Sydved.se / Ett aktivt skogsbruk / Sälja virke / Har du koll på måtten i skogen?
Kunskap
Här får du en guide till några av de vanligaste måtten i skogen.

Har du koll på måtten i skogen?

Det finns gott om skogliga mått, både på träden i skogen och på avverkad skog. Här får du en enkel guide till några av de vanligaste!

I skogen

Hektar – en yta i skogen

Används för att ange storleken på en yta i skogen. Ett hektar är 100×100 meter (eller 10000 kvadratmeter). Storlek på skogsfastigheter anges i hektar.

Skogskubikmeter – mått på stående skog

Skogskubikmeter (m3sk). Ett mått på den växande stående skogen. Trädets volym, utan grenar och ovanför det tänkta stubbskäret. Barken och toppen av trädet räknas med. Används till exempel vid inventering av skog till en skogsbruksplan.

 

När träden har avverkats

Fastkubikmeter – verklig volym på stocken

Fastkubikmeter under bark (m3fub). Här beräknas den verkliga vedvolymen. Toppen av trädet, grenarna och barken räknas inte med. Används vid all handel med massaved och även för sågtimmer.

fastkubikmeter.jpg 

Toppkubikmeter – en cylinder av stocken

Toppkubikmeter (m3to). Volymen på en kvistad stock, när man utgår från en cylinder med toppens diameter (mäts 10 cm från toppändan). Ett vanligt mått för att mäta sågtimmer.

toppkubikmeter.jpg 

Stjälpt – för skogsbränsle

Kubikmeter stjälpt mått (m³s). Ett mått för att mäta skogsbränsle. Volymen av till exempel flis och spån, mätt i olika transportkärl eller högar. Anger materialets yttre volym. Flistransportörer räknar med stjälpt mått när de lastar sina fordon. Nu väger man ofta flisen och beräknar torrsubstanshalten genom provtagning i lasset.

Travat – för brasved

Kubikmeter travat mått (m³t). Ett mått som bland annat används för handel med brasved. Virkestravens bredd, höjd och längd multipliceras. I volymen ingår också luften mellan veden.

Omvandlingstabell

Virkeshandel görs inte bara mellan skogsföretag som Sydved, och enskilda skogsägare, utan också sågverk kan vara inblandade i en affär. I virkesredovisningen kan det därför förekomma att en affär som gjorts upp i fastkubikmeter redovisas på annat sätt. Det finns då omvandlingstabeller som man kan använda för att kunna jämföra siffrorna.

Läs mer om att sälja virke

​Omräkningstal skogliga mått

På Skogsstyrelsens hemsida finns en tabell med omräkningstal för omvandling mellan olika volymenheter.

 

 

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.