Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

Boktips – Skånes landskap i förändring

I Skånes landskap i förändring möter vi det skånska landskapet under 1950-talets efterkrigstid och sen 60 år senare på 2010-talet. Bilder på exakt samma landskap visar förändringen över tiden.

Boken-sol2.jpgAndra världskriget var slut och den tekniska och ekonomiska utvecklingen i Sverige har än inte riktigt tagit fart. Men flera förändringar började synas i landskapet vilket oroade många natur- och landskapsvårdare.

En av dem var Henning Weimarck som i början av 1950-talet, tillsammans med sonen Gunnar, reste runt i Skåne för att med kameran skapa ett tidsdokument över det skånska landskapet.

Fotografen Sven Persson och Per Blomberg, arkitekt och biolog, följer i boken Skånes landskap i förändring deras fotspår för att fotografera om ett urval av dessa platser. På så sätt kan man se hur dramatiskt det skånska landskapet har förändrats under 60 år.

Vilka förändringar har då skett under denna tid?

Mest slående är enligt författarna igenväxningen; buskar och träd har brett ut sig, bland annat för att nötkreaturen har minskat och de inte längre betar på naturliga betesvallar.

Men förändringarna har inte varit samma över hela Skåne. I slättbygderna har rationalisering gjort att fälten blivit allt större. I skogsbygden har odlingslandskapet planterats igen och skogsarealen har ökat betydligt.

Dessutom har de allmänna vägarna femfaldigats och nya flygplatser och hamnområden har byggts. Överallt i landskapet finns också mobilmaster och vindkraftverk. Framväxten av upplevandelandskapet är en annan märkbar förändring; campingplatser på attraktiva platser, sommarstugor längs kusten, ett stort antal friluftsområden och så vidare…

För dig som själv vill jämföra nu med då finns boken att beställa på swelo.se för 295 kronor.

 

Liten bild

Onslunda 1956

Liten bild

Onslunda 2013

Liten bild

Lomma 1954

Liten bild

Lomma 2013

Liten bild

Västra Bjäre 1953

Liten bild

Västra Bjäre 2013

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.