Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

Tina är virkesredovisare på Sydved och bor i byn Ingeryd utanför Ölmstad. På fritiden skriver hon krönikor, debattartiklar och prosa i bland annat tidskriften Populär Poesi.

​I ögonvrån upptäcker jag dem. De röda. De första penseldragen av hösten, rönnbären. Jag vänder bort blicken, jag är inte beredd, inte redan. Älskar rönnbären, men om hösten och inte som en instucken kil i sommaren. Försöker skaka av mig bilden men vemodet har börjat brodera
sina stygn över mitt hjärta. Hela min kropp protesterar mot påminnelsen om att sommaren snart är förbi. Jag vill ha den, så innerligt, bara lite till.

Men som om nåden inte har öron faller även löven från en ungbjörk längs vägen jag vandrar. De har gulnat och singlar sakta ner som tårarna jag tyst gråter inom mig. Varför måste allt vackert ha ett slut? Varför är det så?

Jag kommer inte kunna mota hösten från scenen. Snart kommer den tränga sommaren bakom kulisserna och spela ut hela sitt färgsprakande artisteri, och jag kommer älska det då. Då men inte nu.

Jag ökar på stegen, gruset knastrar under mina fötter och jag går med nedsänkt huvud. Trots det kan jag inte undgå den trave timmer som ligger vid vägkanten och vars årsringar lyser som guld i kvällssolen. Synen kastar mer bensin på mitt vemod. Stockarnas vackert tecknade tidscirklar berättar att träden har överlevt många vintrar, vaknat på nytt många vårar, blommat och skänkt skugga många varma sommardagar och färgat hösten i eldvarma färger om och om igen.

Livets skiftningar ristas även in i mig och ibland gör det ont, väcker sorg eller vemod men också glädje och förväntan.

Jag vänder traven ryggen och tar av ifrån landsvägen och går in på en inbjudande skogsstig. Där inser jag det fåfänga i att krampaktigt försöka hålla kvar i allt det vackra, som kärleken, ungdomen, barnen, sommaren och hälsan. Livet vill annat, det är föränderligt och förgängligt, det skiftar som naturen.

Jag måste acceptera tidens gång och det paradoxala i att livets skönhet ibland gör ont, en smärta född ur rädslan att mista det.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.