Sydved.se
Inspiration


 

Så tar du hand om älgen efter skottet

1. Lägg / 2. Rulle / 3 & 4. Ytterlår / 5. Innanlår (bakom) / 6. Stora fransyskan / 7. Lilla fransyskan (bakom) / 8. Filé (bakom) / 9. Biff / 10. Slaksida / 11. Högrev / 12. Bringa / 13. Bog / 14. Hals

 

Så tar du hand om älgen efter skottet

Kom ihåg att när du har skjutit en älg, så är det ett livsmedel som ligger där, säger Torsten Mörner, veterinär och ordförande i Svenska Jägareförbundet. Hanteringen av viltet är helt avgörande för köttets kvalitet och smak.

Morner Torsten 1.jpgDet börjar redan i skogen och ställer krav på att jägaren skjuter ett perfekt skott utan att förstöra de bästa köttbitarna.

– Har man skjutit ett bra skott som hamnar i hjärtat behöver man inte ha så bråttom, men är det ett sämre skott så har man ungefär en timme på sig att passa djuret. Mag- och tarmpaketet ska alltid tas ut, men på bra skjutna djur lämnar jag de röda organen – lever, lunga, njure och hjärta – kvar i djuret.

Passningen görs med ren kniv och rena händer eller plasthandskar. Här är det bästa möjliga hygien som gäller! Vissa jaktlag har patruller som hämtar de skjutna älgarna, men har man inte det kan djuret ligga kvar ett tag.

Älgen ska då ligga så att det blir bra luftcirkulation i kroppshålan och köttet kan kylas ned. Kroppen får dock inte kylas ned för mycket – något att tänka på när det är minusgrader. Då sker nämligen en kylsammandragning av köttet; det drar ihop sig, tappar vatten och blir segt och torrt.

Välsmakande och moget kött

Fälld älgtjur och gråhund © toj-00022.jpgNär man transporterar älgen till det ställe där slakten ska ske bör man tänka på att kroppen ska ligga luftigt.

– På slaktstället tar man ut de inre röda organen om de lämnats kvar i kroppen, flår och grovstyckar älgen så att den får plats i kylutrymmet. De första dygnen ska älgen inte hänga i kylen, utan i ett utrymme där det är tio till tolv grader. Sedan flyttar man djuret till ett kylutrymme där det är fyra, fem grader och låter det hänga där tio dagar. Då får man ett bra, välsmakande och moget kött, konstaterar Torsten.

Han jämför kött med produkter som ost och vin som också blir mer välsmakande om de får mogna. Hängningen görs både för att mörningsprocessen ska bryta ned en del av bindvävnaden och för att köttet ska mogna och få en bättre smak.

Ny handske var femte minut

Nästa steg är finstyckningen och här finns det mycket bra information som jägaren kan ta del av. Många gånger kan det vara bättre och mer hygieniskt att finstycka älgdelarna hängande i slaktgalgen eller i en krok. Ett bra tips är också att direkt lägga bitarna i olika plastbackar beroende på vad de ska användas till – fina stekar och biffar, grytbitar, färskött, ben samt renskött som blir till hundmat.

De bästa bitarna – filé, ryggbiff, rostbiff och innanlår – lagar Torsten biffar eller helstek av. Bogstek, ytterlår och fransyska använder han till stekar och bringa, lägg och halskött blir grytbitar och färs. Den magra älgfärsen brukar han blanda med en fetare vildsvinsfärs för att få mer välsmakande biffar.

– Lite sämre kött, till exempel runt skotthålet, kokar jag till hundmat. Ben med köttrester och märgben tar jag också vara på och kokar till buljong. Det blir gott i matlagningen!

En självklarhet för Torsten vid styckningen är vassa knivar och tillägger att han inte använder sin speciella jaktkniv till att stycka.

– Jag har en separat uppsättning knivar av olika modeller som jag bara använder i slaktboden; knivarna är bättre utformade och hygienen blir bättre. Det brukar ju ordas om engångsplasthandskar eller inte. Själv använder jag inte handskar när jag styckar, men tvättar däremot händerna väldigt ofta, minst var femte minut. Om man använder handskar ska man komma ihåg att de också behöver bytas – var femte minut…

Frys in snabbt – tina långsamt

När man fryser in kött ska man frysa det snabbt, så att köttet inte tappar vatten. Om man fyller frysen med varmt kött finns det risk att köttet tappar vatten och blir torrt. När du tinar köttet ska det tina långsamt, också för att det inte ska tappa vatten. Det är bäst att tina kött i kylen och det kan ta närmare två dygn uppskattar Torsten.

– Själv vakuumförpackar jag allt kött; det ökar hållbarheten väsentligt. Älg som är vakuumförpackad kan man ha i frysen i flera år. I annat fall i ett till två år. Det är inte farligt att äta gammalt kött, däremot så smakar det sämre.

Om man inte är lyckligt lottad med en vakuumförpackningsmaskin kan man linda in köttet med plastfolie och sedan sätta det i en fryspåse, som man suger ur så mycket luft som möjligt. Förpackar du inte köttet lufttätt torkar det ut.

Torsten understryker till sist att man vid kötthanteringen alltid ska tänka på att viltet är ett livsmedel och att man ska äta det.

– Du får inte försämra kvaliteten! Är du tveksam om köttet är bra eller inte kan du skära ut några bitar och koka det i vatten. Luktar det då gott så smakar det bra och tvärtom!

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!