Sydved.se
Inspiration
Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

I 27 år har Anna drivit både catering och lunchfavoriten CariAnna i Falun. Under åren har hon fått massor av stamgäster. Även kungligheter och landshövdingar har under sina dalabesök fått smaka Annas enkla och vällagade mat. Allt som oftast lagade med ingredienser hämtade från skogens skafferi; vilt, svamp och bär.

Blir glad av lingon

Genomgående för Annas matlagning är enkelheten, och att ta vara på det skogen ger.

– Det är en fantastisk förmån att bo i Sverige, med den natur vi har och att tack vare allemansrätten kunna få tillgång till allt det skogen ger. Och när det gäller vilt, och de finare bitarna av till exempel ren, älg och rådjur så tycker jag inte man ska krångla till det med så mycket olika kryddor. Det är en njutning att känna den vilda smaken. Och den kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde, säger Anna.

– Sedan kan man ju lägga till en god sås, och gärna något från skogen där också; blåbär, lingon, tranbär, hjortron och svamp. Lingon gör vi ju av med hur mycket som helst. Rårörda lingon gör vi väldigt ofta, men sedan tycker jag att det är trevligt att bara strö det över lunchen också. Jag blir glad av lingon, säger Anna.

Mer matmedvetna gäster

Hur har ni kunnat hålla på så länge i en tuff bransch?

– Vi tummar inte på kvaliteten. Det kanske kostar lite mer, men då vet man att det blir bra. Och det verkar kunderna uppskatta. Sedan har jag bra kollegor som stannat länge, vi har ett bra arbetsklimat, säger Anna.

Anna gläds åt den ökade medvetenheten bland både lunchgäster och cateringkunder.

– Jag tycker det är så kul att få en beställning där någon specifikt efterfrågar det närproducerade och svenska. Visst innebär det ibland lite merjobb. Är det en stor beställning så kan jag ju få ringa runt till olika bönder för att exempelvis hitta tillräcklig mängd kött, men det gör jag så gärna. Jag tycker att det känns bra att gynna de lokala bönderna, och att kunna erbjuda deras råvaror till mina kunder, säger Anna.

Anna berättar att hon märker att människor också blivit mer medvetna när det gäller trender inom mat. Kanske är det ett resultat av de senaste årens inflation av kokböcker och matprogram på tv. För Anna är det viktigt att hänga med, eftersom det är många rätter som ska lagas varje vecka.

"Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det."

Restaurangbesök inspirerar

Var hittar du inspirationen till förnyelse?

– Jag äter gärna på restaurang och ser hur andra kockar jobbar. Min son bor i Stockholm och är väldigt matintresserad, så ofta när jag är där går vi ut och äter på både nya ställen och gamla klassiker.

Sedan kommer Anna hem, full av idéer. Men det är inte förrän hon sätter sig i badkaret som det faktiskt blir nya recept av inspirationen.

– Det är kanske värmen som gör det, avslappningen. Men där blir många av recepten till som jag sedan provar på luncherna, säger Anna.

Den vilda VM-wrapen

En egen viltvariant av wrap testade Anna i den foodtruck hon ställde upp på stan i Falun under skid-VM tidigare i år.

– Det blev succé. En del kom tillbaka och åt samma sak flera dagar i rad, säger Anna och skrattar.

Så även under en vecka lyckades Anna få stamgäster tack vare den vällagade vilda maten. Och hemligheten? Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det. Salt, peppar, smör, grädde och kärlek, det kommer man ganska långt på.

 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.