att här var det hej och hå! Sedan dess har det varit Sydved som har gjort jobbet.

Sin jovialiska framtoning till trots har Sven örnkoll, och i kraft av sin kunskap och erfarenhet har han vågat prova på det mesta. Herefordkorna och åkermarken är numera utarrenderade till grannen, men hjorthägnet har han kvar. Och på väg tillbaka till gården ser vi gässen göra sitt första vårstopp på åkern.

Liten bild 
Liten bild

 
 

Tidigare generationers hårda arbete med att röja sten är uppskattat i vingården där vinrankorna planterats i skydd av gärdesgården.

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Automatiserad gallringsuppföljning – ny teknik för bättre koll på gallringen.

Automatiserad gallringsuppföljning – ny teknik för bättre koll på gallringen

​Nu finns ny teknik för att bättre följa upp gallringsarbetet. Med automatiserad gallringsuppföljning får man ännu bättre koll både på den utförda gallringen och på den skog som är kvar. Sydved har under den senaste tiden utbildat både maskinförare och inköpare på Sydved i den nya tekniken.

Inspiration En listig räv

Listig som en räv

​Klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre? Har du koll på talesätten?

Inspiration Fönsterlav

Fönsterlav

​Fönsterlav, med sitt kuddliknande växtsätt, finns i hela landet, men är vanligare ju längre norrut man kommer. Förr användes den som medicinalväxt och vinterfoder åt kor, men idag är den mest en uppskattad juldekoration i hemmen.

Möt Sydved Skogsdag i regn och rusk på distrikt Hylte.

Skogsdag i regn och rusk

Onsdag den 1 november bjöd Sydveds Viktor Mallander och Anders Persson in till skogsdag på Håkan Karlsson fastighet som ligger mellan Sjönevad och Krogsered. Temat var gallring.

Inspiration Så tar du hand om älgen efter skottet

Så tar du hand om älgen efter skottet

​Var sitter rullen på en älg? Och högreven? Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak, enligt Torsten Mörner på Svenska Jägareförbundet som här delar med sig av sina bästa tips.

Möt Sydved Artikelbild

Långsiktigt arbete i bokskogen ger resultat

Långsiktighet och ibland tålamod är A och O vad gäller bokskogsskötsel. Då kan man få så här fint resultat i bokskogen.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Möt Sydved Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerade

Andra gruppen från Letskogs avverkningar nu diplomerad

Nu är även gallringsgruppen från Letskogs avverkningar diplomerad i Spårlös avverkning. Gruppen består av Andreas Malmkvist, Niklas Agtorp, Samuel Eriksson och Simon Andersson. Engagerade killar som denna krispiga novembermorgon var på plats långt före utsatt tid.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Inspiration Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Möt Sydved Massan från Aspa Bruk är känd för sin höga kvalitet och ljushet.

Ahlstrom-Munksjo – nybildad global jätte

​1 april 2017 blev Sydveds ägarbolag Munksjö plötsligt mycket större när fusionen med finska Ahlstrom verkställdes. Utgångspunkten för fusionen är att bli en global ledare inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Inspiration Full fart i julgransfabriken

Full fart i julgransfabriken

​"Det är egentligen inte skogsbruk. Mer likt jordbruk och kanske till allra största del trädgårdsmästeri." Så beskriver Per Torstensson, Dalby Granar, skillnaden mellan konventionellt skogsbruk och produktion av julgranar och pyntegrönt.

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Möt Sydved Leverantörsbild från Over there

Så transporteras massaveden Over there

​På resa i Minnesota upptäckte Sydveds leverantör Björn Karlsson lastbilar lastade med massaved på "fel" håll. Ett sätt att lasta som förr förekom även i Sverige. Men även om vi inte gör så längre, så funkar denna lösning utmärkt för pappersbruket i Minnesota.

Möt Sydved Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Bokskogsskötsel enligt Trolle Ljungby-metoden

Torsdagen den 19 Oktober samlades ett antal Sydvedare på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Temat för dagen var bokskogsskötsel och Nils Gabrielsson, tidigare förvaltare på godset Trolle Ljungby, var med och delade med sig av sin livslånga erfarenhet av förvaltning av godsets skogar.
Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?