Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

I Skandinavien dricker vi mest kaffe i världen per invånare. I Sverige dricker vi 3,3 koppar kaffe per dag. Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av 8-10 sorters kaffebönor.

En älskad böna som rest lång väg

Kaffe är en dryck som vi svenskar verkligen älskar. Kaffebönorna odlade på en bergssluttning i Brasilien har gjort en lång resa innan de till sist hamnade i din kaffekopp. Följ med hela vägen!

Kaffe kommer från en trädliknande buske som har djupgröna, glänsande blad som hänger i rader på långa tunna grenar. Ett kaffeträd som växer vilt kan bli upp till tio meter högt, men när man odlar kaffe beskär man i regel trädet till två till fyra meters höjd. Då blir det både bättre plockhöjd och större skörd.

Trivs bäst högt över havet

Kaffeträdet, som ursprungligen kommer från Etiopien, är känsligt för kyla och odlas bäst i ett varmt och jämnt klimat. Trädet trivs bäst på mark som ligger på hela 500-1200 meter över havet; det finaste kaffet kommer från odlingar som ligger högre än 700 meter över havet. Höjden gör att bönorna mognar långsamt och hinner utveckla en fin arom. Jorden ska vara lerrik och välfuktad, men väl dränerad. Den lämpligaste jorden är den röda förvittringsjorden som finns bland annat i Brasilien. Brasilien är också den största kaffeproducenten i världen. De flesta av världens kaffeodlare är småbönder, men det finns också större plantager.

Bär röda som körsbär

Trädet blommar efter tre år och sen tar det åtta, nio månader för bären att mogna. Bären är röda – stora som körsbär – och har ett saftigt fruktkött. I bären ligger en eller två grågröna kaffebönor.

Omogna, mogna och övermogna frukter sitter blandat tätt intill varandra på grenarna. För att endast välja de mogna bären skördar man för hand, men det förekommer även maskinell plockning. När bären är skördade skalar man bort fruktköttet och hinnorna för att få fram bönorna. Ett kaffeträd ger bäst skörd efter sju till åtta år och den normala livslängden är 20 år.

Rostning tar fram smaken 

Råkaffet lagras torrt och svalt innan det skeppas i väg i containrar till rosterier och importörer över hela världen. På rosteriet vägs och kontrolleras kaffet. Sedan rensar man det från till exempel stenar och kvistar och transporterar det till en silo för lagring i väntan på att det ska användas i en kaffeblandning.

För att smaken ska komma fram måste kaffebönorna rostas. Vid rostningen frigörs ämnen som ger kaffet dess arom och smak, samtidigt som vattnet avdunstas. När rostningen är godkänd maler man kaffet i olika kornstorlekar.

Till exempel har kokkaffe den grövsta storleken och espresso den minsta.

Blandning av bönor

Det kaffe vi dricker är ofta en blandning av åtta till tio sorters kaffebönor. Smakegenskaperna hos kaffet kan ändra sig från skörd till skörd. Men varierar man blandningarna får man fram samma smak varje gång, trots att en eller ett par kaffesorter har ändrat sig. Till sist vakuumförpackas kaffet så att det håller sig färskt länge.

Och för oss återstår nu bara att inhandla ett paket Gevalia, Zoegas eller kanske Icas eget kaffe och koka en egen kopp med varmt och välsmakande kaffe gjort på bönor som har rest långväga över länder och hav.

 

Kort om kaffe

  • Vi skandinaver dricker mest kaffe i hela världen om man räknar per invånare. I Sverige dricker vi 153 liter per år och invånare, det vill säga 3,3 koppar kaffe per dag.
  • Nästan hälften av allt kaffe som Sverige importerar kommer från Brasilien.
  • Säkert vet man att kaffet kom till Sverige1685. Karl XII var den som satte fart på kaffedrickande i Sverige – under sina tidigare år i Turkiet upptäckte han drycken. I mitten av 1800-talet började kaffet vinna allt mer mark från brännvinet.

 

Kaffedrinkar


Café au lait
Lika delar kaffe och varm mjölk.

Caffè corretto
Espresso med lite sprit, t ex grappa.

Caffè latte
1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum.

Caffè freddo
Kallt starkt kaffe med socker.

Caffè macchiato
Kaffe »fläckat« med lite mjölk.

Cappuccino
Lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum.

Espresso
Liten mängd (2-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum.

Frappé di caffè
Ett slags espressomilkshake, ev med grädde och/eller glass.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås sökes.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogskväll i Skavböke bygdegård

Marknad och biokomposit på skogskväll i Skavböke bygdegård

I veckan som gick anordnade Swedbank en skogskväll i Skavböke bygdegård strax norr om Oskarström. Sydved var på plats och informerade om både biokomposit och om läget på marknaden.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Snart en ny Ecolog 574 i skogarna kring Hultsfred

Persson Skog & Trädgård i Virserum har investerat i en ny allroundskotare, en Ecolog 574. Det är en skotare som passar utmärkt till både gallring och slutavverkning.
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Planera för vårplantering

Förberedelser inför vårens planteringar

Förberedelserna inför vårens planteringar är igång. Markberedarna kör så mycket de bara kan för hinna med alla hyggen som skall planteras till våren.
Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.