Sydved.se

Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

"Öppna gårdsbutik med fisk mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte. Öppna fiskrestaurang mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte." Men det har gått ganska fint, vi har alltid sett möjligheterna. Det här är vårt jobb, men lika mycket vårt liv, säger Vicky Ekwall.  Tillsammans med maken Nisse Ekwall och barnen Malin, Jens och Jonas driver hon Tiraholm vid Bolmens västra strand.

​Det är en sådan dag när vädret bestämt sig för att inte ge oss människor något gratis. Regn, runt nollan. Och fastän klockan börjar närma sig tio på förmiddagen är det fortfarande mörkt när jag svänger av den snirkliga vägen i kompakt granskog.

Snart ska jag träffa familjen Ekwall, skogsägarna mitt inne landet som vågade satsa på fiske.

Ju närmare jag kommer desto mer öppnar naturen upp sig, granskog övergår i löv. Sjön Bolmen visar sig och ger en förnimmelse av hur vackert det måste vara här i skir vårgrönska.

Från den gamla ladugården på Tiraholm flödar värmen, ljuset. Det är skönt att komma in. Den gamla trösklogen har blivit en restaurang.

– Den är byggd av virke från några bestånd som försvann helt i Gudrun, berättar Nisse Ekwall samtidigt som han bjuder oss att sitta ner vid ett av långborden.

Kombinerade fiske och jordbruk

Vicky och Nisse är tredje generationen Ekwall på Tiraholm. Fisket som en del av försörjningen har också det en lång historia.

– Vattnet är en stor resurs till gården. När jag och Vicky flyttade hit i början på 1980-talet var tanken att driva jordbruk och fiske. Då hade vi inte skogen utan arrenderade av pappa, berättar Nisse.

Men efter ett par år valde de att släppa jordbruket och satsa fullt ut på fisket.

– Säsongerna kolliderade för mycket. De är som intensivast samtidigt och vi såg störst potential i fisket, säger Nisse.

Bolmen är en rik fiskesjö. Gös är paradfisken på Tiraholm, men också odlad regnbåge, ål, gädda och mört finns regelbundet på menyn. Fiskeåret inleds så snart isen går upp om våren och bottengarnen läggs ut. Sedan är det daglig aktivitet till slutet av november. 

Jonas, en av sönerna i familjen, berättar att fisket i sjön är mest intensivt på våren.

– Vi är två som jobbar heltid på sjön och under sommaren kompletterar vi med några extra tjänster.

Tidigt ute med gårdsbutik

Tillbaka till mitten av 1980-talet. Satsningen på fisket gav resultat. Vicky och Nils kom igång på allvar med att röka fisk direkt från gården och färsk fisk levererades bland annat till fiskhandlare i Göteborg.

– Vi började också stå på torget i Ljungby med både rökt och färsk fisk. Vi märkte vad som efterfrågades och kunde utveckla våra produkter, berättar Vicky.

1988 var det så premiär för gårdsbutiken på Tiraholm. På den tiden fanns inte många gårdsbutiker. Och fiskbutik i inlandet var de absolut unika med. 

Restaurangpremiär!

Med gårdsbutiken ökade kontakten med kunderna, som strömmade till både från närområdet och mer långväga.

– Vi byggde upp ett gott rykte med gårdsbutiken. Men allt oftare fick vi frågan ”varför kan vi inte äta här.” Kunderna köpte i butiken och satte sig på gräset utanför och åt. Så kunde vi ju inte ha det, säger Vicky.

Sagt och gjort, tio år efter gårdsbutikens invigning var det dags att lansera restaurangen på Tiraholm.  Gamla vedboden blev nytt kök och trösklogen fick bli restaurang.

– Det var ändå liten skala, 42 sittplatser inomhus. Vicky lagade maten och vi satsade på rätter som vi själva gillade, berättar Nisse.

Närproducerat så det förslår

– På menyn fanns bara insjöfisk. Ovanligt, men det fungerade. Folk kom hit. Och vi växlade successivt upp personalmässigt. Malin hjälpte till i köket. Som serveringspersonal anställde vi ungdomar från trakten, berättar Vicky.

Utvecklingen formade en slags paroll: Kunden ska ha komma hit i och ha med sig fisk hem i någon form. Antingen i påse eller i magen.

– Vi kan lova att fisken transporterats mycket kortare än våra kunder, skrattar Malin.

En blick ut genom restaurangfönstret förstärker det hon sagt. Från bryggan där Jonas lägger till med båten är det bara ett par meter upp till renseri och rökeri. Ytterligare några snabba steg bort ligger butik och restaurang.

Utveckling i rätt takt

Nu har de drivit restaurangen i 17 säsonger. Den har byggts ut i två omgångar. 2010 serverades ungefär 11 000 portioner och 2013, efter senaste utbyggnaden, är samma siffra 21 000. Under högsäsong är det omkring 25 anställda.

– Vi vill inte tappa den familjära känslan, det får inte bli maskinellt och för stort, förklarar Vicky, som fortfarande lagar den mesta maten.

En viktig orsak till att klara av en sådan uppväxling är kontrollen på råvaran.

– Vi har ju hela kedjan från råvara till färdig produkt. Det ger en väldigt god överblick och gör också att vi i princip inte har något spill.

Generationsskifte runt hörnet

Vad tar Tiraholm vägen nu? Vad är nästa stora projekt?

– Säg det du? Det får kunderna bestämma med sina önskemål precis som tidigare, haha. Nej, allvarligt talat så känner vi att nivån är bra nu. Det vi har framför oss är ett generationsskifte, säger Vicky och tittar på Nisse, och fortsätter:

– Som förälder känns det fantastiskt. Jag menar, Jens vår äldste son, bygger hus häruppe på platån ner mot sjön och flyttar hem med sin familj.  Malin och Jonas bor och verkar här. Det är en ynnest att få ha sina tre vuxna barn att bo så nära. Och dessutom jobba med dem! säger Vicky.

– Helt säkert hade vi inte gjort de senaste årens investeringar om inte ungarna varit intresserade av att fortsätta, säger Nisse.

– Ju mer som blir färdigt innan generationsskiftet, desto enklare, menar Vicky.

– Det känns så bra att ha ett meningsfullt jobb på landsbygden, säger Malin. Vi vill ju bo här. Mamma och pappa har skapat en fantastisk grund – vår uppgift blir att förvalta och utveckla. Visst är det ett ansvar, men framförallt en fantastisk möjlighet.

Omväxlande skogsmark

Men det är inte bara vatten och fiske, omkring 160 hektar skog tillhör också gården.

– Skogen var viktig när vi tog över gården i mitten av 1980-talet. Sedan har fisket mer och mer blivit gårdens nav. Men skogen har varit ett nödvändigt komplement för att vi ska kunna utveckla fisket, butiken och restaurangen, säger Nisse.

– Trots relativt stor stormpåverkan är det en relativt god åldersspridning. Trädslagsfördelningen är 20 procent tall, 50 procent gran och 30 procent löv, berättar Anders Persson, som är inköpare på Sydveds distrikt Hylte.

Alspån från egna marker

När fisket går in på lågsäsong under vintern får skogen tid. Både med egna insatser och med hjälp av Sydved. Kopplingarna mellan gårdens olika delar blir tydliga:

– Hela gården värms med flis från den egna skogen. I rökeriet använder vi alved och -spån för rökning från egna marker, så visst är det närproducerat hela vägen, säger Nisse.

– Vi har alltid varit noga med att skapa variation i skogen. Inte bara gran, gran, gran. Vi vill släppa fram lövet också, säger Vicky.

– Vi vill producera, absolut. Men inte överallt. Det gäller att se helhet och detaljer i de olika bestånden precis som i de olika delarna av företaget, förklarar Nisse som avslutar med följande ord när jag ber honom beskriva framgångsformeln för Tiraholm:

– Att kunna skilja sig från mängden utan att stöta sig med någon.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Inspiration Nygallrat i Mörkhult - Gott och blandat

Nygallrat i Mörkhult – gott och blandat

​När man är van att hugga själv, så tänker man efter både en och två gånger innan man släpper in nytt folk i sin skog. Men för Anna-Lena Påhlsson i Mörkhult norr om Laholm blev vårens gallring en positiv upplevelse. "Jag var lite orolig när maskinen kom. Men när jag hade pratat med Peter och Jan-Christer så släppte det. De tänkte precis som jag – och det kändes tryggt."

Inspiration Välj rätt blomma till din midsommarkrans

Välj rätt blommor till din midsommarkrans

Nu är midsommarafton alldeles runt hörnet och snart är det dags att binda en krans. Att välja rätt blommor för dagen är inte alltid särskilt lätt. Vad är viktigt att tänka på? Här är tipsen som garanterar en fin krans dagen till ära. ​​​

Möt Sydved Tävling: Fota din skogskoja!

Tävling: Fota din skogskoja!

I skogen finns det många olika skogskojor, byggda av både barn och vuxna. Nu kan du tävla med din skogskoja i vår "kojtävling". Skicka in ditt bidrag och var med i utlottningen av en termos och två träkåsor.

Inspiration En årsring på Svansö

En årsring på Svansö

Per och Emelie Sterner är tillsammans med sina tre barn den yngre generationen på skogsgården Svansö. Värden som ett uthålligt skogsbruk, omsorg för naturen och ett ansvar för framtida generationer smittar av sig på allt som företas på gården.

Möt Sydved Ett rådjurskid.

Oväntat möte med storögt rådjurskid

​Sydvedaren Josef Karlsson gjorde en gullig upptäckt på ett besök i Bredaryd. När han promenerade runt och inventerade plantor fick han plötsligt syn på ett ensamt rådjurskid som låg en bit bort.

Möt Sydved Torr vår älskar Granbarkborren

Granbarkborren älskar en torr vår

​Granbarkborren svärmar sedan ett par veckor tillbaka för andra gången i år. På distrikt Jönköping håller man därför ett extra öga i skogen för att skydda bestånden.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Inspiration Prylarna för sommarjobbet i din skog

Prylarna för sommarjobbet i din skog

​Dygnets ljusa timmar blir fler. Med det ökar också lusten att göra dagsverken. Här har vi samlat produkter för dig som laddar för att jobba på den egna gården, i den egna skogen och vill ha det senaste för sommarens pass.

Inspiration Buffé för många till vårfesten

Buffé för många till vårfesten

Ska du bjuda många är en buffé med läcker plockmat perfekt. Buffé passar lika bra till examensfesterna som till vårens alla helger. Här får du recept på en välsmakande lax- och spenatpaj som tillsammans med ett fat kallskurna delikatesser blir basen i din vårbuffé.  

Kunskap Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Inspiration Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

Lycka är brunnsröjning och sju liter grönsakssoppa

​Det är inte alltid de stora avverkningarna som gör en skogsägare lyckligast. För Ingrid Andersson och Cecilia Andersson i Allgunnaryd utanför Lammhult är det skogsvården och det gemensamma arbetet som skänker den största glädjen.

Inspiration Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Plantering, nygallrat och vår på gårdsplanen i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Vill du bli inköpare i Ljungby och Värnamo kommun?

Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i främst Kronobergs län. Inköpsområdet omfattar delar av Ljungby kommun och Värnamo kommun.
Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Därför Sydved Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

Nu finns årets Skatterna i skogen på Min skog

​Logga in på dina personliga sidor Min skog, och läs årets version av Skatterna i skogen. Och har du än inte ett konto, så är det enkelt att fixa!

Inspiration Påfågelöga

Påfågelöga

​Med sin djupa, brunröda färg och vackra blå ögonfläckar på vingarnas ovansidor kan
påfågelöga inte förväxlas med någon annan svensk fjäril. "Ögonen" har dessutom en viktig funktion i att skrämma bort eventuella angripare.

Möt Sydved Nyanställda på utbildningsdag om grot

Nyanställda på utbildningsdag om grot

Grot är ett viktigt sortiment för Sydved, under torsdagen fick de nyanställda på distrikt Älmhult lära sig mer om hur grotvältan ska se ut och vad som är viktigt att tänka på vid hantering av grot. Utbildningen var ett initiativ av Stora Enso Bioenergis försörjningsledare Greger Johansson.

Möt Sydved Älgkalvar på väg

Älgkalvar på väg

​Full fart i skogen – och på skogsvägarna. Sydvedare Tobias Pettersson mötte häromdagen den här orädda älgfamiljen.

Därför Sydved Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

Distrikt Falköping söker en skogsbruksplanläggare

​Sydveds distrikt Falköping söker nu en självständig och målinriktad skogsbruksplanläggare.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Möt Sydved Artikelbild

Sydved inför nytt barrmassavedssortiment

​Sydved har tillsammans med Stora Enso Nymölla bruk infört barmassavedssortiment 1800, kallad grov barrmassaved. Därmed ökar Sydved maxdiametern på barrmassaved till 125 cm, från dagens 70 cm och ökar avsättningsmöjligheterna till skogsägaren.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?