Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Aktiv skogsskötsel / Arborist med uppdrag att fälla och beskära träd
Kunskap
Ett träd som faller i skogen

Arborist med uppdrag att fälla och beskära träd

​Det är inte alla som har sin arbetsplats högt uppe i ett träd, med milsvid utsikt över omgivningarna. Men det är vardag för Sven Bichis. Hans jobb är nämligen att fälla och  beskära träd. Vi har följt med honom och hans team ut på uppdrag.

En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra och leva länge.

– Arborist är ingen skyddad titel så vem som helst kan kalla sig det, men jag vill inte göra det än eftersom jag inte är certifierad på alla plan ännu. Men jag har rätt kunskaper och färdigheter och
jobbar med de här sakerna varje dag, säger Sven.

Skogslind som faller

Dagens uppdrag är att fälla en lind med tre stammar, varav två har fallit ner på grund av rötan inuti. En litet skylt på stammen visar vilken art det rör sig om: en tilia cordata – skogslind. Skylten
kommer från tiden då det fortfarande var lantbruksskola här på Vassbo, som ligger mellan Falun och Borlänge, och blir ett fint minne av trädet för Lars Holm som beställt fällningen av trädet.

– Ofta får kunden behålla virket från det fällda trädet för att göra en bänk eller något bruksföremål. Vi har ett sågverk där hemma så vi kan hjälpa till att göra plank och ämnen till kunden, berättar Sven.

Valde att ta in proffs

Beställaren Lars Holm hade egentligen tänkt fälla trädet på egen hand, skaffade all utrustning och läste på. Men efter att ha sett filmer på Youtube som visar hur illa det kan gå om man inte är helt
säker på vad man gör, bestämde han sig för att ta in hjälp och kom i kontakt med Sven Bichis och hans kollegor Emanuel Holmberg och Peter Bellskog.

Linden som ska tas ner är uppåt 30 meter hög. Och den som någon gång hoppat från femmans eller kanske till och med tians trampolin ner i en bassäng vet hur stor skillnad det är mellan att
stå på marken och titta upp, och att stå längst upp och titta ner.

Millimeterkoll

Sven berättar att man alltid gör en noggrann övervägning innan man börjar klättra. Riskerna är stora om trädet är murket och börjar falla, vilket ofta är anledningen till att man anlitar någon som Sven och hans team.

– Det är inte bara att börja kapa grenar med en gång, utan vi planerar noga så att grenarna ska falla på rätt ställe och undvika hus, gärdesgårdar och annat. Det hänger på millimeter där uppe i trädet och då vill man ha kontroll, säger Sven.

Uppåt går det

Den stam som står kvar är turligt nog inte murken, så Svens stegjärn kan få fäste och trädet är tillräckligt starkt och stabilt för klättring. Sven klättrar sakta upp med hjälp av en slinga med blykärna som tål om man råkar komma åt med motorsågens klinga, och flera klätterlinor som han fäster i trädet på vägen upp.

Med sig har han en japansk handsåg för mindre grenar och vid höften hänger hans trotjänare Husqvarna motorsåg. Han börjar med alla småkvistar och sedan en gren i taget, jobbar sig uppåt.
Nere på marken står Emanuel och Peter och tar hand om allt som faller och lägger på hög.

Sven är 52 år gammal, men klättrar i träd som en 20-åring. Han är före detta lärare, lämpligt nog i träslöjd och gymnastik.

– Jag hade en klättervägg på skolan, som jag övade mycket i, vilket jag har stor glädje av idag. Att hålla sig i form är en förutsättning för att kunna göra jobbet.

Skogen lockade tidigt

Som pojke var Sven mycket i skogen, följde med pappa när han beskar äppelträd, gick  skogsbruksskola i Surahammar och har jobbat i sin mors familjeskog. Sven jobbade ett par år på Domänverket under 80-talet och hade som mål att bli skogstekniker. En dålig konjunktur för skogsarbete gjorde att Sven istället valde att bli lärare. Men för ett par år sedan kände Sven att det var dags att återvända till träden.

Medan han jobbade som lärare tog han körkort för motorsåg och röjsåg och jobbar sedan 2011 som instruktör. Med tiden blev det allt fler jobb med att beskära och fälla träd, och nu gör han det på heltid.

– Det bästa med jobbet är att man får vara nära naturen och följa årets växlingar. Det är också en frihetskänsla att göra det här, mycket adrenalin kan det bli när man klättrat upp och har en svår uppgift som måste lösas. Dessutom är det kul att möta alla människor jag kommer hem till, de blir så påtagligt nöjda med slutresultatet.

Dags för fällning

Efter någon timmes arbete står bara stammen kvar, som svajar betänkligt med Sven i toppen. Nu är det dags att sätta ett riktskär och sedan ta ner den stora stammen.

Sven fäster en kraftig sele i stammen och kastar ner den andra änden till Emanuel.

Sedan gör Sven ett riktskär satt i den riktning trädet ska falla. Han sågar rakt in i trädet, nästan hela vägen igenom. Bankar in en klargul kil i skäret så att det vidgar sig en smula. Sedan drar de
med gemensamma krafter och till sist faller den stora stammen.

Ljudlöst kommer den farande genom luften och det är som att naturen håller andan i väntan på nerslaget. Marken vibrerar när den med en dov duns slår i backen och sedan lägger sig stillheten över nejden. Efter en stund vaknar fåglarna till liv och fyller tomrummet efter trädet som inte längre står där.

Väloljat maskineri

Sedan bryts fågelsången av att Sven, Peter och Emanuel värmer upp sina motorsågar; de puttrar igång, men snart vrålar de och fyller luften med ljud som tränger in i märgen. De kvistar av och
kapar stammen i mindre bitar. Arbetar metodiskt och snabbt, de är ett väloljat maskineri.

Till sist är det bara stubben kvar som Sven jämnar till ovanpå. Där kan man sedan stå eller sitta och njuta av utsikten ner mot vattnet och ut över ängarna, och minnas det ståtliga träd som en
gång stod här.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Det bästa med jobbet är när man får vara nära naturen och följa årets växlingar säger aboristen Sven Bichis.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.