Sydved.se
Inspiration
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra när det är rökt och vilt på helgmenyn. Smaklig måltid!

​Krämig rotfruktsgratäng

4 personer

500 g potatis
2 morötter, 300 g
1 bit rotselleri, 100 g
2 vitlöksklyftor
½ dl färsk hackad timjan
2 dl riven Västerbottenost
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Koka sedan i vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet. Blanda potatis och rotfrukter med hackad vitlök, kryddor, grädde och hälften av osten i en bunke. Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Tillaga mitt i mitten i 25–30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg.

 

Sallad med fikon och granatäpple

500 g blandad grönsallad
50 g pinjenötter
1 st granatäpple
6 st färska fikon

Till servering
kallpressad rapsolja
Crema di Balsamico

Gör så här
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en stekpanna. Lägg salladen på ett stort fat. Dela fikonen i klyftor och lägg på salladen. Klyv granatäpplet med kniv och ta ut de små röda kärnorna. Strö över granatäppelkärnorna och pinjenötterna. Droppa över rapsolja och Crema di Balsamico.

 

Pepparrotskräm

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2–3 msk riven pepparrot
salt

Gör så här
Vispa crème fraichen fluffig någon minut. Blanda i majonnäs, och pepparrot efter smak. Smaka av med lite salt.

​Rökning konserverar och ger smak

Förr i tiden var det inte ovanligt att man under korta perioder hade rik tillgång på en viss råvara, till exempel sill på våren eller fläsk efter höstslakten. Ett sätt att konservera maten och på så sätt förlänga hållbarheten var genom rökning. Ofta kombinerat med saltning och/eller torkning för att öka hållbarheten.

Rökning innebär att maten utsätts för varm rök under ett antal timmar. Vissa ämnen i själva röken i kombination med saltning, torkning och värmebehandling bidrar till konserveringen.

Dagens rökningsteknik är mildare än förr och främst en metod att ge smak och färg. Olika träslag väljs beroende på vilken smak man vill ha, exempelvis ene och al är uppskattat. Men även hickory, lönn och körsbärsträd används.

Man skiljer mellan varmrökning
(över 70 grader under några timmar) och kallrökning (lägre än 30 grader under flera dygn).

Vanligast är att röka kött och fisk, men det finns även andra rökta produkter; rökt goudaost, chipotle (rökt chilipeppar) och lapsang souchong (svart te).

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.