Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Aktiv skogsskötsel
Kunskap
Ett tufft arbete under tidspress

Ett tufft arbete under tidspress

Redan innan stormen Per var granbarkborren ett allvarligt hot för skogarna i Götaland. Ytterligare 12 miljoner kubikmeter yngelmaterial i skogarna förvärrar en redan pressad situation. Nu måste stormvirket och det redan barkborreskadade virket bort från skogarna innan sommaren.

Vi hade lämnat upparbetningen av stormen Gudrun bakom oss och stod inför nästa stora utmaning till följd av den stormiga januarinatten för närmare två år sedan – granbarkborren. Skogsstyrelsens uppgifter från i höstas visade att minst 1,5 miljoner kubikmeter levande skog redan har dödats av granbarkborren. Och sedan kom nästa slag, den kraftiga stormen Per, som nu gör att det finns mängder av perfekt yngelmaterial för granbarkborren utspritt över hela Götaland.  

Övervintring i träden

Tidigare har man trott att barkborren till stor del övervintrar nere i marken, men nya upptäckter från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att 60–70 procent av granbarkborrarna i Götaland har övervintrat under barken i träden istället för i marken. Det betyder att man kan oskadliggöra dem under deras vintervila, genom att avverka angripna granar och transportera ut dessa ur skogen under vintern (sök- och plockmetod).

Upparbetning under tidspress

För att undvika katastrofala angrepp av granbarkborren under de närmaste åren är det nödvändigt att upparbeta och borttransportera allt stormvirke före sommaren.

Skogsstyrelsen har satt den 1 juli i år som tidsgräns för upparbetning och transport av stormvirket. Tidsgränsen kommer också att gälla skog som angrips under våren 2007.

För angripna träd från den senaste svärmningen 2006, som fortfarande har barken kvar, gäller att de måste tas om hand redan till mitten av april, det vill säga före nästa svärmning.

Träd som angrips under våren 2007 bör helst tas om hand inom två veckor. Då kan både föräldradjuren och avkomman oskadliggöras. Tar man bort dessa träd bort senare, inom sex till åtta veckor, oskadliggör man endast avkomman.

Inventera själv

Sydved uppmanar alla leverantörer som har möjlighet att själva inventera var man har stormfälld eller angripen skog, och sen ta kontakt med sin Sydvedare.

– Vi kan då planera avverkningarna, så att det blir så effektivt som möjligt. De angripna träden bör tas ut samtidigt som övriga vindfällen upparbetas på fastigheten. För att lyckas med bekämpningen av granbarkborren är det viktigt att alla skogsägare ser över sin skog och tar hand om eventuellt skadade träd. Du som bor långt från din fastighet kan kontakta din Sydvedare för rådgivning och hjälp, upplyser Leif Olofsson.

Fakta

Det finns risk att ytterligare mellan 1–60 miljoner kubikmeter levande skog dödas. Stormen Per har ytterligare ökat risken för framtida angrepp.

Vad avgör hur stora skadorna kan bli?

  • Hur stor mängd vindfällen som inte upparbetas och transporteras bort från bilväg före våren/för- sommaren.
  • Hur stor del av träden med granbarkborrar som fortfarande finns kvar vid svärmningen i maj.
  • Effekterna av bekämpningsåtgärderna.
  • Vädret under sommarhalvåret; en torr och varm sommar gynnar populationen.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Äta länge, jaga lite

Äta länge, jaga lite

​På frågan varför jag jagar, blir svaret oftast; gemenskap, naturupplevelse och spänning. Fika vid en brasa och möte med vilda djur. Men man måste uppleva för att förstå. Gärna då den ursvenska jakten, äkta "bonnajakt" som jag upplevde den med Karsbo-Långarums byalag.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Lyxigare matsäck till höstutflykten

​Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Här bjuder vi på lite inspiration till matsäcken. Till exempel denna goda tonfiskrulle.

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.