Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik / Registrerad ställföreträdare för samägda fastigheter
Kunskap

 

 

Registrerad ställföreträdare för samägda fastigheter

"Tillsammans med mina tre kusiner, som jag inte träffar så ofta, äger jag en gammal släktgård. Förutom själva gården är det ungefär 130 hektar skog. Det är en hel del skogliga åtgärder som kommer att behöva göras under de närmsta åren framöver. Hur hanterar vi på bästa sätt den löpande förvaltningen, måste till exempel alla skriva under ett gallringsuppdrag för att det ska gälla?"

Hej!
En fastighet företräds av alla ägare gemensamt. Det betyder bland annat att avtal som ingås måste undertecknas av samtliga. Precis som i ditt fall medför detta vanligen en opraktisk hantering. Lag om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter ska dock lösa detta. Om en jord- och skogsbruksfastighet ägs av tre eller fler personer måste dessa utse en ställföreträdare och registrera denne i fastighetsregistret hos Lantmäteriet.

Ställföreträdaren, som har redovisningsskyldighet, svarar för löpande förvaltning av fastigheten enligt delägarnas anvisningar. Han eller hon har mandat att företräda delägarna mot tredje man, till exempel att teckna avtal om gallring, återplantering och avverkning. Frågor om fastigheten hanteras genom majoritetsbeslut räknat efter varje delägares andelsinnehav i fastigheten.
Ställföreträdaren har inte rätt att överlåta hela eller delar av fastigheten, inteckna eller pantsätta den, eller att upplåta nyttjanderätt längre än fem år. I dessa fall måste samtliga delägare vara överens. Trots att lagen är tvingande och har funnits i över 20 år saknas det fortfarande registrerad ställföreträdare för 80–90 procent av berörda fastigheter. Notera att redan tecknade avtal rörande fastigheten inte påverkas av att ställföreträdare registreras.

Fördelarna med en registrerad ställföreträdare är flera. Ställföreträdaren blir den naturliga kontaktpersonen för utomstående. Framtida avtalshantering underlättas då ställföreträdaren ensam kan teckna avtal, ta emot pengar och liknande. I många fall fungerar en av delägarna i praktiken redan som ställföreträdare. Vid en registrering formaliseras och klargörs dennes ansvar och befogenheter.

Hur gör man då? Börja med att utse en ställföreträdare enligt majoritetsbeslut av delägarna. Fyll i blanketten "Ansökan i inskrivningsärende – ställföreträdare" som finns på Lantmäteriets hemsida (www.lm.se) och skicka in den. Registreringen kostar 375 kr. Kontakta Lantmäteriets kundtjänst på telefon 0771-63 63 63
för mer information.

Per Larsson, redovisningsansvarig, Sydved.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.