Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik / Förnya dina servitut före årsskiftet!
Kunskap
Förnya dina servitut före årsskiftet!

Förnya dina servitut före årsskiftet!

Har din fastighet servitut på skogsbilvägar, fiskerätt eller andra viktiga nyttjanderätter? Om servituten är äldre än 50 år, och inte finns inskrivna i en lantmäteriförrättning, så måste du förnya dem före den sista december i år. Annars stryks de ur fastighetsregistret. Men lugn, det är inte så krångligt som det låter. Per Josefsson, fastighetsmäklare på Areal, berättar hur du gör.

​Den så kallade förnyelselagen trädde i kraft 2013 och innebär att fastighetsägaren själv måste förnya de avtalsservitut, nyttjanderätter och avkomsträtter som är kopplade till fastigheten. Lagen omfattar alla servitut som är inskrivna före den 1 juli 1968 och då blir mer än 50 år gamla. Om servituten inte förnyas före den 31 december 2018 så tas de bort från fastighetsregistret.

– För dig som är skogsägare kan servituten bland annat handla om rätt att använda vägar, brunnar och avloppsanläggningar eller fiskerätt. Rätten att använda gemensamma skogsbilvägar kan till exempel vara extra intressant för skogsägaren att bevaka, förklarar Per Josefsson.

– Förnyelselagen gäller servitut som har skapats genom olika avtal fastighetsägare emellan. Servitut som har skapats i samband med en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte.

Kan innebära problem

Om inskrivningen tas bort från fastighetsregistret kan det få konsekvenser för den enskilda skogsägaren. Ett skrivet avtal gäller visserligen även om det inte finns med i fastighetsregistret, men ofta har avtalen försvunnit och det kan vara svårt att bevisa sin rätt.

Att servituten finns inskrivna kan också underlätta vid framtida ägarskiften, eftersom de annars kan falla i glömska.

Nu gör inte Lantmäteriet det här för att orsaka merarbete för fastighetsägarna, betonar Per.

– Nej, det är faktiskt så att antalet inaktuella servitut är så många att läget har blivit ohållbart.
Eftersom det aldrig har rensats i inskrivningarna så finns det mängder av servitut som inte längre
är relevanta; brunnar som inte används och vägar som kanske inte längre finns.

– Lantmäteriet räknar med att förnyelselagen berör ca 800 000 inskrivningar och att så många som hälften av dem kan vara inaktuella. Genom att uppmuntra skogsägarna att kontrollera och förnya servituten hoppas man kunna effektivisera sitt arbete, till exempel i samband med förrättningar.

Kolla och förnya på webben

Kontrollerar och förnyar servituten gör du enkelt själv med hjälp av din e-legitimation. Det är bara att gå in på Lantmäteriets webbsida och följa instruktionerna. Där finns också bra information samt frågor och svar om förnyelselagen, tipsar Per.

– Är du osäker på om servitutet är viktigt så rekommenderar jag att du förnyar det. Då är du på den säkra sidan. Är det alldeles uppenbart att det har förlorat sin betydelse så är det bra om det försvinner. Om du tycker att det är krångligt att själv använda digitala tjänster så kan du ringa Lantmäteriet eller vända dig till en konsult inom jord och skog för att få hjälp.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Chokladtryffel och annat gott

Chokladtryffel och annat gott

Pröva och gör egna chokladtryfflar som med en kopp kaffe blir en perfekt avslutning på en festmåltid. Fridas fudge och chokladgodis med ris och russin är annat smarrigt godis för den sötsugne.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

​Ekonomiskt ovärderlig. Sysselsättningsmässigt betydelsefull. Miljömässigt livsavgörande. Ändå vet svenska folket i allmänhet väldigt lite om svenskt skogsbruk och skogsindustrin. Vi åkte till Linnéuniversitetet för att prata med tre studenter som alla ser framtiden i skogen.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Hasselmus

Hasselmus

​Inte många har sett den – den nattaktiva, vintersovande och oemotståndligt söta hasselmusen. Helst vistas den i täta, snåriga buskar eller träd.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.