Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik
Kunskap

 

 

Enkelt att deklarera fastigheten på nätet

Nu är det dags för den förenklade fastighetsdeklarationen av Sveriges alla skogs- och jordbruksfastigheter. Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via nätet och uppmanar också skogsägarna att extra kontrollera uppgifterna om virkesförrådet.

Under 2014 ska alla skogs- och jordbruksfastigheter få ett nytt taxeringsvärde. Senast det skedde var 2011. I början av oktober får alla ägare av lantbruksfastigheter ett utskick med en deklarations­blankett eller förslag till fastighetstaxering. En stor majoritet får ett färdigt förslag som de bara behöver kontrollera och sedan godkänna.

Stämmer inte alla uppgifter kan man redan nu göra en rättelse, så kommer den med i beslutet som skickas ut i juni 2014. Om alla uppgifter är korrekta behöver man inte göra något alls; då blir uppgifterna i det utskickade förslaget grund för beslut om nytt taxeringsvärde. 

Erik Rydelid på Skatteverket förordar att man deklarerar via Skatteverkets e-tjänst "fastighetsdeklaration lantbruk".

– Vi har förbättrat e-tjänsten avsevärt så att den är mer användarvänlig. Jämfört med att deklarera på vanligt sätt, så går det fortare att deklarera via nätet samtidigt som det minskar risken för fel.

Det beror bland annat på att man i e-tjänsten har tillgång till information och hjälptexter. En annan fördel är att alla delägare får tillgång till de förtryckta uppgifterna.

– Kontrollera framför allt om de förtryckta uppgifterna om virkesförrådet stämmer. De baseras ju på den förra taxeringen 2011 plus att vi lägger till en beräknad tillväxt. Har du då under dessa år avverkat skog så måste ju uppgifterna justeras.

Det är viktigt att det blir korrekta uppgifter, då taxeringsvärdet används till en rad andra uppgifter; bland annat för försäkringar, kreditupplysningar och fastighetsvärdering. Till exempel är det viktigt att ha rätt virkesförråd när man värderar fastigheten inför ett  generationsskifte.
För att använda e-tjänsten måsta man ha e-legitimation, men en nyhet är att man via deklarationsombud kan använda e-tjänsten.

– Vem som helst kan vara ombud. Genom vår e-tjänst "Anmäla behörig person" kan man skicka in en ansökan om att bli deklarationsombud. Hanteringen av ärendet går snabbt och enkelt, försäkrar Erik Rydelid.

Deklarationen eller eventuella förändringar på förslaget ska sedan lämnas till Skatteverket senast 1 november 2013. Kontakta Skatteverkets kundtjänst på telefon 0771-567567 eller gå in på skv.se om det är något du undrar över.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.