Sydved.se
Inspiration
Jordgubbspaj med mynta och rabarber

Jordgubbspaj med mynta och rabarber

Sommarens smaker och dofter samlande i en god paj. Spänstiga rabarberstjälkar, klarröda jordgubbar och doften av nyplockad mynta. För även om det alltid går att använda frysta ingredienser så är det inget som går upp mot känslan av färska bär och örter. Servera med vaniljkräm eller en kula glass och njut i solen!

Pajdeg

225 g rårörsocker mixat till pulver eller florsocker
225 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
8 g bakpulver
8 g vaniljsocker
en knivsudd finkornigt oraffinerat havssalt
150 g rums tempererat smör
50 g ägg (1 st)

Fyllning

300 g jordgubbar
100 g strö- eller rårörsocker
rivet skal, zest, från 1 citron
20 g färskpressad juice, från ½ citron
ett knippe mynta (spara lite till garnering)
3–4 rabarberstjälkar
6 g potatismjöl
15 g strö- eller rårörsocker
florsocker att pudra med

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader (varmluft).
  2. Lägg alla ingredienser till pajdegen, utom ägget, i en bunke. Arbeta ihop till en deg med sandliknande konsistens. Tillsätt ägget och blanda väl. Degen kommer att vara ganska kladdig men den blir fastare i kylen. Plasta in och låt degen vila i kylen i 2–3 timmar.
  3. Mjöla händerna och tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Låt vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  4. Lägg jordgubbar, socker, citronzest och citronjuice i en stor kastrull och koka upp. Koka under omrörning tills en del av vätskan har kokat bort och det blivit en kompottliknande konsistens, i
    10–15 minuter. Ta kastrullen från värmen. Finhacka myntan och rör ned den i kompotten.
    Låt svalna.
  5. Skiva rabarbern och lägg skivorna i en bunke med potatismjöl och socker.
  6. Bred ut jordgubbskompotten i botten på pajen och toppa med rabarberbitarna.
  7. Gör remsor av resterande pajdeg och lägg dem i ett gallerliknande mönster ovanpå.
  8. Grädda pajen i 45–60 minuter i ugnen, tills den är gyllenbrun.
  9. Ta ut pajen och låt den svalna. Pudra över florsocker och strö ut finhackad mynta. Servera gärna med vaniljkräm.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.