Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Ekonomi och juridik / Hur ärver särkullbarnet?
Kunskap

 

 

Hur ärver särkullbarnet?

"En familj med gifta makar har två gemensamma barn. Mannen har också ett barn sedan tidigare. Mannen avlider – hur ärver särkullbarnet?"

Bröstarvingar ärver sina föräldrar. Gemensamma barn till makar ärver dock inte förrän båda föräldrarna är avlidna. Icke gemensamma barn, så kallade särkullbarn, ska få sitt arv direkt. Undantaget är om barnet själv avstår från rätten att genast få ut sitt arv och väntar till dess efterlevande make/maka avlider.

Denna möjlighet finns främst för att särkullbarnet, som kanske vuxit upp i familjen sedan späda år och känner sig som barn till båda makarna, inte ska tvingas att ta ut sitt arv direkt och därmed särbehandlas i förhållande till syskonen.

Exempel

En familj med gifta makar har två gemensamma barn. Mannen har också ett barn sedan tidigare. Mannen äger en skogsfastighet värd omkring 24 Mkr. I övrigt har makarna endast "normala tillgångar", som vi bortser ifrån här. Ingen enskild egendom föreligger.

Mannen avlider först – vad händer?

Makan får först halva värdet i bodelning som sin giftorätt. Återstår hälften, 12 Mkr, som ska fördelas som arv. Makan får enligt lag de gemensamma barnens andelar, 2/3 = 8 Mkr. Särkullbarnet däremot har rätt att få ut sin arvslott på 4 Mkr direkt. I och med det är särkullbarnet helt utlöst och allt är klart för framtiden. Men som framgått ovan kan särkullbarnet, om han/hon önskar, vänta på sitt arv.

Om man upplever det som ett stort problem kan man överväga vissa åtgärder. En, ganska rimlig, skulle vara att i testamente skriva att om särkullbarnet vill ha ut sin arvslott direkt ska denna begränsas till laglotten (= hälften av normal arvslott), medan om han/hon väntar till dess båda makarna är avlidna ska hela arvslotten utfalla.

En annan åtgärd skulle kunna vara bodela gården mellan makarna under äktenskapet och komplettera med ett äktenskapsförord, genom vilket makans egendom ska utgöra enskild egendom för henne. Det skulle halvera särkullbarnets arvsrätt (till 2 Mkr).

Man bör dock tänka sig för. Överdrivna åtgärder är inte att rekommendera, då det är den efterlevande som får stå till svars inför både barn och särkullbarn.

Läs mer om skoglig ekonomi och juridik

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.