Sydved.se
Inspiration
Bjud på skogens läckra bär

Bjud på skogens läckra bär

Låt dina vänner smaka av skogens läckra bär. Överraska med en ljuvlig mandelkaka med björnbärsmousse till eftermiddagsfikat eller runda av en måltid med hemmagjord smultronglass.

Mandelkaka med björnbärsmousse


Mandelbotten

200 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1 msk potatismjöl

Björnbärsmousse
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
300 g björnbär
1 ½ dl socker
2 dl kesella

Gör så här

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Riv mandelmassan. Rör ihop smör och mandelmassa. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ned potatismjölet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Lossa kanten från botten och låt kakan kallna. Diska formen och lägg tillbaka kakan i formen, med ett bakplåtspapper i botten. 

Smultronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Mixa 300 g björnbär och passera genom en finmaskig sil. Blanda bären med socker och kesella.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem med lite av björnbärsblandningen i en kastrull. Rör ned gelatinet i resten av bärblandningen. Tillsätt grädden och vänd försiktigt ihop till en slät smet.

Häll moussen i formen med kakbotten och frys tårtan i minst 2 timmar. Lossa kakan från ringen medan den är fryst, så får du finare kanter. Lyft kakan från pappret med hjälp av stekspadar till ett tårtfat. Den tinar i kyl på cirka 3 timmar. Garnera med fina björnbär och blommor.

 

Smultronglass

4 portioner

1 vaniljstång
250 g smultron
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjölk
2, 5 dl grädde

Gör så här
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön, mosade bär och lite av sockret i en skål.

Vispa äggen och resten av sockret poröst. Tillsätt mjölken och sjud under ständig omrörning i en kastrull tills krämen tjocknat. Låt svalna över kallt vattenbad.

Tillsätt bärblandningen och grädden (som inte ska vara vispad). Kör smeten till glass i glassmaskin. Du kan också ställa i frysen och röra om då och då.


Mascarponeglass med skogshallon

4 portioner

200 g skogshallon
1 ½ dl socker
250 g mascarpone
150 g naturell yoghurt, 3 %
färska hallon
mörk choklad, 64–70%

Gör så här
Mixa hallonen med socker till en puré. Tillsätt mascarpone och yoghurt och rör ihop till en kräm. Kör i glassmaskin eller ställ i frysen och rör om då och då. Häll upp i portionsglas och garnera med färska hallon och grovt riven choklad.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.