Sydved.se
Inspiration
Artikelbild

Nygallrat för nästa generation

På Kragared i Simlångsdalen har Sydvedare Eddie Nilsson och entreprenör Torgny Henriksson gallrat som om det vore deras egen skog. Något som passar de tre generationerna skogsägare i familjen Skagerberg perfekt. "Vi vill ha en vacker och välskött skog som kan brukas hållbart och långsiktigt", säger Sven Skagerberg.

– Jag har ingen skoglig bakgrund men började jaga i vuxen ålder. Det har lett till att jag och döttrarna har varit ute mycket i skog- och mark. Med tiden föddes tanken på att själv äga skog,
berättar Sven som i dag förvaltar flera fastigheter där han familjen får utlopp för det gemensamma jakt- och friluftsintresset.

Sven och döttrarna Ellen och Lisa hjälps åt att planera insatserna och gör även en del jobb själva.

– Jag har ingen skoglig utbildning men jag tycker att det är jätteroligt att lära mig, och lyssnar gärna på olika ståndpunkter i ett försök att bilda mig en egen uppfattning. Eftersom det här är en
fastighet som vi har köpt nyligen, har vi inte själva haft möjligheten att sätta vår prägel från början. Gallringsbestånden är föryngrade enligt ett traditionellt produktionsperspektiv och det är något som vi får förhålla oss till när vi gör våra insatser. Men vi har inställningen att vi inte bara vill fokusera på maximal avkastning. Skogen ska vara trevlig att gå runt i också, ler Sven som får medhåll av Ellen:

– Vi älskar att vara ute i skogen på helgerna och jaga eller bara vara. Det ska fortfarande kännas som en "svampskog", det är viktigt för oss, förklarar Ellen som tillsammans med sin syster också gör visst röjningsarbete:

– Ibland brukar vi göra en del förröjning – dock inte i samband med den här gallringen. Dessutom har vi lagt en hel del jobb på att röja bort barrträden utmed vägarna och gynna lövet. Det blir ljusare och vackrare men är också ett bra sätt att bidra till vägunderhållet, säger Ellen.

Sven jobbar inte själv i skogen men svarar för just väghållningen med släntklippare och vägsladd.

Lägger grunden för framtiden

Totalt är det cirka 15 hektar som har gallrats, och insatsen har omfattat såväl första- som andragallringar samt en mossgallring.

Då gallringen gjordes precis i övergången mellan sommar och höst var drivningsförhållanden perfekta. Hos familjen Skagerberg är det Sydvedare Eddie Nilsson och entreprenör Torgny Henriksson på Sydgallringar som har förtroendet.

"Vi har lagt stort fokus på att risa väl och skapa tjocka risbäddar som skydd för rötter och rothalsar.»

– I förstagallringarna har vi gjort vad jag brukar kalla en "fri gallring" där vi har fokuserat på att dana beståndets kvalitet för framtiden. Förväxande träd har plockats bort och vi har gallrat
i alla höjdskikt, vilket innebär att vi även tar bort högre träd av dålig kvalitet med strategin att bygga kvalitet för framtiden. Vissa av bestånden har krävt förröjning, som har gjorts av en av våra
underentreprenörer, berättar Eddie Nilsson.

I förstagallringarna har också Torgny Henriksson haft förutsättningarna att skapa ett optimalt utformat nät med bas- och stickvägar som effektiviserar arbete och resultat vid framtida insatser.

– Vi har lagt stort fokus på att risa väl och skapa tjocka risbäddar som skydd för rötter och rothalsar. Det är extra viktigt just vid förstagallringar och är något som skogsägaren kommer att ha nytta av under
hela omloppstiden, eftersom risken för skador och rotröta minskar, säger Torgny.

Pigga toppskott

– I andragallringarna har vi ‹städat› upp och vitaliserat bestånden genom att fokusera på kvalitet. En klassisk låggallring där vi har lämnat de bästa stammarna. De här bestånden hade goda förutsättningar och jag tycker att vi har fått ett väldigt fint resultat. Det syns på de pigga toppskotten att träden växer på fint, trots att sommaren har varit torr. Nu är det upp till Sven, Ellen och Lisa att bestämma hur de vill göra i nästa steg.

Då man kommit in i gallringsprogrammet lite sent har vi fått vara lite försiktiga i gallringsuttaget. Beståndet är fortfarande relativt stamtätt, men börjar bli för högt för att man ska våga gallra en gång till. Att gallra skog som är över 20 meter hög innebär större risk för stormskador. Så alternativen här är att gallra det en gång till, med vetskapen om en ökad stormskaderisk eller låta det stå tätare fram till föryngringsavverkning vid 60–65 års ålder, förklarar Torgny.

Hur det blir återstår att se, så långt har ingen av dem tänkt.

– Det är ett beslut vi får ta senare, konstaterar Sven:

Vårt övergripande mål är välskötta och trevliga skogar där vi tar tillvara naturvärdena. Det känns också bra att veta att den skogsråvara som gallrats här levereras till Stora Enso i Hyltebruk där den bland annat kan användas till nya biokompositmaterial. Vi människor kan inte fortsätta på det här sättet, suckar Sven och håller fram Enoks mellanmål – en förpackning bestående av aluminium och plast – som exempel.

– Den här borde vi nog inte ha köpt, egentligen…

Gallra när skogen kräver

En skicklig entreprenör och goda marknadsförutsättningar har gjort att även förstagallringarna har resulterat i ett trevligt netto, konstaterar Eddie Nilsson.

– Men vid förstagallringen får man inte bygga tillfället på att man ska pricka de bästa priserna. Man måste gallra när skogen kräver det. Det är en skogsvårdsåtgärd, poängterar Eddie som menar att man däremot i andragallringen har lite större möjligheter att ta tillvara de tillfällen som en god konjunktur bjuder.

– Men mitt bästa råd till skogsägaren är att gå ut och se över gallringsbehovet i sina bestånd varje år. Första året man är ute så kanske man kommer fram till att det inte är dags än. Hoppar man då över att kolla år två, så kan det plötsligt vara hög tid när man kommer tillbaka år tre. Det går fort i skogen!

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Gallringsskogarna kring Stora Kroksjön bjuder på vackra scenierier.
Förstagallringarna har gjorts i precis rätt tid och är grundad på skogens behov. Insatserna fokuserar på kvalitet - med avsikt att bygga framtida värden.
Krokbäcken skär genom fastigheten och i samband med gallringen har även tagits hänsyn till de kulturlämningar som finns utmed bäcken i form av ett gammalt kvarnfall.
I förstagallringarna har entreprenören skapat ett nät med  bas- och stickvägar som kommer att effektivisera arbete i framtiden. Tjocka risbäddar skyddar rötter och rothalsar och minskar risken för skador och röta under hela omloppstiden.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!