Sydved.se
Inspiration
Julens vackra gottebord

Vinterns vackra gottebord

Gör som på fina restaurangen och duka ett vackert gottebord till helgernas festligheter. Vi delar med oss av redaktionens bästa recept; en perfekt kombination av svenska smaker och ett fräscht sting av citrus. Presentationen är en fest för ögat. Lägg ditt godis i vackra glasskålar och komplettera med färsk frukt och vinter­vita blommor. Lika vackert till nyår eller trettonhelgen. Låt dig väl smaka!

​Kanderat citrusskal

Det som blir över vid tillagningen blir en underbar fruktsallad.Julgodis.jpg

2 apelsiner
2 blodgrape
2 citroner
5 dl socker
2 ½ dl vatten
1 vaniljstång
2 dl socker

 Gör så här

  1. Skär frukterna i klyftor. Filéa och lägg  skalen i en kastrull.
  2. Ta bort så mycket vitt som möjligt från skalen och koka i 20 minuter.
  3. Häll av och skölj i kallt vatten. Ta bort det vita du inte fick bort före koket och koka grapefruktskalen ytterligare en gång i 20 minuter. Häll av och skölj igen.
  4. Koka upp socker, vatten och vaniljstång.
  5. Strimla skalen i långa bitar och lägg i kastrullen med sockerlag. Koka i cirka 30 minuter eller tills skalen är genomskinliga och sockerlösningen börjar bli simmig som sirap.
  6. Sila av skalen och låt dem svalna helt. Lägg dem i en plastpåse med 2 dl socker och skaka. Förvara torrt. Sirapen du hällt av skalen kan du spara och hälla på en fruktsallad som du gör av citrusfruktköttet som blev över samt granatäppelkärnor, mangoskivor och färska fikon.

 

Lingonkola

Julkola med svensk touch. Våga prova – den kommer att bli en favorit.

30 bitar

2 dl frysta, mixade lingon
1 ½ dl vispgrädde
2 dl socker
3 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Låt lingonmixen tina.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka på svag värme till 120°.
  3. Testa kolan genom att göra kulprov i kallt vatten.
  4. Häll i form som är ungefär 20×30 cm. Låt svalna och skär i bitar.
  5. Slå in i cellofan och knyt ett band eller en ståltråd runt som ett paket.

 

Kaffetryffel

Den här tryffeln med tydlig smak av kaffe kanske de vuxna får ha för sig själva.

25 bitar

250 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
1 msk kallt starkt kaffe
1 tsk snabbkaffepulver
Dekorationspärlor, små​​

Gör så här​ 

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädden och häll över. Rör tills chokladen löst sig och blanda sedan ner smör, kaffe och kaffepulver.
  3. Ställ kallt tills tryffeln stelnat.
  4. Gör små kulor som sedan rullas i små dekorationspärlor. (Ställ smeten kallt under tiden du rullar om den smälter i händerna.)
  5. Förvara den färdiga tryffeln svalt. 

 

Marmeladgodis

Smaksätt med din egen favoritfrukt – numera finns massor att välja mellan på juicehyllan. 75 bitar.

2 dl nektar eller fruktjuice – koncentrat efter egen smak, här har vi använt exotisk nektar
2 ½ dl vatten
5 dl socker
35 g Melantin
Eventuellt lite karamellfärg
​Strösocker

Gör så här​ 

  1. Koka upp vätskan. Tillsätt Melantin blandat med 1 dl socker.
  2. Låt koka kraftigt i ett par minuter. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig, rör eventuellt ner karamellfärg.
  3. Häll massan i en form, cirka 15×25 cm.
  4. Låt stelna i kyl, det tar 2–3 timmar.
  5. Stjälp upp på sockrat smörpapper och skär kuber eller stansa ut figurer. Rulla dem i strösocker.
  6. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren. Man kan pensla bitarna i olja istället för socker, då blir de inte lika söta och klibbar inte.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!