Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik / Förnya dina servitut före årsskiftet!
Kunskap
Förnya dina servitut före årsskiftet!

Förnya dina servitut före årsskiftet!

Har din fastighet servitut på skogsbilvägar, fiskerätt eller andra viktiga nyttjanderätter? Om servituten är äldre än 50 år, och inte finns inskrivna i en lantmäteriförrättning, så måste du förnya dem före den sista december i år. Annars stryks de ur fastighetsregistret. Men lugn, det är inte så krångligt som det låter. Per Josefsson, fastighetsmäklare på Areal, berättar hur du gör.

​Den så kallade förnyelselagen trädde i kraft 2013 och innebär att fastighetsägaren själv måste förnya de avtalsservitut, nyttjanderätter och avkomsträtter som är kopplade till fastigheten. Lagen omfattar alla servitut som är inskrivna före den 1 juli 1968 och då blir mer än 50 år gamla. Om servituten inte förnyas före den 31 december 2018 så tas de bort från fastighetsregistret.

– För dig som är skogsägare kan servituten bland annat handla om rätt att använda vägar, brunnar och avloppsanläggningar eller fiskerätt. Rätten att använda gemensamma skogsbilvägar kan till exempel vara extra intressant för skogsägaren att bevaka, förklarar Per Josefsson.

– Förnyelselagen gäller servitut som har skapats genom olika avtal fastighetsägare emellan. Servitut som har skapats i samband med en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte.

Kan innebära problem

Om inskrivningen tas bort från fastighetsregistret kan det få konsekvenser för den enskilda skogsägaren. Ett skrivet avtal gäller visserligen även om det inte finns med i fastighetsregistret, men ofta har avtalen försvunnit och det kan vara svårt att bevisa sin rätt.

Att servituten finns inskrivna kan också underlätta vid framtida ägarskiften, eftersom de annars kan falla i glömska.

Nu gör inte Lantmäteriet det här för att orsaka merarbete för fastighetsägarna, betonar Per.

– Nej, det är faktiskt så att antalet inaktuella servitut är så många att läget har blivit ohållbart.
Eftersom det aldrig har rensats i inskrivningarna så finns det mängder av servitut som inte längre
är relevanta; brunnar som inte används och vägar som kanske inte längre finns.

– Lantmäteriet räknar med att förnyelselagen berör ca 800 000 inskrivningar och att så många som hälften av dem kan vara inaktuella. Genom att uppmuntra skogsägarna att kontrollera och förnya servituten hoppas man kunna effektivisera sitt arbete, till exempel i samband med förrättningar.

Kolla och förnya på webben

Kontrollerar och förnyar servituten gör du enkelt själv med hjälp av din e-legitimation. Det är bara att gå in på Lantmäteriets webbsida och följa instruktionerna. Där finns också bra information samt frågor och svar om förnyelselagen, tipsar Per.

– Är du osäker på om servitutet är viktigt så rekommenderar jag att du förnyar det. Då är du på den säkra sidan. Är det alldeles uppenbart att det har förlorat sin betydelse så är det bra om det försvinner. Om du tycker att det är krångligt att själv använda digitala tjänster så kan du ringa Lantmäteriet eller vända dig till en konsult inom jord och skog för att få hjälp.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.