Sydved.se
Inspiration
Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Det är inte alltid de stora avverkningarna som gör en skogsägare lyckligast. Ibland är det de små sakerna – som att rädda en nysatt granplanta från att kvävas eller att se en ny skog växa fram ur en förstagallring – som ger mest tillfredsställelse. För Ingrid Andersson och Cecilia Andersson i Allgunnaryd utanför Lammhult är det skogsvården och det  gemensamma arbetet som skänker den största glädjen.

​Ingrids svärföräldrar, Ingeborg och Adolf Andersson i Allgunnaryd var ett företagsamt och strävsamt par. I rummet strax till höger om den glasinklädda lilla verandan startade Ingeborgs mor sin lanthandel som Ingeborg senare drev vidare.

I köket står fortfarande en av de så tidstypiska karamellburkarna av plåt kvar och kråmar sig; kom och köp! Adolf skötte lantbruket och skogen, hade taxirörelse och hästar – och tvärsöver vägen ordnades logdanser i ladan.

Men 1950 gick flyttlasset in till Lammhult där Adolf började driva såg och trävaruhandel under namnet "Lammhults Trä". På flyttlasset satt sonen Sven, som då var i 13-årsåldern. Så kom det sig att trävaruhandlarens son mötte urmakarens dotter Ingrid på en logdans. Men ödet ville annat än Allgunnaryd.

– Sven var nog lite tveksam till vad han ville göra. Om sågen skulle drivas vidare behövde maskinparken förnyas, och det krävde stora investeringar, berättar Ingrid.

Istället blev Sven och Ingrid Karlskronabor under 40 år. Där drev de damklädesaffären Göteborgs-Magasinet och ett flertal hyresfastigheter. De blev också föräldrar till Cecilia och Rickard och så
småningom blev det fyra barnbarn.

Genom åren förblev Allgunnaryd en fast punkt.

– Vi har många fina minnen härifrån. Vi har firat storhelger, påsk, midsommar och jul här, tillsammans med släkt och vänner. Åkt på semester har vi sällan gjort utan vi har tillbringat tiden här, säger Ingrid.

Svens föräldrahem renoverades 1977 och med tiden har skogsinnehavet utökats genom förvärv av några närliggande granngårdar.

Ett livsverk

Skogen var Svens och hans föräldrars livsverk, konstaterar Ingrid.

– När lördagskvällen kom och vi hade stängt butiken så körde Sven upp hit till Allgunnaryd för att se till skogen. Jag valde ofta att stanna hemma. Det kan jag ångra lite i dag, hade jag följt med
så hade jag hunnit lära mig mer om det skogliga, men då kändes valet självklart. Det var ju ganska mycket att stå i.

Men mycket kunskap har Ingrid och Cecilia ändå fått med sig genom åren.

– Det pratades alltid skog runt köksbordet hemma. Man lärde sig bara genom att lyssna, säger Cecilia som själv snart tog upp det skogliga intresset.

– Min pappa och jag gick några skogskurser i Asa. Pappa tyckte nog att han egentligen inte hade så mycket mer att lära sig, han hade ju jobbat i och med skogen så länge. Jag tror att han följde med mig för att han tyckte att det var roligt att vi gjorde något tillsammans. Fast sedan erkände han att han hade lärt sig en hel del nytt på de där kurserna ändå, och det gillade han, ler Cecilia som fortfarande passar på att gå kurser och utbildningar i Skogsstyrelsens regi. Hon driver också en egen blogg, "Skogdemo", där hon dokumenterar åtgärderna på skogsfastigheterna.

Ingrid är ensam ägare till Allgunnaryd, som omfattar cirka 300 hektar skog. Cecilia har investerat i två egna skogsfastigheter i anslutning till familjens övriga skogsinnehav.

– Tajmingen var egentligen alldeles fel, men så här efteråt är jag glad att jag vågade satsa, konstaterar Cecilia.

Gallrat fram ny skog

Efter en segdragen vinter och en vår på snabbspolning känns det som om sommaren redan står och stampar på tröskeln när vi hälsar på i Allgunnaryd. För mor och dotter innebär det att skogssäsongen drar i gång.

– Vintertid är vi sällan i skogen. Eftersom vi inte hugger själva, och det är svårt att ta sig runt, så är
det övriga årstider som är vår tid. Det är då vi går igenom skogen, planerar och röjer, säger Cecilia.

Den här våren får de uppleva en helt ny skog. Under senvintern har hela 22 hektar gallrats under
ledning av Sydvedare Daniel Axelsson. Skogen i Allgunnaryd bjuder på varierade förutsättningar
– från bördig granskog till magrare tallmarker och blandskogar som blandar och ger också vad gäller växtkraften.

Gallringsinsatsen har omfattat både förstagallringar och andragallringar. Klassiska låggallringar som syftar till att gynna de bästa stammarna och skapa optimala förutsättningar för tillväxt.

– I förstagallringarna har vi också tänkt strategiskt och byggt ett effektivt vägnät med basvägar och stickvägar som ger bästa möjliga förutsättningar för framtida gallringar, berättar Daniel Axelsson.

Tiden flyger

Det här är första gången som Ingrid och Cecilia gallrar maskinellt i egen regi och båda tycker att det har blivit ett bra resultat.

– Effekten av gallringen syns så tydligt. Man ser hur ljuset faller ner mellan stammarna och det känns verkligen att träden har fått bättre utrymme att växa. Vi tycker det känns extra tydligt i förstagallringen – helt plötsligt är alla de där små träden en riktig skog, resonerar Ingrid och Cecilia.

Det var hög tid.
– Det gäller verkligen att stå på tå i skogen. Ena året är det för tidigt att göra något och nästa år har skogen växt till sig så mycket att man har hamnat
efter, säger Ingrid.

Upplevelsen av att tiden flyger fram och att det händer saker i skogen snabbare än vad man har
räknat med, är en känsla som Ingrid och Cecilia delar med många i de här trakterna. Och två av
orsakerna heter förstås Gudrun och Per.

– Numera blir jag alltid lite orolig när det börjar blåsa, säger Ingrid.

Familjen Anderssons fastigheter drabbades lika hårt som andra och under många år har fokus legat på stormupparbetning, markberedning, plantering och röjning.

– Det var först i höstas som vi fick lite andrum, höjde blicken och insåg att gallringen var eftersatt. Vi har ju haft så fullt upp med annat. Pappa var väldigt bra på det där med helheten. Han tittade
alltid uppåt, mot kronorna. Och det är ju där man ska titta, inte på marken, resonerar Cecilia.

Vårda och växa

Nu är det inte bara stormarna som har ställt till det i Allgunnaryd. Varken Ingrid eller Cecilia gör någon stor affär av det, men man kan läsa mellan raderna att 2000-talet har varit tufft. 2007 gick
Cecilias bror Rickard bort, bara 40 år gammal.

Efter det sålde Ingrid och Sven verksamheten i Karlskrona och flyttade hem till Lammhult. Men redan 2010 blev Ingrid ensam, då även Sven gick bort.

"Då plockar vi fram sjulitersgrytan och gör en rejäl sats med grönsakssoppa. Vi jobbar i skogen, äter soppa och sedan jobbar vi igen. Laga mat hinner vi inte med"

Ingrid bor kvar i Lammhult, Cecilia har familj och arbetar i Göteborg. Men kärleken till skogen förenar dem och flera gånger varje år planerar de in gemensamma skogshelger då det är fullt
fokus på planering och röjning kring plantorna.

– Då plockar vi fram sjulitersgrytan och gör en rejäl sats med grönsakssoppa. Vi jobbar i skogen, äter soppa och sedan jobbar vi igen. Laga mat hinner vi inte med!, skrattar Cecilia.

Att vårda och utveckla skogsfastigheterna är målet. Sven investerade mycket i fina skogsbilvägar som underhålls. Cecilia och Ingrid har även provat att göra en askåterföring förra hösten och
är spända på resultatet.

I huvudsak ägnar de sig åt att få igång och sköta föryngringarna för att ge plantorna en optimal start. Det investerade kapitalet ska få bästa möjliga förutsättningar.

– Framförallt gör vi mycket brunnsröjning*. Röjer bort sly, tar bort buskar och gräs. Röjning, gallring och slutavverkning tar vi in kompetens på. Skogsbruksplanen är ett bra stöd att luta sig mot, förklarar Ingrid:

– Vi är mer roade av skogsvård än av slutavverkning. Det är klart att vi inser att mogen skog inte kan stå kvar för länge på grund av rötrisken, och visst avverkar även vi till slut. Men det tar emot lite att ta ner något så vackert. Sven var alltid den som tog initiativ till att slutavverka, jag höll emot lite…, säger Ingrid.

Att det under de kommande åren blir fullt fokus på röjning och gallring ligger alltså helt i linje med Ingrids och Cecilias planer. Att vårda och låta växa – och hålla soppgrytan kokande.

*Vid punkt- eller brunnsröjning väljer man att gynna ett begränsat antal huvudstammar. Runt varje huvudstam röjer man en «brunn», ett ringformigt begränsat område, och lämnar resterande bestånd oröjt (Skogsstyrelsen).

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Boningshuset i Allgunnaryd har rymt både lanthandel och taxirörelse. Nere vid sjön Gissmunden är det framröjt ett område som är vikt åt naturvård. Återbruk har alltid legat familjen varmt om hjärtat, logen rymmer bland annat en stor samling av gamla vagnar.

De nyligen gjorda gallringarna har gjort skog av alla träden och släpper ner välbehövligt ljus mellan stammarna. Cecilia och Sydvedare Daniel Axelsson konstaterar att stammarna utmed vägen, som har haft gott om utrymme, också är de som framtills nu har växt snabbast. Jaktens gudinna Diana, på dörren till jaktstugan, bringar jägarna jaktlycka.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Inspiration Nygallrat i Mörkhult - Gott och blandat

Nygallrat i Mörkhult – gott och blandat

​När man är van att hugga själv, så tänker man efter både en och två gånger innan man släpper in nytt folk i sin skog. Men för Anna-Lena Påhlsson i Mörkhult norr om Laholm blev vårens gallring en positiv upplevelse. "Jag var lite orolig när maskinen kom. Men när jag hade pratat med Peter och Jan-Christer så släppte det. De tänkte precis som jag – och det kändes tryggt."

Inspiration Välj rätt blomma till din midsommarkrans

Välj rätt blommor till din midsommarkrans

Nu är midsommarafton alldeles runt hörnet och snart är det dags att binda en krans. Att välja rätt blommor för dagen är inte alltid särskilt lätt. Vad är viktigt att tänka på? Här är tipsen som garanterar en fin krans dagen till ära. ​​​

Möt Sydved Tävling: Fota din skogskoja!

Tävling: Fota din skogskoja!

I skogen finns det många olika skogskojor, byggda av både barn och vuxna. Nu kan du tävla med din skogskoja i vår "kojtävling". Skicka in ditt bidrag och var med i utlottningen av en termos och två träkåsor.

Inspiration En årsring på Svansö

En årsring på Svansö

Per och Emelie Sterner är tillsammans med sina tre barn den yngre generationen på skogsgården Svansö. Värden som ett uthålligt skogsbruk, omsorg för naturen och ett ansvar för framtida generationer smittar av sig på allt som företas på gården.

Möt Sydved Ett rådjurskid.

Oväntat möte med storögt rådjurskid

​Sydvedaren Josef Karlsson gjorde en gullig upptäckt på ett besök i Bredaryd. När han promenerade runt och inventerade plantor fick han plötsligt syn på ett ensamt rådjurskid som låg en bit bort.

Möt Sydved Torr vår älskar Granbarkborren

Granbarkborren älskar en torr vår

​Granbarkborren svärmar sedan ett par veckor tillbaka för andra gången i år. På distrikt Jönköping håller man därför ett extra öga i skogen för att skydda bestånden.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Inspiration Prylarna för sommarjobbet i din skog

Prylarna för sommarjobbet i din skog

​Dygnets ljusa timmar blir fler. Med det ökar också lusten att göra dagsverken. Här har vi samlat produkter för dig som laddar för att jobba på den egna gården, i den egna skogen och vill ha det senaste för sommarens pass.

Inspiration Buffé för många till vårfesten

Buffé för många till vårfesten

Ska du bjuda många är en buffé med läcker plockmat perfekt. Buffé passar lika bra till examensfesterna som till vårens alla helger. Här får du recept på en välsmakande lax- och spenatpaj som tillsammans med ett fat kallskurna delikatesser blir basen i din vårbuffé.  

Kunskap Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Inspiration Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

​Det är inte alltid de stora avverkningarna som gör en skogsägare lyckligast. För Ingrid Andersson och Cecilia Andersson i Allgunnaryd utanför Lammhult är det skogsvården och det gemensamma arbetet som skänker den största glädjen.

Inspiration Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Plantering, nygallrat och vår på gårdsplanen i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar delar av Ljungby kommun och Värnamo kommun.
Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Därför Sydved Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

​Logga in på dina personliga sidor Min skog, och läs årets version av Skatterna i skogen. Och har du än inte ett konto, så är det enkelt att fixa!

Inspiration Påfågelöga

Påfågelöga

​Med sin djupa, brunröda färg och vackra blå ögonfläckar på vingarnas ovansidor kan
påfågelöga inte förväxlas med någon annan svensk fjäril. "Ögonen" har dessutom en viktig funktion i att skrämma bort eventuella angripare.

Möt Sydved Nyanställda på utbildningsdag om grot

Nyanställda på utbildningsdag om grot

Grot är ett viktigt sortiment för Sydved, under torsdagen fick de nyanställda på distrikt Älmhult lära sig mer om hur grotvältan ska se ut och vad som är viktigt att tänka på vid hantering av grot. Utbildningen var ett initiativ av Stora Enso Bioenergis försörjningsledare Greger Johansson.

Möt Sydved Älgkalvar på väg

Älgkalvar på väg

​Full fart i skogen – och på skogsvägarna. Sydvedare Tobias Pettersson mötte häromdagen den här orädda älgfamiljen.

Därför Sydved Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

​Sydveds distrikt Falköping söker nu en självständig och målinriktad skogsbruksplanläggare.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Möt Sydved Artikelbild

Sydved inför nytt barrmassavedssortiment

​Sydved har tillsammans med Stora Enso Nymölla bruk infört barmassavedssortiment 1800, kallad grov barrmassaved. Därmed ökar Sydved maxdiametern på barrmassaved till 125 cm, från dagens 70 cm och ökar avsättningsmöjligheterna till skogsägaren.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?