Sydved.se
Inspiration
Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

Traditionen med julgran är djupt rotad hos svenskarna och vi är många som inte skulle kunna tänka oss en jul utan en pyntad gran.

Långt innan julgranen kom till Sverige ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren. Det var både ett tecken på att julen hade kommit och ett skydd mot onda väsen och krafter.

Sed från Tyskland

I mitten av 1700-talet omtalas den klädda julgranen för första gången i Sverige. Traditionen kom från Tyskland och till en början fanns den bara i herrgårdar, prästgårdar och liknande. Först hundra år senare börjar julgranen sprida sig ut i bygderna.

Äldre tiders julgranar var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. I mitten av 1800-talet började man ta in höga julgranar.

Ätliga prydnader

De första julgranarna dekorerades med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Så småningom började man även sätta i ljus och egna prydnader i papper och halm. Och hade man råd köpte man girlanger och flaggor.

Nu finns pyntade granar i nästan varje hem och varje år förbrukar vi i Sverige mellan 3 och 3,5 miljoner granar. Vanlig gran, eller rödgran, är fortfarande vanligast, men du hittar även kungsgran eller nordmannsgran i svenskarnas vardagsrum.

Av granarna som säljs kommer de flesta från odlingar i Skåne och Danmark.

 

Så här tar du hand om din gran

  • Välj en riktigt fin och frisk gran. Hugg den så sent som möjligt.
  • Skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr.
  • Tina upp granen sakta. Ställ den några dagar i ett utrymme med några få plusgrader i en hink med vatten. Sen kan du ta in den i rumsvärmen. Sätt den inte för nära element eller kamin
  • Kapa av några centimeter av foten, så att stammen får en ny snittyta. Snittet kådar snabbt igen och stoppar vattenupptagningen.
  • Och nog viktigast av allt; vattna ofta. En gran som man har inomhus kan dricka hela 2–3 liter om dagen. De första dagarna dricker gra nen stora mängder vatten; kolla vatten nivån både morgon och kväll. Det är inte heller fel att spreja vatten på grenarna
    med en vattenflaska.

 

 Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar . 

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.