Sydved.se
Inspiration
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra när det är rökt och vilt på helgmenyn. Smaklig måltid!

​Krämig rotfruktsgratäng

4 personer

500 g potatis
2 morötter, 300 g
1 bit rotselleri, 100 g
2 vitlöksklyftor
½ dl färsk hackad timjan
2 dl riven Västerbottenost
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Koka sedan i vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet. Blanda potatis och rotfrukter med hackad vitlök, kryddor, grädde och hälften av osten i en bunke. Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Tillaga mitt i mitten i 25–30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg.

 

Sallad med fikon och granatäpple

500 g blandad grönsallad
50 g pinjenötter
1 st granatäpple
6 st färska fikon

Till servering
kallpressad rapsolja
Crema di Balsamico

Gör så här
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en stekpanna. Lägg salladen på ett stort fat. Dela fikonen i klyftor och lägg på salladen. Klyv granatäpplet med kniv och ta ut de små röda kärnorna. Strö över granatäppelkärnorna och pinjenötterna. Droppa över rapsolja och Crema di Balsamico.

 

Pepparrotskräm

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2–3 msk riven pepparrot
salt

Gör så här
Vispa crème fraichen fluffig någon minut. Blanda i majonnäs, och pepparrot efter smak. Smaka av med lite salt.

​Rökning konserverar och ger smak

Förr i tiden var det inte ovanligt att man under korta perioder hade rik tillgång på en viss råvara, till exempel sill på våren eller fläsk efter höstslakten. Ett sätt att konservera maten och på så sätt förlänga hållbarheten var genom rökning. Ofta kombinerat med saltning och/eller torkning för att öka hållbarheten.

Rökning innebär att maten utsätts för varm rök under ett antal timmar. Vissa ämnen i själva röken i kombination med saltning, torkning och värmebehandling bidrar till konserveringen.

Dagens rökningsteknik är mildare än förr och främst en metod att ge smak och färg. Olika träslag väljs beroende på vilken smak man vill ha, exempelvis ene och al är uppskattat. Men även hickory, lönn och körsbärsträd används.

Man skiljer mellan varmrökning
(över 70 grader under några timmar) och kallrökning (lägre än 30 grader under flera dygn).

Vanligast är att röka kött och fisk, men det finns även andra rökta produkter; rökt goudaost, chipotle (rökt chilipeppar) och lapsang souchong (svart te).

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

Hållbar utveckling: 5 heta områden för forskning

​Cross Laminated Timber (CLT), kompositmaterial , mikrofibrillär cellulosa, lignin och textilier är fem områden där det sker skoglig forskning.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Lyckas med svamplockningen.

Så lyckas du med svampplockningen

​​Med svampplockning får du frisk luft och en härlig tur i skogen, förutom den förhoppningsvis fulla korgen svamp som du gör något gott av när du kommer hem. Men var försiktig, så att du inte får med giftsvamp i korgen!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

​Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök.

Artikelbild

Ännu bättre koll på avverkningen!

​I vår har Sydveds maskinförare vidareutbildats i bland annat automatiserad gallringsuppföljning och Sydveds standard Generell Naturvård. Allt inom ramen för Gallringsakademin, Sydveds målinriktade satsning för att driva utvecklingen och höja kvaliteten i gallringsskogen.

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt - underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.