Sydved.se
Inspiration
Skördedags i skogens skafferi

Skördedags i skogens skafferi

Man behöver inte vara Kajsa Warg för att se möjligheterna i skogens skafferi. En lättlagad vildsvinsstek ackompanjeras av höstens primörer – syltade trattkantareller och lingonchutney. Därtill har vi skördat de späda, ljusgröna granskotten. Ett självklart samtalsämne på höstbjudningen!

Vildsvinsstek med syltade trattkantareller och lingonchutney

Vildsvinsstek
salt, peppar, torkad timjan och enbär

Gör så här

Sätt ugnen på 170°C. Klappa in kryddorna i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Låt steken stå i ugnen tills den är 68°C (cirka 1 timme/kg). Ös köttet några gånger under stekning. Låt köttet vila i folie cirka 20 minuter efter tillagning, innan det skärs upp.


Syltade trattkantareller

500 gr färska trattkantareller
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 nejlikor
5 vitpepparkorn
2 rödlökar i tunna ringar

Gör så här

Häll ättikssprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i lagerblad, kryddpeppar, nejlikor och vitpeppar. Låt lagen koka tills den blir simmig. Slå den sedan het över färska och väl rensade trattkantareller. Blanda i rödlöken. Se till att lagen täcker allt. Låt svalna och häll upp på rena glasburkar. Håller cirka 3 månader i kyl.


Inlagda granskott

1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
0,5 kr socker

Gör så här

Plocka granskotten när de är späda och ljusgröna. (Går att frysa in.) Blanda lagen och lägg sedan i granskotten. Sjud försiktigt i cirka 10 minuter. Förvara i glasburkar. Håller cirka 3 månader i kyl.


Lingonchutney

6 dl

2 gula lökar, hackade
1 liter lingon
1,5 dl socker
1,5 dl råsocker
1 dl rödvinsvinäger
1 kanelstång
3 krm salt
2 chilifrukter, strimlade

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom chilin i en kastrull och koka på svag värme i cirka 40 minuter. Lägg i chilin och koka i 5 minuter till. Ös upp chutneyn i rena glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt eller frys in. Håller cirka 2 månader i kyl.

 

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.