Sydved.se
Inspiration
Julbord med vilda smaker

Julbord med vilda smaker

Släpp fram de vilda smakerna på årets julbord. Fresta dina matgäster med julskinka på vildsvin griljerad med hemmagjord lingonsylt. Lite annorlunda, men mycket godare, blir det också med rådjursköttbullar med smak av ingefära och apelsin. Servera med picklad kål och en frisk äppelsalsa. Nu är det bara att njuta av julens smaker!

Ingefärsdoftande rådjursköttbullar


Köttbullar

1 dl ströbrödStekpanna_köttbullar.jpg
1 ½ dl grädde
saften av 1 apelsin
1 kg rådjursfärs
200 g fläskfärs
2 ägg
skal av 4 apelsiner
4 msk färsk riven ingefära
salt och svartpeppar
smör till stekning 

Picklade kålsorter
1 liten spetskål
1 fänkål
¼ vitkål
det gröna av 1 ½ purjolök
4 msk salt
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Äppelsalsa
4 stora syrliga äpplen
det vita av en 1 purjolök
1–2 spanska pepparfrukter
2 ½ msk färsk riven ingefära
saften av 2 apelsiner
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med de picklade kålsorterna. Skölj dem noga och strimla dem därefter fint, gärna i matberedare. Strimla även den gröna purjolöksblasten (spara den vita delen till salsan). Lägg allt på ett fat och strö över salt. Låt stå. Koka under tiden upp ättika, socker och vatten i en kastrull och sjud tills sockret löst sig. Ta bort kastrullen från värmen. Krama ur vätskan ur kålstrimlet och lägg i en skål. Slå över lagen och täck över med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 3–4 timmar.
  2. Låt ströbrödet svälla i grädde och apelsinsaft ett par minuter. Blanda sedan snabbt ihop ingredienserna till köttbullarna i en skål. Låt stå i kallt i cirka 15 minuter.
  3. Gör under tiden äppelsalsan. Hacka äpplen, purjolök och pepparfrukt fint. Spara gärna något äpple som du skär i lite större bitar. Blanda noga med ingefära och apelsinsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Provstek en liten bit av färsen och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Rulla sedan små köttbullar. Stek dem i smör i cirka 8 minuter eller tills de är genomstekta.
  5. Servera köttbullarna med äppelsalsan och de picklade kålsorterna.

 

Vildsvinsskinka med lingonglace


1 vildsvinsskinka, ca 2,5 kg
1/2 flaska porter
2 liter vatten
2 nejlikor      
2,5 dl salt     
kryddpeppar
0,75 dl druvsocker
vitpeppar
1 gul lök, i bitar
timjankvist   
1/2 purjolök, i bitar
ca ½ liter lingonsylt
1 morot, i bitar (ev. lingondricka)

Gör så här

Lagen: Lös socker och salt i det kalla vattnet och spruta in cirka en liter av lagen i köttet; använd antingen en riktig rimspruta med många hål eller en vanlig spruta. Lägg därefter köttet i resten av lagen i 2–3 dagar (beroende på storlek). Det här gör man för att salt och socker ska fördela sig jämnt.

Koka skinkan: Lägg skinkan i en kastrull med kallt vatten och låt det koka upp. Häll bort vattnet och skummet. Slå på nytt kokande vatten precis så att det täcker skinkan. Rör i lök, morot, porter och kryddor i grytan. Allt ska kokas sakta. Sätt gärna in kastrullen i ugnen (98–100°) med locket på glänt. Skinkan ska kokas i 2–3 timmar och är klar när den har nått 69° i den tjockaste delen. Ta ur skinkan ur kastrullen och skär bort svålen.

Glacen: Sätt ugnen på 175°. Låt lingonsylten rinna av i en sil. Lägg skinkan i en ugnseldfast form, inte mycket större än själva skinkan. Häll över lingonspadet, späd med lingondricka om det är för tjockt. Griljera skinkan i ca 20 minuter. Ös minst 7–8 gånger. Ytan ska vara mörkt mahognyfärgad och inget spad ska finnas kvar.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Ekorre

Ekorre

Kan det vara så att det är den omtyckta barnvisan "Ekorr’n satt i granen" som har fått många av oss att hysa en speciell förkärlek för denna livliga trädklättrare med röda örontofsar och stor yvig svans?

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Kniven – alla verktygs moder

Kniven – alla verktygs moder

​Alla har en, och alla använder den flera gånger om dagen. Så är det i dag och så har det varit i tusentals år. Det handlar om kniven, alla verktygs moder.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Baka en knäckig äppelpaj med höstens äpplen.

Knäckig äppelpaj med havregryn

Ta vara på äppelskörden från din trädgård och baka en knäckig och vansinnigt god äppelpaj, som du kan bjuda vännerna på! Godast blir det att servera med hemlagad vaniljsås eller glass.

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

​Cross Laminated Timber (CLT), kompositmaterial , mikrofibrillär cellulosa, lignin och textilier är fem områden där det sker skoglig forskning.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.
Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.