Sydved.se
Inspiration
Minipajer med svamp och Västerbottensost

Svamp på tre sätt

Skogen är full av svamp. Kliv i stövlarna och ge dig ut i skog och mark på jakt efter skogens delikatesser. Förgyll sedan höstens middagar med svamp som du plockat själv.

Minipajer med svamp och Västerbottensost

6–8 mindre pajer

Pajdeg
125 g  smör
3 dl  vetemjöl_MG_6398.jpg
2 msk  kallt vatten

Fyllning
200 g (cirka 1 liter)  färsk matsvamp
3  schalottenlökar
1 msk  smör
2 dl  riven Västerbottensost
3  ägg
1 dl  mjölk
1 dl  crème fraiche
2 krm  salt
1 krm  svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop smör och mjöl för hand eller i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i de små pajformarna. Låt degen vila i kylskåp i cirka en halvtimma. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 6–7 minuter.
  3. Dela svamparna om de är stora och stek dem i stekpanna tills vätskan kokat in. Skala och hacka löken. Stek lök och svamp i smör i några minuter. Lägg lök, svamp och den rivna osten i pajskalen.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Servera gärna med lufttorkad skinka och en grönsallad.

 

Kantarellsoppa à la Urban

4 personer

1 liter  färska kantareller eller trattkantareller (motsvarar: 3–4 dl fryst svamp eller 2–3 dl torkad svamp)
2 msk  smör
4 msk  vetemjöl
1 liter  hönsbuljong
1 msk  tomatpuré
2 dl  vispgrädde
1 msk  roquefortost
1 tsk  citronsaft
salt, peppar
persilja

Gör så här

Rensa och skär svampen i bitar. Spara några hela svampar för dekoration (3–5 per tallrik). Fräs svampen i stekpanna tills all vätska kokat in. Stek den sen i smör (dock inte de hela svamparna). Strö över mjölet och rör om väl. Häll på buljongen lite i sänder under omrörning. Rör ned osten och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan småkoka cirka 10 minuter. Tillsätt grädde och citronsaft. Dekorera varje tallrik med kantareller och persilja.

 

Svamp- och bacontoast

4 personer

2 liter färska kantareller eller trattkantareller
1 paket bacon
2 hackade schalottenlökar
4 skivor lantbröd

Gör så här

Lägg kantarellerna i en stekpanna och stek dem tills det mesta av vätskan kokat bort. Lägg svampen på en tallrik. Stek den hackade löken i lite smör och lägg sedan i svamp och bacon som strimlats. Stek tills svampen fått färg och baconet blivit knaprigt. Smaka av med salt och peppar. Servera svampblandningen på ett stekt eller rostat bröd. Klipp över persilja. 

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Chokladtryffel och annat gott

Chokladtryffel och annat gott

Pröva och gör egna chokladtryfflar som med en kopp kaffe blir en perfekt avslutning på en festmåltid. Fridas fudge och chokladgodis med ris och russin är annat smarrigt godis för den sötsugne.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

​Ekonomiskt ovärderlig. Sysselsättningsmässigt betydelsefull. Miljömässigt livsavgörande. Ändå vet svenska folket i allmänhet väldigt lite om svenskt skogsbruk och skogsindustrin. Vi åkte till Linnéuniversitetet för att prata med tre studenter som alla ser framtiden i skogen.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Hasselmus

Hasselmus

​Inte många har sett den – den nattaktiva, vintersovande och oemotståndligt söta hasselmusen. Helst vistas den i täta, snåriga buskar eller träd.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.