Sydved.se
Inspiration
Skogen på Kila – en lokal affär

Skogen på Kila – en lokal affär

Gekås i Ullared må vara ett av Nordens största besöksmål. Men det lokala engagemanget är fortfarande starkt. Genom att investera i skogsfastigheten Kila i Gällared har Gekåskoncernen säkerställt det lokala ägandet och breddat sin portfölj. Med fokus på skogsvård och fastighetsunderhåll skapas förutsättningar för framtida tillväxt – samtidigt som ortsborna kan njuta av de återskapade naturmiljöerna.

"Du Lasse, jag har fixat lite nytt folk på röjningssidan!" Boris Carlsson, säkerhetschef på Gekås i Ullared och numera även skogvaktare på Kila, avvaktar roat Sydvedare Lasse Mårtenssons reaktion. Här har det uppenbarligen hänt grejor sedan sist…

Nu visar det sig att röjningshjälpen i fråga består av en nyrekryterad flock Highland Cattle som sedan några veckor tillbaka går och betar sly nere vid Ätran. Ett synnerligen meriterat röjningsteam alltså, och Lasse kan slappna av. Man kan ju inte släppa in vem som helst på den här fastigheten.

Breddar portföljen

Men vi tar det från början. Alla vet förstås vad Gekås är. Varuhuset som har blivit en angelägenhet för en hel nation och som till och med har en egen dokusåpa. Varje år kommer fem miljoner besökare till Gekås, vilket gör varuhuset till en av Nordens mest populära destinationer.
Omsättningen är hisnande fem miljarder. Verksamheten växer ständigt och förutom själva varuhuset så driver Gekås även camping och hotell – vilka alla är under utbyggnad.

Sedan årsskiftet har Gekås-koncernen ytterligare ett ben att stå på i form av skogsförvaltning.

– Vi har sedan tidigare samhällsnära skog nere i Ullared. Det handlar om cirka 250 hektar som ligger i direkt anslutning till våra fastigheter. Men det här är det första större skogsförvärvet som
Gekås-koncernen gör och Kila kommer att drivas i ett eget bolag, berättar Boris.

Förvärvet är logiskt. Gekås-koncernens båda ägare, Torbjörn Bäck och Thomas Karlsson, har privata skogsinnehav och ett personligt intresse för skogsbruk och jakt. Men Boris vill inte sträcka sig så långt som att det finns en uttalad skogsinvesteringsstrategi med planer på ytterligare förvärv.

– Skog är alltid en bra investering. Men att det hände nu, det beror nog mycket på att det var just Kila som kom ut till försäljning. Det här är en väldigt speciell fastighet.

En välkänd skogsfastighet

Kila är en före detta kronofastighet och var i nuvarande Sveaskogs ägo fram till 1990-talet. Så gott som alla natur- och jaktintresserade Gällaredsbor har en relation till Kila.

– När jag växte upp brukade vi åka hit upp på älgsafari. De stora föryngringsytorna och det omfattande vägnätet gjorde att man kunde ta sig runt på ett enkelt sätt – och älgar, det såg man hur många som helst från bilen, skrattar Boris vars jaktintresse väcktes där och då.

Fastigheten, som spänner över drygt 1100 hektar, är synnerligen välarronderad. Hela den norra sidan gränsar mot Ätran med natursköna vyer. Här löper också det som har kallats för «Hallands
vackraste väg», mellan Gällared och Askome. Det är här nere som Highland Cattle-flocken har fått förtroendet att beta fram de bitvis igenslyade områdena och göra dem tillgängliga och trivsamma för allmänheten igen.

Från Ätran sluttar fastigheten sedan upp i en lagom brant stigning. Hela innehavet består av skog, till tre järdedelar grandominerat, resterande är tall och lärk, löv och ädellöv. Vi befinner oss i ett område Sedan övertagandet har insatserna på Kila fokuserat på skogsskötsel i form av omfattande med extremt god tillväxt, där generösa regnmängder och ett bra klimat bidrar till hög bonitet.

Fokus på skogsskötsel

Åtgärderna på fastigheten inleddes omedelbart eftertillträdet.

– En av de stora fördelarna med den här fastigheten är det fantastiska vägnätet, som ju är typiskt för tidigare statligt ägda skogar, och som få privatägda fastigheter kan matcha. Men det fanns ett uppdämt underhållsbehov och därför har vi under våren lagt mycket resurser på att kantskära, sladda och grusa upp vägarna, berättar Boris.

– Det fanns också ett stort gallringsbehov på Kila, både i form av första- och andragallringar, och det har varit vår förstaprioritet när det gäller skogsskötseln. Under försommaren och sommaren har vi gallrat cirka 60 hektar och går nu in i en andravåg till hösten motsvarande lika mycket. Totalt handlar det om upp emot 120 hektar som ska gallras igenom – och det kommer mer framöver.

Ingen slutavverkning?
– Jo, så småningom. Vi har ett område med ganska stora luckor efter Gudrun och Per, där det finns ett behov av föryngringsavverkning.

Det är tydligt att det är ordning och reda som prioriteras på Kila. För Gällaredsborna är fastigheten en självklar del av hembygden och Boris och hans arbetsgivare är måna om att ta hand om skogen
därefter.

En lokal affär

Skötseln av Kila är en synnerligen lokal affär. Sydvedare Lasse Mårtensson är uppväxt i trakten
liksom entreprenörerna Urban och Peter Johansson på Vekakärrs Skogsentreprenad, som har utfört gallringen. De båda bröderna känner skogen som om den vore deras egen, av flera anledningar.

– En del av de andragallringar som vi gjort i sommar gjorde vi förstagallringen på för tolv år sedan. Förstagallringen var ganska hård och det har gett resultat. Det har vuxit på fint, säger Urban och berättar att de tidigare dessutom har arrenderat jakten på Kila.

Så det är inte så konstigt att han och Peter kan varje bestånd i detalj. Den här gången är det Peter som har kört skördaren och han beskriver arbetet som okomplicerat.

– Vi har kommit in i relativt bra tid, och precis som Urban säger så var det rejält gjort förra gången. Jag har gjort en normal kvalitetsgallring och fört över tillväxten på de bästa stammarna. Nu är
det bara att vänta och jag gissar att om en sisådär 15 år är det dags för föryngringsavverkning, konstaterar Peter.

Sommarens utmaningar

Helt utan huvudbry har det dock inte gått. Den torra sommaren 2018 har gjort att Vekakärrs Skogsentreprenad har fått stå på tå och det mesta av körningen har gjorts på natten för ökad säkerhet.

Och redan när den första torkan slog till gjorde de i ordning brandbekämpningslådor med spadar, vatten och brandsläckare och ställde upp strategiskt utmed vägen.

"Gekås har en företagskultur där det ses som positivt att nå
sina mål och se till att det händer grejor. Vi vill ha samarbetspartners som är lite hungriga. Som vi själva."

Något som Boris, som är utbildad brandmästare och tidigare har jobbat både i Sverige och internationellt, nickar uppskattande åt.

– Det är väldigt smart att ha brandlådorna utplacerade på det här sättet. Att ha utrustningen i anslutning till maskin innebär ju att man måste hitta till maskinen. Nu kan vem som helst som kommer förbi och upptäcker någonting, ta sig till en brandlåda och hämta det som behövs. Har man sett lådorna när man åker förbi så vet man ju att de finns där.

Ska hända grejor

Nu stundar jaktsäsongen på Kila, vilket alla inblandade förstås ser fram emot. Men samtidigt fortsätter arbetet med att röja och gallra, putsa och feja på Kila i samarbete med Sydved.

– När vi tog över Kila vid årsskiftet så inledde vi direkt arbetet med att hitta en lämplig  samarbetspartner. Jag ska väl inte kalla det en anställningsintervju, men vi var rätt noggranna, skrattar Boris.

Att valet till slut föll på Sydved hade sina randiga skäl. Den lokala förankringen med Sydved och Vekaskogs Skogsentreprenad var viktig, menar Boris.

– Vi såg att de hade kapacitet att genomföra de stora insatser som vi ville ha gjorda med så pass kort varsel. Sydved har sedan tidigare haft vårt förtroende när det gäller skogen nere i Ullared och det faktum att Urban och Peter har jobbat på fastigheten tidigare var också viktigt. Att folket är från trakten och att man vet vilka de är kan säkert både vara på gott och ont men i det här fallet var det en klar fördel. Sedan präglas ju Gekås av en företagskultur där det ses som positivt att nå sina mål och se till att det händer grejor. Vi vill ha samarbetspartners som är lite hungriga. Som vi själva.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Sydveds Lasse Mårtensson samt entreprenörerna Peter och Urban Johansson är de lokala krafterna som har fått förtroendet på Kila. Fastigheten har ett omfattande vägnät och under våren har stora resurser lagts på att kantskära, sladda och slipa vägarna.

Nere vid Ätran går Gekås-koncernens nya röjningspersonal och betar fram vackra scenerier.

Branddammarna som finns anlagda på Kila hör inte till vanligheterna på skogsfastigheter i dag. Skogsskötseln på Kila är i mångt och mycket en lokal affär. Vekärrs Skogsentreprenad ansvarar för gallringen under ledning av Sydvedare Lasse Mårtensson.

Dela gärna artikeln

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.