Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik / Registrerad ställföreträdare för samägda fastigheter
Kunskap

 

 

Registrerad ställföreträdare för samägda fastigheter

"Tillsammans med mina tre kusiner, som jag inte träffar så ofta, äger jag en gammal släktgård. Förutom själva gården är det ungefär 130 hektar skog. Det är en hel del skogliga åtgärder som kommer att behöva göras under de närmsta åren framöver. Hur hanterar vi på bästa sätt den löpande förvaltningen, måste till exempel alla skriva under ett gallringsuppdrag för att det ska gälla?"

Hej!
En fastighet företräds av alla ägare gemensamt. Det betyder bland annat att avtal som ingås måste undertecknas av samtliga. Precis som i ditt fall medför detta vanligen en opraktisk hantering. Lag om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter ska dock lösa detta. Om en jord- och skogsbruksfastighet ägs av tre eller fler personer måste dessa utse en ställföreträdare och registrera denne i fastighetsregistret hos Lantmäteriet.

Ställföreträdaren, som har redovisningsskyldighet, svarar för löpande förvaltning av fastigheten enligt delägarnas anvisningar. Han eller hon har mandat att företräda delägarna mot tredje man, till exempel att teckna avtal om gallring, återplantering och avverkning. Frågor om fastigheten hanteras genom majoritetsbeslut räknat efter varje delägares andelsinnehav i fastigheten.
Ställföreträdaren har inte rätt att överlåta hela eller delar av fastigheten, inteckna eller pantsätta den, eller att upplåta nyttjanderätt längre än fem år. I dessa fall måste samtliga delägare vara överens. Trots att lagen är tvingande och har funnits i över 20 år saknas det fortfarande registrerad ställföreträdare för 80–90 procent av berörda fastigheter. Notera att redan tecknade avtal rörande fastigheten inte påverkas av att ställföreträdare registreras.

Fördelarna med en registrerad ställföreträdare är flera. Ställföreträdaren blir den naturliga kontaktpersonen för utomstående. Framtida avtalshantering underlättas då ställföreträdaren ensam kan teckna avtal, ta emot pengar och liknande. I många fall fungerar en av delägarna i praktiken redan som ställföreträdare. Vid en registrering formaliseras och klargörs dennes ansvar och befogenheter.

Hur gör man då? Börja med att utse en ställföreträdare enligt majoritetsbeslut av delägarna. Fyll i blanketten "Ansökan i inskrivningsärende – ställföreträdare" som finns på Lantmäteriets hemsida (www.lm.se) och skicka in den. Registreringen kostar 375 kr. Kontakta Lantmäteriets kundtjänst på telefon 0771-63 63 63
för mer information.

Per Larsson, redovisningsansvarig, Sydved.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.