Sydved.se
Inspiration
Enbär ger smak och doft åt vintern

Enbär ger doft och smak åt vintern

Så här i vintertider är det enen som sticker ut. Som ger sting åt hargrytan, doftar ur glasen och håller det onda från dörren. Lycklig är den som har ett enbärssnår att dansa kring!

Man får inte vara snarstucken när man plockar enris till julpyntet. De sylvassa nålarna till barr biter sig fast i skinnet som ilskna små hämnare. Men visst är det värt besväret, ett krus med enris är inte bara vackert vintergrönt utan fyller hela hemmet med en härlig aromatisk doft. En doft som svenskarna har uppskattat i alla tider.

Förr var det vanligt att man strödde ut hackat en- och granris på golvet i samband med högtider som jul, bröllop eller begravningar. Man satte också upp gran- eller enruskor på var sida om ytterdörren, berättar Tora Wall som är folklorist på Nordiska museet i Stockholm.

Det gjordes både för doftens skull och som skydd mot onda makter. På många ställen var det vanligt att man strödde hackat enris efter begravningståget. Tanken var att det skulle hindra den döde från att hitta tillbaka till gården om han gick igen. Man trodde att enen hade magiska egenskaper och en förklaring kan ha varit det korsliknande märke som finns i toppen på bären.

Segt och doftande

Men enen var också en bruksväxt. Enet är segt och svårkluvet men den enträgne belönas med ett hållbart trä med långt fler användningsområden än smörknivar. Störarna är vanliga i gärdsgårdar och hantverkaren kan fläta, snida, svarva och snickra i det lena och vackert doftande träet. I äldre tider användes rötterna lika mycket som veden; dessa flätades till korgar och askar som var täta nog att hålla vattnet kvar i kärlen.

I dag är det främst i mat och dryck som bruket av en lever kvar. Veden och barken kan användas när man röker kött och torkade enbär är en given följeslagare till vilt; i julharens gräddiga sås eller i älgfärsen.

Historiskt har enbären också använts medicinskt; de ansågs bakteriehämmande och urindrivande. Och därifrån var steget inte långt till spriten. Engelsmännens gin och genever är uppkallad efter enbusken, "Juniper". Gin och dess föregångare genever tillverkades i Holland redan på 1500-talet då det användes för att behandla njurproblem, gallsten och gikt.

Genevern kallas för ginens "storasyster" och är oljigare och mindre kryddig än det torrare ginet. Väl kommen till Storbritannien blev gin snabbt engelsmännens favoritbrännvin. Lätt och billigt att tillverka lagligt, såväl som olagligt.

Enbärsdricka en tradition

Hemma i Svedala kokades det länge enbärsdricka, inte minst till julen. Alla recept var personliga men basen bestod av enris, enrisskott eller rötter, ibland också bär. Den kolsyrade enbärsdrickan påminner en hel del om must men är ännu mer aromatisk i smaken. Länge fanns enbärsdrickan i de stora bryggeriernas läskedryckssortiment, men den som vill ha enbärsdricka i dag får vända sig till de små mikrobryggerierna. Eller koka själv. En av dem som håller fast vid traditionerna är Bertil Andersson i Nässjö. Han kokar enbärsdricka varje jul.

En jul hoppade jag över, men då blev barn och barnbarn så besvikna att jag fortsatte, skrattar Bertil som av vännerna lite skämtsamt brukar kallas för "Bryggmästarn".

Till dig som är frestad att koka din egen dricka till julen delar Bertil med sig av sitt recept härintill. Fast det gäller förstås att tänka sig för när man samlar in ingredienserna. Enen är inte fridlyst men det är inte tillåtet att hugga ned eller bryta grenar och kvistar av en i naturen utan markägarens tillstånd.

Enligt allemansrätten får man däremot plocka bär utan att be om lov. Som skogsägare kan du alltså dra nytta av din en från rot till topp! Bertil berättar att han brukar följa kraftledningsgatorna där det ofta finns gott om en med både gröna årsbär och fjolårets blåa bär.

Sedan har jag två fina knep när det är dags att koka. Använd jäst med måtta och pressa i citron före buteljeringen. Citronerna hör inte till traditionen men det blir en härligt frisk och fräsch smak. Använd inte skruvkorkar och tänk på att det är tryck i flaskan när du öppnar.

 

Ene är ett segt och svårkluvet trä som lämpar sig utmärkt för korgarbeten.  Den härliga doften är en bonus! 

Bertil Anderssons enbärsdricka

Du behöver:

En kasse repat enris, gröna bär och blåa bär.
10 liter vatten
1 kg socker
1/8 hg jäst
Saften från 3–6 citroner

Gör så här:

Skölj och koka barr, bär och vatten i 20–30 minuter. Låt svalna något, sila och rör i sockret. När vätskan är lagom tempererad är det dags att blanda i jästen, tänk på att för mycket jäst ger en otrevlig jästsmak.

Låt vätskan vila ett till två dygn i sval källare eller i kylskåpet om storleken på kärlet så tillåter. Skumma vid behov och sila. Tillsätt saften från citronerna och tappa sedan på flaska. Enbärsdrickan är färskvara och bör drickas inom en vecka. Vill du ha din dricka till jul är det lagom att koka den sju dagar i förväg.

En

En (Juni'perus commu'nis) är en art i familjen cypressväxter som finns i stora delar av världen. Förutom i norra Europa, Nordamerika och Grönland kan man faktiskt hitta en i norra delarna av Asien och Afrika.

Enen blir oftast inte högre än sex meter, men den kan i enstaka fall sticka iväg upp till 14 meter. Eftersom växtsättet varierar kan formerna vara mycket olika mellan exemplaren; "dvärgen", "fjällen" och "träden" är bara några varianter.

Enbarren sitter tre och tre i kransar och kännetecknas av en blek översida och en mörk undersida. Pollineringen sker under senvåren och försommaren. Det är honorganen som utvecklas till gröna, klotformade bärkottar, det vill säga enbär. Först året efter mognar enbären, antingen under hösten eller vintern, och det är då de får sin svartblå färg och aromatiska doft och smak.

Källa: Nationalencyklopedin

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!