Sydved.se

Skog och fiske skapar möjligheter på Tiraholm

"Öppna gårdsbutik med fisk mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte. Öppna fiskrestaurang mitt i skogen, mitt inne i landet? Det går inte." Men det har gått ganska fint, vi har alltid sett möjligheterna. Det här är vårt jobb, men lika mycket vårt liv, säger Vicky Ekwall.  Tillsammans med maken Nisse Ekwall och barnen Malin, Jens och Jonas driver hon Tiraholm vid Bolmens västra strand.

​Det är en sådan dag när vädret bestämt sig för att inte ge oss människor något gratis. Regn, runt nollan. Och fastän klockan börjar närma sig tio på förmiddagen är det fortfarande mörkt när jag svänger av den snirkliga vägen i kompakt granskog.

Snart ska jag träffa familjen Ekwall, skogsägarna mitt inne landet som vågade satsa på fiske.

Ju närmare jag kommer desto mer öppnar naturen upp sig, granskog övergår i löv. Sjön Bolmen visar sig och ger en förnimmelse av hur vackert det måste vara här i skir vårgrönska.

Från den gamla ladugården på Tiraholm flödar värmen, ljuset. Det är skönt att komma in. Den gamla trösklogen har blivit en restaurang.

– Den är byggd av virke från några bestånd som försvann helt i Gudrun, berättar Nisse Ekwall samtidigt som han bjuder oss att sitta ner vid ett av långborden.

Kombinerade fiske och jordbruk

Vicky och Nisse är tredje generationen Ekwall på Tiraholm. Fisket som en del av försörjningen har också det en lång historia.

– Vattnet är en stor resurs till gården. När jag och Vicky flyttade hit i början på 1980-talet var tanken att driva jordbruk och fiske. Då hade vi inte skogen utan arrenderade av pappa, berättar Nisse.

Men efter ett par år valde de att släppa jordbruket och satsa fullt ut på fisket.

– Säsongerna kolliderade för mycket. De är som intensivast samtidigt och vi såg störst potential i fisket, säger Nisse.

Bolmen är en rik fiskesjö. Gös är paradfisken på Tiraholm, men också odlad regnbåge, ål, gädda och mört finns regelbundet på menyn. Fiskeåret inleds så snart isen går upp om våren och bottengarnen läggs ut. Sedan är det daglig aktivitet till slutet av november. 

Jonas, en av sönerna i familjen, berättar att fisket i sjön är mest intensivt på våren.

– Vi är två som jobbar heltid på sjön och under sommaren kompletterar vi med några extra tjänster.

Tidigt ute med gårdsbutik

Tillbaka till mitten av 1980-talet. Satsningen på fisket gav resultat. Vicky och Nils kom igång på allvar med att röka fisk direkt från gården och färsk fisk levererades bland annat till fiskhandlare i Göteborg.

– Vi började också stå på torget i Ljungby med både rökt och färsk fisk. Vi märkte vad som efterfrågades och kunde utveckla våra produkter, berättar Vicky.

1988 var det så premiär för gårdsbutiken på Tiraholm. På den tiden fanns inte många gårdsbutiker. Och fiskbutik i inlandet var de absolut unika med. 

Restaurangpremiär!

Med gårdsbutiken ökade kontakten med kunderna, som strömmade till både från närområdet och mer långväga.

– Vi byggde upp ett gott rykte med gårdsbutiken. Men allt oftare fick vi frågan ”varför kan vi inte äta här.” Kunderna köpte i butiken och satte sig på gräset utanför och åt. Så kunde vi ju inte ha det, säger Vicky.

Sagt och gjort, tio år efter gårdsbutikens invigning var det dags att lansera restaurangen på Tiraholm.  Gamla vedboden blev nytt kök och trösklogen fick bli restaurang.

– Det var ändå liten skala, 42 sittplatser inomhus. Vicky lagade maten och vi satsade på rätter som vi själva gillade, berättar Nisse.

Närproducerat så det förslår

– På menyn fanns bara insjöfisk. Ovanligt, men det fungerade. Folk kom hit. Och vi växlade successivt upp personalmässigt. Malin hjälpte till i köket. Som serveringspersonal anställde vi ungdomar från trakten, berättar Vicky.

Utvecklingen formade en slags paroll: Kunden ska ha komma hit i och ha med sig fisk hem i någon form. Antingen i påse eller i magen.

– Vi kan lova att fisken transporterats mycket kortare än våra kunder, skrattar Malin.

En blick ut genom restaurangfönstret förstärker det hon sagt. Från bryggan där Jonas lägger till med båten är det bara ett par meter upp till renseri och rökeri. Ytterligare några snabba steg bort ligger butik och restaurang.

Utveckling i rätt takt

Nu har de drivit restaurangen i 17 säsonger. Den har byggts ut i två omgångar. 2010 serverades ungefär 11 000 portioner och 2013, efter senaste utbyggnaden, är samma siffra 21 000. Under högsäsong är det omkring 25 anställda.

– Vi vill inte tappa den familjära känslan, det får inte bli maskinellt och för stort, förklarar Vicky, som fortfarande lagar den mesta maten.

En viktig orsak till att klara av en sådan uppväxling är kontrollen på råvaran.

– Vi har ju hela kedjan från råvara till färdig produkt. Det ger en väldigt god överblick och gör också att vi i princip inte har något spill.

Generationsskifte runt hörnet

Vad tar Tiraholm vägen nu? Vad är nästa stora projekt?

– Säg det du? Det får kunderna bestämma med sina önskemål precis som tidigare, haha. Nej, allvarligt talat så känner vi att nivån är bra nu. Det vi har framför oss är ett generationsskifte, säger Vicky och tittar på Nisse, och fortsätter:

– Som förälder känns det fantastiskt. Jag menar, Jens vår äldste son, bygger hus häruppe på platån ner mot sjön och flyttar hem med sin familj.  Malin och Jonas bor och verkar här. Det är en ynnest att få ha sina tre vuxna barn att bo så nära. Och dessutom jobba med dem! säger Vicky.

– Helt säkert hade vi inte gjort de senaste årens investeringar om inte ungarna varit intresserade av att fortsätta, säger Nisse.

– Ju mer som blir färdigt innan generationsskiftet, desto enklare, menar Vicky.

– Det känns så bra att ha ett meningsfullt jobb på landsbygden, säger Malin. Vi vill ju bo här. Mamma och pappa har skapat en fantastisk grund – vår uppgift blir att förvalta och utveckla. Visst är det ett ansvar, men framförallt en fantastisk möjlighet.

Omväxlande skogsmark

Men det är inte bara vatten och fiske, omkring 160 hektar skog tillhör också gården.

– Skogen var viktig när vi tog över gården i mitten av 1980-talet. Sedan har fisket mer och mer blivit gårdens nav. Men skogen har varit ett nödvändigt komplement för att vi ska kunna utveckla fisket, butiken och restaurangen, säger Nisse.

– Trots relativt stor stormpåverkan är det en relativt god åldersspridning. Trädslagsfördelningen är 20 procent tall, 50 procent gran och 30 procent löv, berättar Anders Persson, som är inköpare på Sydveds distrikt Hylte.

Alspån från egna marker

När fisket går in på lågsäsong under vintern får skogen tid. Både med egna insatser och med hjälp av Sydved. Kopplingarna mellan gårdens olika delar blir tydliga:

– Hela gården värms med flis från den egna skogen. I rökeriet använder vi alved och -spån för rökning från egna marker, så visst är det närproducerat hela vägen, säger Nisse.

– Vi har alltid varit noga med att skapa variation i skogen. Inte bara gran, gran, gran. Vi vill släppa fram lövet också, säger Vicky.

– Vi vill producera, absolut. Men inte överallt. Det gäller att se helhet och detaljer i de olika bestånden precis som i de olika delarna av företaget, förklarar Nisse som avslutar med följande ord när jag ber honom beskriva framgångsformeln för Tiraholm:

– Att kunna skilja sig från mängden utan att stöta sig med någon.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Allemansrätten

Vad vet du om allemansrätten?

​Med allemansrätten rör man sig fritt på annans mark – men den ställer också krav på att visa hänsyn både till djur och natur och till markägare. Vet du vad som gäller? Testa dig här!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Plocka trattkantareller och gör en krämig soppa.

Trattkantarellsoppa med ädelost

​Hittade du många trattkantareller i skogen? Då kan du göra denna underbara trattkantarellsoppa till familjen. Svampsoppan blir krämig och matig tack vare tomatpuré, grädde och ädelost som du rör ner före du serverar soppan toppad med persilja.

Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen

​Stor jaktlust, mod och förkärlek för snår och buskage är några utmärkande drag för den strävhåriga lilla kaninjägaren från Frankrike.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.