Sydved.se
Inspiration
Safta och sylta från naturens skafferi

Safta och sylta från naturens skafferi

Smått och gott från naturens skafferi. I trädgårdarna dignar buskarna av mogna bär och fruktträden blir snart fulla av solmogen frukt. I skogen kan man fylla hinkarna med stora fina – och nyttiga – blåbär, små och smakrika skogshallon och söta björnbär. Ta vara på det som naturen så generöst bjuder på!

Sylta och safta maj 10 154A.jpgLäskande jordgubbssaft


2 liter jordgubbar
4 dl vatten
5 ½ dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft 

Gör så här
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka under svag värme under lock i 10 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk och låt saften rinna av i en halvtimme.

Mät saften och häll upp den i en ren gryta. Rör ned sockret och låt allt koka upp på nytt. Saften ska sedan småkoka i 10 minuter. Skumma noga med hålslev eller sked. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena varma flaskor.


Röd vinbärssaft med vanilj


2 liter röda vinbär
3–4 dl vatten
500 g socker/liter avrunnen saft
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här
Bären ska vara riktigt mogna, annars gelear sig saften lätt. Skölj bären, men du behöver inte repa dem. Lägg dem i en kastrull med vattnet och låt dem koka under lock i 10 minuter.
Mosa bären mot kastrullens kant så att saften pressas ut. Häll bärmassan genom en silduk och låt den självrinna i 30 minuter.

Mät sen upp den avrunna saften och häll tillbaka den i en ren kastrull. Tillsätt sockret, koka upp på nytt och låt småkoka i 10 minuter utan lock. Skumma väl. Rör ut vaniljen och bensonaten med lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i varma, rena flaskor.  

Sylta och safta maj 10 080A.jpg
Blåbärssylt


1 kg blåbär (ca 2 liter)
450 g socker
ev. 1 krm natriumbensoat

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det är nödvändigt. Varva blåbär och socker i en gryta. Låt bären stå och safta sig i minst en halvtimme. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter utan lock.  Ta grytan från värmen och låt sylten vila några minuter.

Vill du förlänga hållbarheten rör du i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda sedan med resten av sylten. Skumma väl. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt genast på lock.  


Hallon- och björnbärssylt


1 kg björnbär och hallon (ca 2 liter)
6 dl socker (500 g)
1 krm natriumbensoat 

Gör så här
Rensa bären. Skölj dem bara om det behövs. Varva bär och socker i en gryta. Låt gärna bären safta av sig i minst en halvtimma. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta i 10 minuter.

Rör i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda det sedan med resten av sylten. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och skumma väl med hålslev. Ös upp sylten i rena varma burkar. Sätt genast på lock.


Äppelmyntagelé


1 kg syrliga knappt mogna äpplen
5 dl vatten
9 dl, ca 750 g, socker/liter avrunnen saft
1 kvist färsk mynta
Saft av en ½ citron

Gör så här
Skölj frukten och skär den i mindre bitar. Ta bort skaften, men låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta med vatten i.  Koka under lock i 10–15 minuter eller tills frukten har blivit helt mjuk. Häll äppelmassan genom en silduk och låt den självrinna i en halvtimme. 

Mät den avrunna saften och koka upp saften på nytt. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och lägg i myntan. Låt saften koka i 10 minuter utan lock. Gör geléprovet. Koka några minuter till om det behövs. Ta upp myntakvisten. Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något. Skumma.

När gelén är färdig, pressa i citronsaften och rör om. Häll upp i varma geléglas och låt det stelna.  Geléprovet, häll lite gelé på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs genom gelén. Gelén är klar om den inte rinner ihop och om den stelnar i kanterna. Det kan ta några dagar innan den stelnar helt!

Tips och råd

  • Använd så fina bär som möjligt när du saftar och syltar. Det minskar risken för mögelangrepp.
  • Kokar man mindre mängder sylt och marmelad, som man vet kommer att gå åt ganska snabbt, kan man hoppa över konserveringsmedel. Då räcker det att burkarna är väl rengjorda. Bär och saft ska förvaras svalt .
  • Om du har mycket bär som du vill ta hand om; frys in dem och tillaga allteftersom. Tror man att bären kommer ligga mer än ett år i frysen kan man sockra lite, så att de behåller färg och arom lite bättre (cirka 1/2 dl per liter bär).  
  • Styckfrysta bär blir fint att dekorera med. Rensa och lägg dem på en bricka. Låt dem bli hårdfrysta innan du lägger dem i en burk.  
  • Äpplen och päron går också bra att frysa in. Skala, kärna ur och skär i klyftor. Passar bra till mjuka kakor, pajer och krämer. Vänd dem i pressad citronsaft före infrysning så håller de färgen bättre.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Från slott till koja – tidernas boenden

Från slott till koja – tidernas boenden

Backstuga, herrgård, torp eller mangård? Följ med på vår resa som visar skilda sätt att bo på genom tiderna.
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Mamma Birgits äppelrutor

Mamma Birgits äppelrutor

​Äppelsäsongen fortsätter än ett tag. Superenkelt är det att baka dessa goda äppelrutor som är ett mellanting mellan vetebröd och sockerkaka. Och visst blir det godast blir det med våra svenska äpplen!

 

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Kattuggla

Kattuggla

​Utmärkt syn och hörsel, nästan ljudlöst flygande och med nattliga hoanden. Det är några utmärkande drag för kattugglan. Dess nattliga läten har gjort att kattugglan i folktron ofta har förknippats med död och olycka.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.