Sydved.se
Inspiration
Nässelsoppa hör våren till

Nässelsoppa hör våren till!

Nässlor är en av försommarens primörer, som växer vilt överallt. Bege dig ut i det fria och plocka små, fina nässlor som du sen lagar till en god, och synnerligen näringsrik, soppa. Servera på klassiskt vis med hårdkokta ägghalvor. En riktig vårdelikatess!

Nässelsoppa

4 personer

2 liter små nässlor eller toppskott
1 ½ liter vatten
½  gul lök
2 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
½–1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
Ev. ½ dl matlagningsgrädde

Hårdkokta ägghalvor

Gör så här
Skölj nässlorna noggrant i kallt vatten. Ta bort grova stjälkar. Lägg nässlorna i en kastrull och slå på vattnet. Koka dem under lock i 15 minuter. Sila av spadet, men spara det!

 Lägg nässlorna i ett durkslag och spola hastigt igenom dem med kallt vatten. Då får den färdiga soppan mer färg. Krama ur vattnet ur nässlorna och hacka dem grovt. Lämna gärna några små nässlor för dekoration.

Fräs den finhackade löken, utan att den tar färg.

Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och mjöl i en kopp. Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och den frästa löken. Lägg också i smörkulan. Låt den smälta under omrörning. Koka i 4–5 minuter. Lägg i nässlorna och en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med hårdkokta ägghalvor på klassiskt vis.

 

Fakta nässlor

Nässlor finns i hela landet och växer på kulturpåverkad kväverik mark. I Sverige finns två arter av nässlor, en flerårig och den ettåriga etternässlan, som inte är lika vanlig.

Nässlornas brännhår är ihåliga och har förbindelse med en liten giftblåsa. Håren är mycket sköra och går av vid minsta beröring. När man bränner sig går hårspetsen av snett och fungerar som en tunn kanyl när giftblåsan töms.

Det är en mycket näringsrik ört och innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, järn, kalcium och fibrer. Nässelbladen bränns inte när de är tillagade eller torkade. Bladen förvälls eller torkas, men kan även användas råa. Nässlor används ofta till soppor, men kan även användas i pannkakor, omeletter, pesto, bröd och te.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Supergoda kanelbullar!

Supergoda kanelbullar!

​Vad vore livet utan kanelbullar? Ja, det kan man faktiskt fråga sig! Här får du ett klassiskt recept på kanelbullar.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

​Linderödssvinet har sitt ursprung i det gamla, svenska skogssvinet, som strövade i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.